fbpx

Handelskrig, teknologikrig, verdenskrig – med Huawei som våpen

Handelskrigen mellom USA og Kina handler om veldig mye mer enn om «Google bryter med Huawei». Den handler om makt og verdensherredømme. Teknologi har blitt det viktigste våpenet i det som ligner stadig mer på tredje verdenskrig. 

The Entity List – svartelisten

16. mai skrev Reuters at USA hadde plassert det kinesiske telekom-selskapet Huawei på deres svarteliste. På deres “Entity List” som kort forklart forbyr Huawei å kjøpe produkter, varer og tjenester fra amerikanske selskaper uten en godkjenning fra de amerikanske myndighetene.

Norske journalister har stort sett skrevet og snakket om hva det vil få av betydning for Huawei sine smarttelefoner, og fokusert på at Google bryter med Huawei og at den kinesiske teknologi-giganten ikke får lov til å bruke Android-operativsystemet på fremtidige telefoner.

DinSide skriver for eksempel at “Google bryter med Huawei”. Aftenposten skriver at “Google avslutter samarbeidet med Huawei” og ITavisen skriver at “Nå følger flere selskaper etter Google”.

Advarsler, trusler og spionasje

Det er ikke Google som bryter med Huawei. Det er Google – og alle andre amerikanske selskaper som ikke får lov til å gjøre “business” med Huawei. Punktum. Vel, nesten.

For nå har Trump bestemt seg for å utsette forbudet til august. For å gi Huawei tid til å komme opp med en plan B, eller for å ha et godt forhandlingskort når han i juni møter Xi Jinping i Japan. Japan har forøvrig også bestemt seg for å ikke bruke utstyr fra Huawei til sitt 5G-nettverk. Og sannsynligheten er også stor for at Norge vil gjøre akkurat det samme – selv om vi mest av alt «logrer» for Kina, slik at vi kan eksportere så mye laks som overhodet mulig. PST var svært tydelig om hva de mente om Huawei i sin årlige trusselvurdering som ble lagt frem tidligere i år. 

Såpass tydelig åpenbart at Huawei nylig tilbydde seg å skrive under på en avtale som forbyr spionasje. Det kommer til tross for at kinesere er pålagt å spionere på vegne av folkerepublikken.

Les også: Jeg frykter Kina mer enn Facebook

Hva gjør Huawei nå og hva bør du gjøre?

Om det blir et forbud nå eller i nær fremtid fra USA, som hindrer amerikanske selskaper å gjøre business med Huawei, så har Huawei flere alternativer. At det ville komme et slikt forbud virker det også som om Huawei var godt forberedt på.

  1. De kan satse på at USA fjerner dem fra svartelisten
  2. De kan fortsette med Android, men da med AOSP (Android Open Source Project).
  3. De kan utvikle et eget OS, en løsning som det ser ut til at de også er godt i gang med.

For oss forbrukere er alle tre alternativer en ganske dårlig «deal»

Om USA fjerner Huawei fra svartelisten nå, hva om de putter dem tilbake igjen om et halvt år eller om ett år? Hvilken garanti har Huawei for at det aldri vil skje?

Usikkerheten er stor, spesielt når vi ser på hvordan disse to supermaktene nå bruker teknologi som et aktivt våpen. USA for å beholde sin posisjon som verdens største økonomi – og en supermakt. Og Kina, som seiler opp til å bli verdens største økonomi, og som helt åpenbart har ambisjoner om å bli verdens største økonomi og den nye supermakten.

Stoler du på at Kina vil sette din sikkerhet og personvern i førersetet?

Velger Huawei å gå med alternativ 2 – med den begrensede utgaven av Android – kan vi som forbrukere si farvel til alt som heter sikkerhetsoppdateringer og nye funksjoner. Sakte, men sikkert vil Huawei-telefonene våre bli dårligere – hva gjelder funksjoner og sikkerhet. Vil vi våge å kjøpe en smarttelefon som ikke kan sikkerhetsoppdateres? Det håper jeg virkelig ikke.

Utvikler Huawei sitt eget operativsystem, vil vi måtte stole på at det kinesiske selskapet vil vårt eget beste. Stoler du virkelig på at Kina og Huawei vil lage et operativsystem som setter din og min sikkerhet og personvern i førersetet? Det vil være mildt sagt svært naivt å tro. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Og uansett hva de velger – Open Source Android eller eget operativsystem med en egen app-butikk – eller App Gallery som Huawei har jobbet med siden 2018 – så kan vi som forbrukere se langt etter langt flere tjenester enn Gmail og YouTube. Bortimot de aller fleste apper og tjenester som vi bruker daglig vil forsvinne. 

