fbpx
it-sikkerhet

Kinas vei gjennom pandemien mot global dominans

Ett år etter at Norge stengte ned som følge av pandemien, er fasiten et varig tap på 10 prosent av verdiskapningen. Kina opplevde derimot den den største velstandsøkningen i løpet av fjoråret, med et gjennomsnitt på 8 nye dollarmilliardærer hver uke. Den enes død, den andres brød.

Ett år i husarrest

Så har vi kommet hit da – til 12. mars 2021 og ett år etter at Norge stengte ned som følge av Covid-19. Ett år med unntakstilstand. Ett år i mer eller mindre husarrest. Ett år som har kostet dyrt, emosjonelt og økonomisk.

Ifølge NHOs sjeføkonom har koronakrisen trolig påført Norge et varig tap på 10 prosent av verdiskapningen. Og det er nok bare å stålsette seg. Halvparten av NHO sine medlemsbedrifter tror krisen vil vare ut 2021. Eller lengre. Og halvparten av Norges reiselivsbedrifter frykter de kommer til å gå konkurs i løpet av året. 

Men ikke alle har hatt et like dårlig år. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Som feks Kina, hvor viruset kom fra og hvor det kinesiske regimet i stedet for å advare, først og fremst forsøkte å holde det hele skjult, deretter fornekte det og så legge skylden over på andre. Og da advarslene til slutt kom kom, var det åpenbart for sent. 

Ett år senere er nesten 2,7 millioner døde som følge av pandemien. I Kina er antallet korona-dødsfall på kun 4,636. En tredjedel av antall koronadødsfall i Sverige. 

Verdensøkonomien ble hardt rammet, men ikke like mye i alle land, og definitivt ikke i Kina. Kina opplevde dog den laveste økonomiske veksten på flere tiår, men det ble fortsatt vekst. Og da spesielt i løpet av andre halvår 2020, etter en liten negativ vekst i andre kvartal. Fasiten endte på 2,3 oppgang i økonomien. Og med det ble Kina det eneste store landet i verden som hadde positiv vekst. Og veksten var på hele 7 prosent under fjorårets siste kvartal. 

Dollarmilliardærer

Den veksten kommer også tydelig frem i det raskt voksende antallet av dollarmilliardærer i Kina. I løpet av fjoråret ble Kina det første landet i verden som rundet over 1000 dollarmilliardærer. Ifølge oversikten fra TrandingPlatforms.com dukket det opp hele 259 nye dollarmilliardærer i Kina i løpet av 2020. Per dags dato har Kina nå totalt 1.058 dollarmilliardærer, tilsvarende 32 prosent av verdens  totale milliardær-befolkning.

Og til tross for Covid-19s ødeleggende effekt på verdensøkonomien, opplevde Kina den største velstandsøkningen i løpet av fjoråret, med et gjennomsnitt på 8 nye dollarmilliardærer hver uke. Kina fikk faktisk flere nye dollarmilliardærer enn resten av verden til sammen. Kriseåret 2020 ble det året da Asia som kontinent, hadde flere dollarmilliardærer enn resten av verden til sammen, med sine 51 prosent av hele planetens dollarmilliardærer. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Den enes død, den andres brød

Vi går utvilsomt en svært usikker fremtid i møte. En sikkerhetsmessig usikker fremtid, hvor Kina vil gjøre alt i sin makt for å bli den nye supermakten. En fremtid som vil bli preget av stadig mer teknologi, overvåkning, kunstig intelligens og krigføring i den digitale skyen. For vær nå sikker på at statssponsede cyberkriminelle fra Kina bare er et par “tastetrykk” unna din og min datamaskin. 

Det fikk blant annet Stortinget erfare forleden dag, selv om vi nok ikke kan regne med at Utenriksminister Søreide vil anklage Kina, slik hun gjorde med Russland etter at de gjennomførte et cyberangrep mot Stortinget i fjor. Normaliseringsavtalen vi har med Kina, hindrer våre folkevalgte å kritisere kinesiske interesser. Vi skal heller ikke støtte noe som kan underminere kinesiske kjerneinteresser. 

En av disse kjerneinteressene er global dominans. Og det må vi for all del ikke stå i veien for, så lenge vi kan selge laks for milliarder til Kina. om Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese alltid sier det; hold fast og hold ut

Og i disse digitale tider – hold godt på dataene dine. Vær bevisst på din egen IT-sikkerhet og sikkerhetshygiene. 

 “Stol ikke på noen” har blitt den nye normalen.

 Lykke til.

Aktuelle lenker

 

Bilde: Annie Spratt via Unsplash