fbpx

Den beste partilederen på Twitter er Erna Solberg

Late og varme sommerdager til tross, de fleste partilederne har vært aktive på Twitter i juli!

Juli er fellesferie for de fleste av oss, men årets fellesferie er ikke som alle andre. Ikke bare har store deler av Norge hatt en historisk varm (og tørr) juli måned, men årets valgkamp er ikke langt unna, og derfor har også årets sommer vært i stor grad preget av politikk  og av politikere.

Erna ser fortsatt ut til å holde stø kurs mot statsministerjobben, mens Jens og resten av de rødgrønne ser ut til å ha blitt enige om at det beste forsvaret av makta er angrep. Om det er i radio, på TV eller i avisene spiller ingen rolle – høy aktivitet i alle kanaler, inkludert de digitale.

Valget vil avgjøres på tradisjonelt vis

Jeg har tidligere skrevet at sosiale medier ikke vil ha en avgjørende rolle for årets valgkamp, kanskje den neste. Innsatsen så langt ser ut til å være preget av taktiske grep, litt ad hoc og prøve-gjør-mester strategi. Ikke noe galt i det. Uansett er det interessant å følge kommunikasjonsutviklingen til våre politikere i forhold til deres bruk av sosiale medier, og da spesielt i forhold til:

Erna best hos meg også

For kort tid siden rangerte Cecilie Staude og Svein Tore Marthinsen partilederne og deres bruk av sosiale medier. Erna var best og Siv var dårligst konkluderte de med.

Jens Stoltenberg er fortsatt størst, men kanskje ikke best. Uansett har ikke Klout-scoren hans endret seg i løpet av juli – står stødig på 84, mens for eksempel Liv Signe Navarsete sin Klout-score har gått fra 54 i begynnelsen av juli til 52 nå når vi nærmer oss slutten av måneden. Mest tilbake går Siv Jensen, som hadde 59 i begynnelsen av juli, men som nå ligger på 56. Hele Klout-listen kan du se her.

Jeg har fulgt de fleste partilederne en stund selv, og brukt SproutSocial til å se nærmere på deres Twitter-aktivitet i måneden som har gått. Rangeringen er IKKE basert på kvalitativt innhold, kun på det kvantitative, men da også på flere områder:

Jeg har så gitt hver partileder poeng per kategori, 5 poeng for førsteplass, 3 poeng for andreplassen og 1 poeng for tredjeplass.

twitter-partiledere-juli

Klikk på bildet for full størrelse

Jens Stoltenberg har for eksempel nesten 60 prosent av alle Twitter-følgere til partilederne, men får ”kun” 36 prosent av omtalene i juli. Til sammenligning har Erna Solberg kun 14 prosent av Twitter-følgerne til partilederne, men har oppnådd 20 prosent av alle omtalene på Twitter i fellesferien, og deler førsteplassen med Jens Stoltenberg om andelen av nye Twitter-følgere i samme periode med hver 30 prosent.

share-of-twitter-followers

Andelen av Twitter-følgere blant partilederne

Nesten mer imponerende er det at Trine Skei Grande som kun har 6 prosent av følger-massen til partilederne på Twitter stikker av med så mye som 22 prosent av omtalene i juli, og 14 prosent av alle nye følgere. Det holder til en tredjeplass i min Twitter-rangering.

share-of-new-twitter-followers

Andelen nye Twitter-følgere i juli blant partilederne

share-of-twitter-mention

Andelen av Twitter-omtale i juli blant partilederne

Erna knepen vinner, Liv Signe klar taper 

Det skiller kun 2 poeng fra første til andreplass, og deretter 3 poeng ned til tredjeplass. Fra Trines tredjeplass og ned til Audun Lysbakken på fjerdeplass er det derimot stor avstand, og mens Erna Solberg er vinner med 30 poeng (av 45 mulige) ligger Liv Signe Navarsete på desidert sisteplass med kun 3 poeng. Hun er også eneste partileder i undersøkelsen som IKKE får 100 prosent score i innflytelse fra SproutSocial.

Ser vi litt nærmere på Liv Signe så er hun på jumboplass i nesten samtlige kategorier faktisk:

Uansett hvor mange følgere man har, eller ikke, så handler valget til syvende og sist om kun en ting – antall stemmer.

Erna og Høyre ser ut til å lede begge løpene for øyeblikket.

photo credit: Norsk olje og gass via photopin cc