fbpx

Det er stor forskjell på å være misjonær og ekspert

Ildsjel og misjonær, men om 7 år kan jeg muligens kalle meg ekspert.

La meg begynne med tittelen – Mobil- og Internettmisjonær. Noen kan kanskje tolke det dithen at jeg ser på meg selv som en ekspert. Derfor er det også av og til noen som lurer på hvordan jeg kan (a) drite meg ut, og så (b) skrive om det etterpå. For meg er det helt naturlig. Da jeg svidde av 4 GB på 24 timer på sommerferien i Hellas kunne jeg selvsagt ha skrevet en artikkel som heller kunne hatt tittelen:

Slik får du maks ut av ditt mobile bredbåndsabonnement

I stedet skrev jeg bloggposten «Slik brukte jeg 4 GB med mobildata på 24 timer». Det gjør historien mer troverdig, personlig og muligens også mer interessant å lese. Personlige opplevelser og erfaringer tror jeg engasjerer mer enn de tradisjonelle og gjerne mer upersonlige «slik gjør du…» artiklene. Sånn var det også når jeg virkelig «dreit i postkassa» og begynte å poste alle Instagram-bilder hashtaget med #Party på min Facebook-side. HansPetter.info skal være personlig og uformell. Det meste av det jeg skriver og omtaler handler om egne opplevelser og innsikt jeg har hentet inn selv. Inspirasjon til det jeg skriver om får jeg gjennom hverdagen, fra venner, kollegaer, kunder og ikke minst via alle andre blogger, nettsider og nettaviser som jeg leser.

Forskjell på en ekspert og en misjonær

Jeg har kun hatt rett til å kalle meg salgsekspert. For mange – ja, veldig mange år siden, ble jeg sertifisert salgsekspert på Cisco. I dag er jeg ingen Cisco salgsekspert. Det er derimot mange andre som omtaler meg som ekspert, det være seg ekspert på sosiale medier, kommunikasjon eller PR. Og det er også de som tolker det dithen at jeg som en mobil- og Internettmisjonær hevder å være en ekspert. Det er jeg derimot ikke, på ingen måte.

I følge Wikipedia defineres en ekspert og en misjonær slik:

En ekspert er en person som konsistent presterer eksepsjonelt innenfor et bestemt område. For å bli en ekspert kreves det daglig og intens øvelse innenfor et spesifikt område i minimum ti år. Ferdighetene man tilegner seg er i stor grad avgrenset til området man er ekspert i.

En misjonær er en person som har fått et kall, en livsoppgave og som er utsendt for å oppfylle sitt kall eller livsoppgave. Forutsetningen for å bli misjonær er en personlig tro og en motivasjon til å være en forkynner. Også personer som viser stort engasjement for en sak kalles gjerne en misjonær, selv om saken ikke har noe med religion.

I tilfelle du skulle lure så representerer den første definisjonen en ekspert, mens den andre en misjonær. Jeg er altså sistnevnte – en misjonær, med stort engasjement for mobil- og Internetteknologi, og herunder kommunikasjon, markedsføring, sosiale medier og ikke minst «duppedingser».

Engasjementet – eller misjoneringen hvis du vil – førte først til at jeg sluttet som Nord-Europeisk salgssjef i Cisco og begynte som rådgiver i Gambit. Dernest ville det ha seg slik at jeg skulle ble en del av Geelmuyden.Kieses Social Business-team hvor vi i teamet hovedsaklig jobber med å sosialisere kommunikasjonen gjennom sosiale medier,  -nettverk, -verktøy og -mekanismer.

Eksperter og misjonærer vil ikke være tilstrekkelig

Jeg vil påstå at mye av kommunikasjonshverdagen er fundamentalt annerledes og endret i løpet av de årene HansPetter.info har vært online.

For kun tre år siden var det ikke mange som tok sosiale medier spesielt seriøst – ikke fra et bedriftsståsted. I løpet av de tre årene som har gått har ildsjelene hos mange bedrifter blitt «erstattet» med dedikerte personer som har til ansvar å holde tilstedeværelsen ved like. Flere bedrifter utlyser nå stillinger som «Community Managere» eller ansvarlige for digitale kanaler og -innhold. I løpet av de neste årene vil selskaper i større grad fokusere på hvordan sosiale mekanismer kan utnyttes til andre formål enn markedsføring og kundeservice. Virksomheten vil også ønske å dra fordeler på andre områder – selskapene i seg selv vil utvikles til å bli en «social business» eller «-enterprise» hvis vi ser på de største virksomhetene som har kontorer spredt over land og tidssoner. Da vil det ikke lenger være tilstrekkelig med en ekspert eller en misjonær. Sosialiseringen av kommunikasjonen for interne- og eksterne formål vil kreve at alle ansatte blir sosiale – i den grad det bidrar til å styrke virksomheten.

Hvordan er det med den bedriften du jobber i? Har dere noen ildsjeler som brenner for sosiale medier på plass, eller har dere gått til anskaffelse av dedikerte personer? Eksperter har du vel ikke klart å ansette, for som Wikipedia skriver, så må vedkommende ha holdt på med sosiale teknologier i minst ti år. Da får dere heller ta til takke med misjonærer…..