De fleste apper og tjenester vil forsvinne

Forbudet vil i så måte gjelde samtlige amerikanske selskaper. Og forbudet gjelder alt fra hardware, software og lisenser. Hvor mange apper og tjenester benytter du deg av i dag fra et amerikansk selskap.

Her er i alle fall noen av dem jeg bruker i det daglige;

Og slik kunne jeg fortsatt. Det er ikke mange apper eller tjenester som enten er utviklet av et amerikansk selskap, eller som blir hosted i en amerikansk sky. Selv Spotify ville blitt borte. For selv om Spotify ikke er amerikansk, så benytter den svenske strømmetjenesten seg av Google sin cloud-tjeneste. Og Google er amerikansk. Det samme gjelder for andre tjenester som er avhengige av Microsoft Azure eller Amazon Web Services.

Hvilken nettleser skulle du brukt? Eller søkemotor? Ikke Google, ei heller Bing. Ikke Chrome, ei heller Edge – som nå er basert på Google Chrome.

Et nytt operativsystem kunne vært fra for konkurransen. Men vil ikke bli det

Det kan godt være at Android og iOS kan bli utfordret av et nytt OS fra Huawei, men den konkurransen vil vi først og fremst se i Kina – hvor de fleste av de nevnte appene resten av oss bruker daglig, er uansett blokkert av Xi Jinping og forbudt å bruke.

Alternativ 2 er at Europa kommer opp med – og det raskere enn du og jeg rekker å si GDPR – alternative apper, tjenester og sky-leverandører som kan konkurrere med Google, Facebook, Instagram, Snapchat, Netflix, osv. For at vi skal kunne velge Huawei fremfor Apple eller Samsung. Sistnevnte har jeg liten tro på vil skje over natten. Eller noen gang for den sakens skyld.

11 milliarder dollar spørsmålet du må stille deg – forøvrig det beløpet amerikanske selskaper vil se langt etter om forbudet vil bli en realitet – er om du som forbruker vil “gamble” på å kjøpe en Huawei telefon i dag eller i morgen. For det er forholdsvis sannsynlig at USA på ett eller annet tidspunkt vil plassere Huawei på deres “Entity List”.

Rammer ikke bare Huawei sine smarttelefoner

Et forbud vil ikke bare ramme Huawei sine smarttelefoner, men også deres øvrige produkter. Huawei sine MateBooks (nei, ikke MacBooks) benytter seg av amerikansk teknologi i stor grad. Prosessoren er basert på Intel, og ikke deres egen Kirin-prosessor som du finner i flaggskip-telefonene. Minnekortene er amerikanske og det samme gjelder grafikkort, med mer. I tillegg kjører laptopene på operativsystemet Windows, som kommer fra amerikanske Microsoft. 

Huawei sin egen Cloud-plattform er i stor grad basert på amerikansk teknologi, og det samme gjelder mange av komponentene som Huawei har basert sin 5G-infrastruktur på. Huawei sies å ligge flere år foran resten av verden når det kommer til 5G-teknologien. Selskapet sitter i tillegg på om lag en tredjedel av alle 5G-patenter, med USA langt bak. Et forbud mot Huawei, vil derfor potensielt kunne utsette en global utrulling av 5G med flere år.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Hvordan vil Xi Jinping respondere?

USA og resten av verden har for lenge siden gjort seg fullstendig avhengig av Kina. Nærmere 75 prosent av all forbrukerteknologi blir bygd i Kina. “Designed by Apple, but manufactured in China”. Hvordan tror du Kina vil respondere på Trumps krigserklæring? Ved å gi etter? Trekke seg tilbake? Åpne opp samtaler om menneskerettigheter og personvern? Slutte å spionere?

Det er det svært liten sannsynlighet for, selv om det er lov å tro (og håpe). Sannsynligheten er større for at Kina vil slå tilbake. Med samme mynt, eller enda hardere. Etter at Canada arresterte Huaweis finansdirektør, ble kinesere oppfordret til å boikotte Apples iPhone. Kina er Apples tredje største marked, med en omsetning i fjor på over 50 milliarder dollar. Hva om Kina nekter å produsere hardware for amerikanske selskaper? Hva om de krever høyere pris for å gjøre jobben? Eller reduserer produksjonstakten?

