fbpx

Det holder ikke med en billig trådløs bredbåndsruter lenger!

Det digitale hjemmet anno 2012

Det holder ikke med en billig trådløs bredbåndsruter lenger!

Antallet enheter som kobles til Internett i norske hjem øker samtidig som hastigheten og mengden av data som vi sender fra oss og laster ned vokser ekstremt raskt. Derimot kan Internett-opplevelsen for eksempel på ditt nye nettbrett bli en stor skuffelse hvis infrastrukturen henger etter. Faktumet er nettopp det at infrastrukturen ofte bærer preg av å ha gått ut på dato – om det er i hjemmet, på jobben, på hotellet eller på konferansen du er på. Det overrasker meg hvor mange steder jeg er hvor viktigheten av infrastrukturen har blitt undervurdert – eller rett og slett glemt.

Infrastrukturen er selve grunnmuren i din Internett-baserte hverdag…..og vi vet vel alle hvordan det går med et hus som står på en råtten grunnmur…..

Her er historien om mitt digitale hjem anno 2012

I august 2010 skrev jeg at hjemmenettverk er ofte mer avanserte enn på jobben som en av de aller første bloggpostene mine. Om de var mer avanserte i 2010, så har de ikke blitt mindre avanserte i 2012. Kravet til hva et nettverk skal kunne håndtere har vokst i takt med blant annet den enorme veksten av antallet enheter som skal knyttes til Internett og ikke minst mengden av data som nettverket og hele infrastrukturen skal kunne håndtere.

Trykk på bildet for større versjon

Cisco – min tidligere arbeidsgiver – publiserer ofte statistikker over veksten av Internettrafikk, og som vi kan se av skissen til høyre, er trafikkveksten sterkt anført av video – og da ikke kun video til PC, men til TV og øvrige IP-tilkoblede enheter som nettbrett og smarttelefoner.

Kraftigere, men ikke så komplisert

Jeg har gjort mitt beste for å holde kompleksiteten nede, og dermed oppetiden maksimal, hvilket gir en optimal opplevelse for alle som bruker nettverket og Internett hjemme, hvilket vil si hele familien og alle som måtte være på besøk.

Som i Cisco – hvor jeg kommer i fra – og som er en dyrere aktør å kjøpe produktene i fra, så blir det kostnadseffektivt over tid. Og tro meg, jeg har prøvd mye forskjellig utstyr på nettverkssiden, tilbørssiden og vekslet mellom forskjellige trådløse bredbåndsrutere, svitsjer, nettverks-tjenere for mitt digitale innhold, med mer. I databransjen snakkes det fortsatt mye om TCO (Total Cost of Ownership) mens mange fortsatt er uforholdsmessig opptatt av innkjøpskostnadene, som stort sett representerer mellom 25 og 30 prosent av TCO i forhold til forventet levetid på det produktet eller løsningen du har investert i. Resten av de 70 prosentene av kostnaden din over løsningens levetid blir direkte knyttet til drift, administrasjon, kunnskap, med mer.

På denne bakgrunnen har min ambisjon vært å redusere antallet produsenter som utgjør hele infrastrukturplattformen etter en enkel, men effektiv formel. Nettverket og graden av dens kompleksitet kan indikeres ved å multiplisere opp forholdet mellom:

Kvalitet, tilgjengelighet og forutsigbarhet
Cisco koster mer å kjøpe enn konkurrentene, men det lønner seg over tid….. i alle fall har det gjort det for meg. Apple koster mer å kjøpe enn konkurrentene, men lønner seg på samme måte over tid – og det av flere grunner:
 • Jeg kan feks kjøpe ett abonnement på Aftenposten- og VG-avisen til min iPad, men alle i huset kan i praksis lese hver sin avis da vi samkjører de fleste enhetene via en og samme konto
 • De samme appene til iPad og iPhone kan deles over alle enheter, men kun betales en gang. For ungene som skal få lov til å spille, høre på lyd-bøker eller laste ned interaktive barnebøker fra App Store så er det det samme – boken lastes ned på alle enheter, men betales kun en gang
 • Jeg kan være bortreist, på jobben, hvor det måtte være å finne frem til et spill, en bok, hva det måtte være på min iPad – som jeg har lyst til å gi til de minste barna. Laster jeg ned boken til min iPad, vil samme boken dukke automatisk opp på ungene sin iPad – uten at de eller jeg må gjøre noe som helst
 • Oppetiden og enkelheten ved bruk gjør at opplevelsen blir optimal – det bare «funker»
 • Bredbåndsruteren min er kraftig nok til å håndtere all trafikk, til en hver tid – aldri behov for å reboote/starte-på-nytt. Det samme gjelder den trådløse basestasjonen som kun har som oppgave å være en basestasjon for formidling av trådløs nettverkstrafikk
Ønsket om et skikkelig økosystem gjorde valget av Apple enkelt
Det er på en måte litt tilfeldig at standardvalget for alle endepunkter (mobile og kablede enheter vi kobler oss til nettverket og Internett med) falt på Apple. Det begynte for flere år tilbake med en iPod Nano, som etterhvert ble oppgradert til en iPod Touch. Denne ble således byttet ut – eller oppgradert til en iPhone 3G. Datteren min arvet på det tidspunktet min iPod Touch. Neste ut var kona som ved kjøp av ny mobil også hadde fattet interesse for min iPhone – og plutselig var vi blitt tre personer som kunne dra kostnadseffektiv nytte av å dele samme Apple konto. Fra tidligere av hadde jeg brukt en god og gammel XBOX som hadde blitt installert med XBOX MediaCenter til å streame digitalt innhold fra en nettverksdisk i kjelleren. Den var stor og klumpete, og ble etter hvert byttet ut med en liten, designmessig pen å se på, og en relativt stillegående Apple TV – første generasjon. Økosystemet rundt Apple var i ferd med å melde seg hjemme, og etter at ungene fikk Nintendo DSi til julen 2009, men heller ville låne våre iPhones til å spille med, solgte vi Nintendoene raskt og byttet de ut med iPod Touch – som ved julen 2011 ble oppgradert til iPad.

Underveis ble også den gamle Apple TV-en oppgradert til andre generasjons-utgaven, og to nye Apple TV-er ble installert for å kunne gjøre alt innhold tilgjengelig i hele huset – på alle TV-er ved behov. I dag kan innhold som befinner seg på en iPad eller en iPhone enkelt og trådløst streames fra den enkelte enhet – via Apple TV-en og ut på det enkelte TV-apparatet.

Tilsvarende økosystem FINNES ikke i dag fra en og samme produsent – så enkelt er det. Det er nødvendigvis ikke en kjærlighet til Apple og den avdøde Steve Jobs det dreier seg om, men et ønske om et komplett digitalt økosystem som er:

 • Enkelt å installere
 • Enkelt å ta i bruk
 • Krever minimalt med vedlikehold for å holde i gang, og som
 • Fungerer sømløst på tvers av de enkelte enhetene

Det koster kanskje mer å kjøpe, men det lønner seg over tid. Når det i tillegg ser så utrolig mye bedre ut, med en meget høy WAF-faktor (Wife Acceptance Factor), og fungerer uke etter uke uten noen problemer, så blir det rett og slett et enkelt valg. Jeg bruker mer eller mindre ingen tid på vedlikehold, rebooting, re-konfigurering, feilsøking og treghet.

For en tid tilbake spurte jeg de som leser bloggen her om hvor mange Apple produkter de hadde hjemme – eller om de ikke hadde noen i det hele tatt. Resultatet av omtrent 350 svar ble følgende overraskende oversikt:

Mer enn 6 av 10 svarte at de hadde 5 eller flere Apple-enheter hjemme, noe som helt klart – uavhengig om man liker Apple eller ei, at de som liker Apple, bruker Apple produkter til å dekke flere enn bare en skjerm (mobil, nettbrett, PC, TV).

Enhets- og funksjonsoversikt:

Kjeller:

