fbpx
teknologi

* Liv Freihow. Direktør for næringspolitikk i IKT-Norge

Den største trusselen for samfunnet, er tilgang på teknologihoder – Episode 28

Liv Freihow er direktør for næringspolitikk i IKT-Norge. Hun mener regjeringen svikter kolossalt hva gjelder kompetansesatsningen i det reviderte statsbudsjettet.

Digitalisert, men ikke digitaliserte

Norge er ett av verdens mest digitalisert land, har vi hørt vår statsminister uttale. Det er sånn halvveis riktig. Vi har bra mobilt bredbånd, vi har til dels mange gode digitaliserte enkelttjenester og vi har en særs digital befolkning som har kjøpt seg smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner.

Norge mangler tusenvis av fagfolk

Men det gjør oss nødvendigvis ikke digitaliserte, og det gjør oss heller ikke ferdig rustet for å håndtere den globale konkurransen i årene fremover. I en rekke år har IT-bransjen selv påpekt at vi mangler tusenvis av fagfolk med spisskompetanse innenfor IKT. Antall studieplasser har således vært en stor utfordring – en utfordring som vokser i størrelse for nesten hver dag som går.

Regjeringen svikter kolossalt

I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen å  øke bevilgningen til etablering av 100 nye studieplasser. Det er peanøtter når vi trenger flere 1000.

Digitaliseringsministeren er i gang med å legge en strategi for kunstig intelligens, men det er nesten meningsløst når det mangler midler til forskning og studieplasser for å kunne levere på en slik strategi.

Gjest denne gang er Liv Freihow fra IKT-Norge. Hun er direktør for næringspolitikk i IKT-Norge og har jobbet der siden 2004. Hun er spesielt opptatt av gode rammebetingelser for IT-næringen, og var ikke spesielt imponert av statsminister Erna Solbergs kompetansesatsning som kom frem av det reviderte statsbudsjettet.

Som hun selv skrev i en kommentar til det reviderte statsbudsjettet 22. mai;

 

– Den aller største trusselen for hele det digitale samfunnet, er tilgang på sterke teknologihoder. Og her svikter regjeringen kolossalt!

 

 

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Apple PodcasterOvercastPippaTuneIn RadioSpotifyAcast og Google Podcasts.

Aktuelle lenker fra episoden