Eller enda verre – hva om Xi Jinping nekter amerikanske selskaper tilgang til de mange råmaterialene som teknologi-selskapene er avhengige av for å lage sine produkter. Og hvor Kina er den største eksportøren i verden?

USA gir seg ikke med Huawei

Nå snakker amerikanerne – igjen – å forby kjøp av droner fra Kina. Og uten at DJI blir spesifikt nevnt i artikkelen fra CNN, så kan man med ganske så stor sannsynlighet anta at det er DJI man tenker på her. Department of Homeland Security har tidligere hevdet at DJI sender sensitiv informasjon om amerikansk infrastruktur til myndighetene i Kina. Blir DJI satt på svartelisten, kan vi ikke lenger bruke DJI her i Norge hvis vi har en iPhone eller en Android-telefon. For havner DJI på svartelisten, vil det hindre DJI å tilby appen deres på både Android- og iOS-enheter. 

Og som om ikke det er nok, vurderer også USA å svarteliste en rekke overvåkningsselskaper, som blant annet Hikvisions. Selskapet har en markedsverdi på nærmere 40 milliarder dollar og er et av verdens største produsent av utstyr for videoovervåkning. Ifølge Bloomberg vurderer USA lignende tiltak mot totalt fem kinesiske overvåkningsselskasper.

Mye større enn Google og Android

Dette er som du forstår fryktelig mye større enn at “Google bryter med Huawei”. Dette er krig. Dette er teknologi-krig, eller tredje verdenskrig, som Helge Skrivervik skrev i februar på myMayday.com.

– 3. verdenskrig raser, ingen innrømmer det! Med unntak av finansieringen, er det helt andre spillere på banen. Ikke tanks, fly, fregatter og brigader, men matematikere, kryptologer, teknikere og hackere. Den utrivelige bråvåkningen kommer når ett eller flere land blir total-lammet og kanskje annektert over natten. Tredje verdenskrig raser. Skal vi se på eller skal vi forsvare oss?

Denne verdenskrigen handler om teknologi. Om 5G, kunstig intelligens og data. Og at den supermakten som sitter på den beste teknologien, er den som vil få mest makt. Eller som Russlands president uttalte det;

– Den nasjonen som blir ledende innen kunstig intelligens kan få herredømme over hele verden.

Gjett en gang hvilken nasjon som leder utviklingen av kunstig intelligensKampen for å lede innen kunstig intelligens er den mest sannsynlige årsaken til tredje verdenskrig, skrev Elon Musk på Twitter for snart 2 år siden.

Huawei

Om du bør kjøpe deg en Huawei smarttelefon eller ikke skal ikke jeg bestemme for deg. Men du bør være innforstått med at det vil være en mager trøst om Huawei vil måtte ta til takke med open source-utgaven av Android. En smarttelefon i dag som ikke kan sikkerhetsoppdateres er rett og slett farlig å bruke. Og et kinesisk operativsystem som potensielt ikke får tilgang til amerikanske apper og tjenester er lite verdt. I alle fall for alle som ikke bor i Kina.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Vi kan selvsagt krysse fingrene (for denne gang)

Nå kan det jo tenkes at denne 90 dagers forlengelsen var det som skulle til for at Donald Trump får det som han vil, når han møter Xi Jinping i Japan om en knapp måned.

Av det jeg kan se og av alt jeg har lest og registrert hva gjelder den økende handelskonflikten mellom en supermakt som vil forsvare sin posisjon, og den andre supermakten som vil skaffe seg verdensherredømme – uten å tenke på personvern og menneskerettigheter, så hadde jeg ikke satset på en Huawei-telefon akkurat nå.

Da ville jeg heller gått for en Samsung Galaxy S10+. Eller ventet for å se hva som skjer i Japan om en måned – og samtidig håpe på at USA snur fullstendig om hva gjelder deres relativt anstrengte forhold til Huawei, DJI, Hikvisions og en rekke andre kinesiske selskaper. Sagt på en annen måte; avslutter den tredje verdenskrig.

Trump’s Trade War

Om du har lyst til å forstå enda mer om handelskrigen som utspiller seg mellom USA og Kina, vil jeg anbefale dokumentaren fra Frontline. Den gir deg et svært godt perspektiv på den krigen som pågår nå.

 

Bilde: Kamil Kot via Unsplash