 • Bredbåndsruter: Cisco 861 er en ren bredbåndsruter. På samme måte som når man kjøper et skikkelig HI-FI-annlegg ønsket jeg å satse på enheter som er bygd for en spesifikk oppgave, i stedet for å satse på et MIDI-annlegg hvor alt er pakket i en boks, og gjerne til en billigere penge. Denne ruteren koster over 2,000 kroner, men til gjengjeld så «bare virker den», mens andre billigere enheter veldig ofte må startes på nytt på grunn av begrenset kapasitet i hardwaren.
 • Trådløs-bredbåndsruter: Cisco Linksys WRT54GR er tildelt utleieseksjonen, både med egen trådløst nettverk – plassert på en kanal så langt vekk som mulig fra mitt eget – og med to Ethernet-kabler som går til henholdsvis stuen og soverommet i utleiedelen. På denne måten har jeg etablert to separate nettverk (kunne gjort det med VLAN også, men måtte da uansett ha kjørt opp et trådløst nettverk til utleiedelen, alternativt kjørt to separate SSID-er bundet opp mot hvert sitt respektive VLAN. Grunnen til at jeg valgte denne måten var at den trådløse bredbåndsruteren koster så lite, i forhold til den ekstra kunnskapen jeg måtte hatt, og den ekstra konfigurasjonsjobben jeg hadde måttet gjort).
 • Nettverkssvitsj: Cisco SB 200 er en 24-ports Gigabit-svitsj med port-basert QoS, port-basert VLAN og mange gode funksjoner til en rimelig penge. Cisco SB 200 svitsjen koster rett i underkant av 2,000 kroner. Fra svitsjen går det en rekke Ethernet-kabler til de fleste rommene i huset. For alle enheter som ikke vi holder i hånden eller som ligger på fanget vårt (det vil si iPhone, iPad og MacBook) så har jeg valgt å basere all streaming-media på Gigabit-Ethernet for å øke sannsynligheten for at trafikken skal gå forutsigbart og uten nevneverdige forsinkelser fra mine media-servere som inneholder bilder, musikk, filmer og annet digitalt innhold. Dette er også en effektiv måte å spare den trådløse kapasiteten til de trådløse enhetene som tidligere nevnt.
 • Media-server / NAS: Cisco ble til QNAP. Jeg kjøpte en NAS-løsning fra Cisco, men for ikke så lenge siden valgte Cisco å avslutte OEM-avtalen med QNAP, uten at det har ført til noen utfordringer for enheten som sådan. Den største fordelen med en nettverkstilkoblet diskløsning er at behovet for å ha en datamaskin tilkoblet nettverket hele tiden bortfaller. Med en NAS (Network Attached Storage) er all media direkte tilkoblet resten av infrastrukturen, og de fleste NAS-er i dag leveres blant annet med støtte for UPnP, iTunes-server, Media-Server, og veldig mye mer. Denne NAS-en koster i underkant av 2,500 kroner og kan huse fire harddisker som kan settes opp på mange måter avhengig av sikkerhets- og backupbehov.
 • Media-server / Privat sky: Buffalo Cloudstation Duo Pro er en NAS på linje med QNAP-løsningen beskrevet over, men litt mer. Utstyrt med PogoPlug-programvaren blir Cloudstation din egen skytjeneste, som i praksis betyr at jeg kan nå filene som lagres på Cloudstation hvor som helst i verden – over Internett, og det uten at jeg må åpne opp porter i bredbåndsruteren min, eller kjøpe meg fast IP-adresse fra min bredbåndsleverandør eller bruke en tredjeparts aktør som kan by på en såkalt DDNS-tjeneste. Koster kanskje mindre, men her er det enkelhet som gjelder, og da får det heller koste litt. To TB-utgaven koster rett i underkant av 2,500 kroner.
Første etasje:
 • Apple TV på kjøkkenet: Apple TV andre generasjon går igjen på alle tre TV-ene hjemme. En liten og flott liten mediasenter som er jailbreaket for å få på plass blant annet XBOX Media Center slik at jeg kan streame det innholdet jeg har lagret på NAS-en i kjelleren. Med en amerikansk iTunes-konto får jeg også muligheten til å leie filmer og TV-serier fra USA. Nå kan man leie filmer med en norsk iTunes-konto, men utvalget i USA slår fortsatt det norske, derav bruken av min amerikanske konto enn så lenge.
 • Trådløst aksesspunkt: Apple Airport Express er et rent akesspunkt, som gir trådløs aksess til hele huset. Enkel å sette opp og kraftig nok til alle trådløse enheter.
 • Internett-tilkoblet 3D-LED TV i stuen: Samsung 55″ Smart 3D-LED TV kobles direkte til nettverket via Ethernet-kabel, og er i tillegg installert med et eget Web-kamera mot den innebygde Skype-klienten for å gi oss muligheten til å ha videotelefoni med familie og venner.
 • Nettverkssvitsj: I stuen er Apple Airport Express, Apple TV og Samsung TV-en tilkoblet en 8-ports Gigabit svitsj fra Cisco. Alt som kan kables har jeg kablet for å sikre maksimal trådløs kapasitet til de enheter som er avhengig av det.
