fbpx
dagpenger

Frykten for NAV

I løpet av mars vil kanskje en halv million nordmenn være permittert. Allerede nå er pågangen så stor at NAV kneler. Og samtidig som næringsministeren ber selskapene om å «legge ut» for dagpengene, bruker de permitterte mye av tiden sin på å fylle ut NAV-skjermaer, i stedet for å redde arbeidsplassene sine.

NAV ikke skalert for korona

Jeg har, som så mange andre, blitt permittert. Ikke helt, men ikke langt unna. Jeg har måttet permittere meg selv. Oppdrag for flere hundre-tusener forsvant under føttene på meg i løpet av få dager. 

Nå må jeg forholde meg til NAV. Et NAV som på ingen måter er skalert for å håndtere så mange mennesker samtidig. Det er ikke betryggende å lese at arbeidsministeren ber norske selskaper å «legge ut» for dagpengene inntil NAV klarer å få situasjonen under kontroll. For mitt vedkommende betyr det at jeg må legge ut for meg selv. 

Frykten for å gjøre noe galt som arbeidstaker

Og når det er sagt, er ikke det en enkel sak i seg selv heller. For når det kommer til NAV er det mange fallgruver man kan gå i. Det er min største frykt. Frykten for å gjøre noe galt. Og konsekvensene det vil kunne få for meg.

Jeg har aldri fylt ut et skjema på NAV før 16. mars 2020. Prosessen for å søke om dagpenger tok nesten en hel arbeidsdag. Fylte jeg ut alt riktig? Aner ikke. Du får ikke sånne grønne «check»-bokser slik du får når du booker en overnatting via Booking.com. Du må bare håpe på det beste. 

Jeg frykter NAV hvis det nå skulle vise seg at jeg ikke har fylt inn alt på skikkelig måte. Da mistenker jeg at jeg må belage meg på en nitidig og lang klage-prosess. Hvor lang tid er en slik prosess, er en ting. Hvor mye jobb som går med er en helt annen ting.

Hvordan skal alt gjøres riktig som arbeidsgiver?

Jeg er ikke helt sikker på hvordan jeg skal få til forskuddet av dagpenger heller. Til det finnes det egne lønns-koder. Gjør jeg feil her, frykter jeg de økonomiske konsekvensene fra staten. I mitt tilfelle er halvparten av lønnen min basert på de siste 2 ukene og den andre halvparten for de neste 2. Lønningen for mars har jeg utsatt inntil jeg får tilstrekkelig kontroll på hva som blir riktig. For jeg kan ikke bare uten videre sette ned min egen lønning heller. 

Men i praksis er det slik det vil se ut – etter hva jeg forstår så langt; 

Ubegrunnet frykt?

Jeg håper frykten min er ubegrunnet. At NAV forstår situasjonen og at «vi gjør vårt beste». Samtidig frykter jeg for at NAV ikke vil eller kan legge til skjønn. At det er skjemaet som gjelder. Enten har du gjort det riktig, eller så har du gjort det galt. Og har du gjort det galt, så må feilen rettes opp – og da gjennom de vanlige prosedyrene som gjerne tar lang tid og krever mye manuell jobb. 

Oppdatert 21:00, mandag 23. mars: Høyres stortingspolitiker, Heidi Nordby Lunde, reduserer på ingen måte min frykt. På Facebook-profilen min, legger hun igjen følgende kommentar på denne artikkelen her:

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Halv million på dagpenger før påskeferien?

I løpet av de siste dagene har snart en kvart million nordmenn søkt om dagpenger. I løpet av de neste ukene vil kanskje en halv million nordmenn være helt eller delvis permittert. Det bør helst ikke være så stor andel av disse som har fylt ut noe feil i NAV sine skjemaer før dette kommer fullstendig ut av kontroll. Før NAV ikke vil på noen som helst måte vil være i stand til å betale ut dagpengene til alle som er permittert. 

Hvor mange av selskapene som har permittert som vil være i stand til å «legge ut» for staten inntil NAV får kontroll, aner jeg ikke. Men for hver dag som går, blir kassabeholdningen sannsynligvis mindre for svært mange selskaper. I verste fall kan selskaper gå overende i påvente av at NAV betaler tilbake «utlegget» for de ansattes dagpenger. 

Og jeg frykter at det vil ta lang tid før NAV ikke lenger trenger avlastning. I mellomtiden vil selskaper gå tom for penger og ansatte vil gå fra å være permittert til å bli oppsagt. 

Se til Danmark

Tenk om vi heller hadde gått for den danske modellen. I Danmark går staten inn og dekker en stor andel av lønnsutgiftene i det private næringslivet. Det gjør at de ansatte kan bruke 100 prosent av tiden sin på å holde liv i selskapene sine. Til å tenke nytt. Stable på beina nye produkter, varer og tjenester. 

I Norge må vi i stedet bruke uforholdsmessig mye tid på å oppdatere et NAV som ikke har tid og kapasitet til å behandle våre søknader. Et NAV som i tillegg ber sårbare selskaper om å «legge ut» for dem, inntil de har kommet seg ajour. Tid som vi egentlig burde ha brukt på å redde selskapene vi jobber i.

Blir jeg 100 prosent permittert, er selskapet konkurs

Enn så lenge har selskapet mitt midler til å legge ut for dagpenger til meg. Men det er enn så lenge. Får selskapet mitt ikke pengene raskt nok tilbake, blir selskapet ikke i stand til å lønne meg for de siste 30 prosentene som jeg ikke er permittert.

Blir jeg 100 prosent permittert, må jeg si fra meg de oppdragene som står igjen. Da er selskapet mitt i praksis avviklet. Og da er jeg ikke lenger permittert, men oppsagt. Arbeidsledig.

Får NAV kontroll tidsnok?

Og det burde vært 100 prosent unødvendig.

Derfor frykter jeg NAV.

Og derfor blir jeg ikke beroliget av arbeidsministerens «bønn» om at selskaper bør legge ut dagpengene inntil NAV får kontroll. For den kontrollen frykter jeg for vil komme for sent for mange.