fbpx
IKT-Norge

*Liv og jeg i trygg avstand fra hverandre for å ta en selfie.

«Dette er ikke tiden for å klage» – S3E114

Jeg møtte direktøren for politikk i IKT-Norge, Liv Freihow, for å diskutere årets reviderte nasjonalbudsjett. I lys av den krisen vi befinner oss i, er IKT-Norge fornøyd med de forslagene regjeringen har lagt frem.

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastPippaTuneIn RadioSpotify og Google Podcasts.

Tilgangen på teknologihoder er den største trusselen for samfunnet

For ganske så nøyaktig ett år siden la jeg ut episode 28 med følgende tittel: Den største trusselen for samfunnet, er tilgang på teknologihoder. Overskriften kom fra Liv Freihow, direktør for politikk i IT-næringens interesseorganisasjon, IKT-Norge, i anledning av det reviderte nasjonalbudsjettet. I 2019 foreslå blant annet regjeringen å øke bevilgningen til etablering av 100 nye studieplasser. Det var ikke nok, når mangelen var – og er – på flere tusen.

7. mai i år publiserte IKT-Norge sine forventninger til årets reviderte nasjonalbudsjett, hvor de slo et slag for at permitteringspenger må erstattes med lønnstilskudd. Det må gis krisehjelp til digitalisering av kommuner. Regjeringen må sikre robust infrastruktur, over hele landet, styrke digital læring i norsk skole, øke antallet IKT-studieplasser, gi insentiver og midler til digital etter- og videreutdanning og få på plass en opsjonsordning for vekst og skalering. 

Endelig slipper datasenterne full elavgift

Uken etter la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett, og der kom det blant annet frem at krypto-datasentre skal få slippe full elavgift. Datasentre i Norge fikk redusert elavgift fra 2016, men i 2018 påla Stortinget full elavgift til de datasentrene som driver med blokkjedeteknologi. Nå mener regjeringen at det ga et uheldig signal til bransjen om norske rammevilkår.

Aktuelle lenker fra episoden

 

Episodens sponsorer