 • Overvåkingskameraer: I tillegg til brann- og innbruddsalarm har jeg installert to trådløse overvåkingskameraer fra D-Link: DCS-932L har installert ut mot inngangsdøren og veien frem til huset. Kameraet er innstilt slik at e-post blir sendt til meg med bilder hvis kameraet oppdager bevegelse. I tillegg har kameraet støtte for å kunne se i mørket, slik av overvåkingen er like god om natten som om dagen. Jeg kan regulere sensitiviteten i bevegelsene, samt stille inn hvilke synsområder til kameraet jeg vil ha påslått bevegelsessensorene. I stuen har jeg installert en noe rimeligere utgave – DCS-930L – som tilsynelatende ser identisk ut som DCS-932L, men som ikke har nattsyn-støtte. Plasseringen er satt slik at jeg har full oversikt over alle inngangsdører. Begge kameraene har jeg 24-timers tilgang til via web-browser, samt via egen app til iPhone og iPad. DCS-932L koster rett under 900 kroner, mens DCS-930L koster omtrent 650 kroner. Ikke det mest avanserte kameraet, men det gjør den jobben jeg vil at et overvåkingskamera, og det er i tillegg enkelt å sette opp og har siden jeg fikk det på plass fungert hele tiden. Vil også legge til at begge kameraene har støtte for lyd, uten at dette er av meget god kvalitet.
Andre etasje:
 • Apple TV på soverommet: Som ved de to andre TV-ene i første etasje er det også lagt opp til Apple TV på soverommet, tilkoblet en Samsung 27″ LCD-skjerm med TV-tuner og data-inngang.
 • Trådløs Air-Print skriver: HP sin Photosmart C310 er en multifunksjonsprinter med støtte for Apple sin Air Print tjeneste. Ingen USB- eller Ethernet-kabler, og intet behov for egne printer-apps til iPhone eller iPad. Det er et stort pluss å ha en printer tilkoblet det trådløse nettverket, som alle i familien kan bruke uten at jeg må være til stede :)
 • Ethernet-over-strømnettet: Av alle steder i huset har jeg altså IKKE installert eget punkt for kablet Ethernet på hjemmekontoret, og for å løse dette har jeg anskaffet meg en løsning fra D-Link. DHP-307AV koster ikke mye og gjør jobben med å koble hjemmekontoret til resten av nettverket via kabel for en mer stabil arbeidsopplevelse.
 • Fasttelefoni med iPhone: Jeg har valgt å ikke installere fasttelefoni i huset – det finnes rett og slett ikke kabling for det, i stedet er alt lagt opp til for Ethernet. Siden 2006 har jeg derimot hatt fasttelefoni over IP, men har siden 2011 også valgt det bort, da jeg ikke lenger så poenget. Derimot liker jeg å ha et telefonrør å holde i når jeg skal prate i telefon, i tillegg til at det reduserer varme og stråling mot øret og hodet. Løsningen  heter MM03i som gir meg et bluetooth-basert telefonrør og en iPhone-dockingstasjon i en og samme enhet. Denne utgaven koster omtrent 1,300 kroner, men det finnes også langt rimeligere utgaver – helt ned til kun 349 kroner, da uten docking og bluetooth vel og merke.
 • Nettverkssvitsj: Samme svitsj her som i stuen, som kobles fra D-Link Ethernet-over-strømnettet-pluggen og videre til dockingstasjonen for MacBook-en og med støtte for å koble til andre Ethernet-enheter ved behov — når jeg skal teste nye produkter med mer.
 • Dockingstasjon: Dockingstasjonen fra Hengedocks gir meg rask og enkel tilkobling av min MacBook Pro 15″. Ikke den mest sexy dockingstasjonen i verden, men dockingstasjoner generelt har ikke vært veldig enkelt å oppdrive til noen Apple maskiner. Denne gjør jobben for rett under 900 kroner.
 • Skjerm: Rosinen i pølsa på hjemmekontoret er min Mac Cinema skjerm på 27″. Ikke bare er skjermen lekker å se på, og behagelig å bruke, men veldig funksjonell er den også. Med innebygd støtte for å gi strøm til min MacBook Pro så sparer jeg meg for en strømadapter, og den innebygde USB-hubben gir meg samtidig også anledning til å lade enheter via skjermen uten at min MacBook Pro er tilkoblet…..det blir liksom ikke noe bedre.

Ellers:

Utover alt av utstyr som har sin faste plass i huset, så består huset totalt av fire stk iPad-er på det meste. Alle tre barna er utstyrt med hver sin iPad, i tillegg til min egen. Konemor er den eneste uten en iPad, men er strålende fornøyd med sin MacBook Air 11″ – i tillegg til sin iPhone. Min eldste datter har også sin egen MacBook Air 13″ og er også utstyrt med en iPhone. Alt fungerer, for alle, hele tiden. Nettverket gir nok kraft, både på kabel og i luften.

Lurer på hvordan nettverket mitt ser ut om et par år …. noe nytt, noe annerledes?

…jeg tror det :)

Disclaimer: Jeg har jobbet for både Cisco og D-Link, og Cisco er i dag en kunde av Gambit, hvor jeg jobbet når jeg skrev artikkelen, men ingen selskaper har påvirket hva jeg har kjøpt, og hva jeg skriver her!