fbpx
vertikale videoer

Derfor bør du filme vertikalt og ikke horisontalt

Smarttelefonen er designet for å holdes vertikalt. Og med stadig mer video på mobil og via sosiale medier, er det ikke bare riktig, men viktig å produsere vertikal og ikke horisontal video.

Regelen om at du må lage videoer horisontalt har gått ut på dato. Regelen bør være at du lager video for den plattformen og enheten innholdet blir konsumert fra. Og i økende grad er den enheten en smarttelefon, som vi nesten alltid holder vertikalt. Derfor er det ikke riktig eller logisk å produsere horisontale videoer lenger.

Vi holder nesten alltid telefonen vår vertikalt

Ifølge en undersøkelse fra 2014, utført av MOVR Mobile Overview, holdt vi smarttelefonen vår vertikalt i 94% av tilfellet. Har denne trenden «snudd» horisontalt siden den gang? Det er det ingen tegn til. Heller tvert i mot. Snapchat har eksplodert i popularitet og med det ført til en massiv vekst av videoer som konsumeres vertikalt. Både Facebook og Facebook-eide Instagram har fulgt etter.

Vær så snill – vær konsekvent!

Om jeg må legge over min iPhone horisontalt for å se en video på Facebook blir jeg ikke irritert over det. Må jeg må veksle mellom vertikalt og horisontalt for å spille av en historie (Story) på Instagram og Snapchat, blir det bare irriterende. Før du begynner med din historie – være seg bilder eller video – bør du ha bestemt deg for om du skal fortelle den horisontalt eller vertikalt. Eventuelt om du skal fortelle den «firkanta«. Da vil den fungere like godt liggende som stående.

Etterstreb å være konsekvent. Gå for vertikalt eller horisontalt. Begge deler gir bare en dårlig brukeropplevelse. Er du usikker, og du skal dele videoen din i sosiale medier, vil jeg anbefale deg å gå for vertikalt. Det vil lønne seg.

 

 

Lag filmer slik publikum bruker mobilen sin – vertikalt

«Vertical Video Syndrome» ble et begrep før alle hadde en smarttelefon. I motsetning til alle andre enheter vi tidligere konsumerte video på, så er smarttelefonen designet for å bli holdt vertikalt. Til å skrive SMS. Til å snakke i. Til å bruke til sosiale medier. Og til å se video. Via sosiale medier.

Legger du ut en video i ett eller flere sosiale nettverk, er det greit å være klar over mobilen er den mest brukte enheten vi bruker. comScore gjorde en undersøkelse i 2016 som viste at nesten 80 prosent av tiden vi bruker sosiale medier er via en mobil enhet. Det være seg smarttelefon eller nettbrett.

Da blir det et paradoks at nesten alle videoer vi legger ut i sosiale medier er laget horisontalt.

Tilpasning av video til et vertikalt format handler om å tilpasse seg publikum

Zena Barakat, en tidligere video-produsent i The New York Times, forsket på vertikale videoer i ett år. Hun oppdaget at veldig mange ikke snudde mobilen sin horisontalt for å se på en video. Rett og slett fordi de ikke gadd å snu frem og tilbake på mobilene sine.

 

– Vi jobber med å få 100 prosent av våre videoer til å bli vertikale. Engasjementet er høyere. Brukerne er mer fornøyde, og vertikale videoer blir i større grad sett ferdig.  Jon Steinberg / Redaktør i The Daily Mail.

 

Les også: Slik lager du annonser for Instagram Stories (vertikale videoer)

 

Smarttelefoner er ikke TV

* Spill av i full-skjerm på din mobil

 

Reklamefilmene må også lages vertikalt – ikke konverteres fra horisontalt

Det er ikke enkelt å være markedsfører i dag. Fra å lage en reklame-film for TV som er med lyd og filmet horisontalt, må markedsførere i dag ikke bare lage videoer som fungerer lydløst, men også vertikalt. I tillegg må «call to action» komme veldig tydelig frem – og helst så tidlig som mulig.

Historien må fortelles på en helt annen – og unik måte.

vertikal video

* Lager du en video horisontalt, og klipper den i ettertid vertikalt, er det fryktelig mye som forsvinner.

vertikal video

* Filmer du med Snap sine briller – Spectacles – kan filmene roteres 360-grader av publikum.

Når det er sagt, er det kanskje på tide å ikke lage like mange reklamefilmer med lyd. Og det er kanskje ikke nødvendig å produsere reklamen horisontalt.

Så fremst målgruppen din ikke er over 60 år og fortsatt ser  i stor grad på TV.

Det viktigste er uansett å tilpasse historien til målgruppen. Og målgruppens foretrukne plattformer og enheter.

Og den vet vi er en smarttelefon. Som i nesten alle tilfeller blir holdt vertikalt.