fbpx
ekkokammer

Deilig ekkokammer i påskeferien

Algoritmene fungerte som de skulle. Ingen tegn til #DeleteFacebook-effekt. Rekordstort dataforbruk og «tidens» påskevær. Sosiale medier ble et deilig ekkokammer; fritt for netthets, hatprat, muslimfrykt og trolling. 

Strålende påske ble til «delingsbonanza» i sosiale medier

#gladpåsk, #påskeferie, #påske, #påske2018, osv. Hashtagene «florerte» i sosiale medier og da spesielt på Instagram. På Facebook er det ikke like populært å bruke hashtags, men det var uansett svært populært å dele bilder og video fra årets påskeferie. Påsken kom tidlig. Det hadde falt rekordmye snø og det var kaldt. Forholdene var perfekt tilrettelagt for «delingsbonanza» i sosiale medier. Eller var det egentlig det?

Glem Cambridge Analytica! Påskeværet må deles

I dagene frem mot påskeferien handlet det mye om Facebook, Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica og personopplysninger på avveie. Mediene snakket om #DeleteFacebook-trender, milliarder av kroner som forvitret fra børsverdien til Mark og Co og Elon Musk som fjernet Space X og Tesla fra Facebook. Det var ikke så mange andre som gjorde. Det var det i alle fall ikke så mye som tydet på hva gjelder feeden av bilder og videoer i de sosiale nettverkene til Mark.

Til det har Facebook og sosiale medier blitt en så naturlig (forlenget) del av livene våre. Og når «moder jord» bestemmer seg for å levere den ene strålende påskedagen etter den andre, kombinert med at Telenor og Telia har «gitt oss» rask, god og billig mobilt bredbånd og Samsung og Apple har utstyrt oss «alle» med strålende foto- og video-muligheter, så måtte det gå som det gikk; vi delte årets #påskeferie som aldri før (det er i alle fall mitt inntrykk).

ekkokammer

Algoritmene ga oss et «påskekammer«

Hva skjer når «hele Norge» bestemmer seg for å dele sine turer i alpin- og langrennsløypa over en lengre tid? Når alle skal skåle i #aperolspritz eller vise hvor deilig de har det i #solveggen eller på en #påsketur med langrennski.

ekkokammer

ekkokammer

Hva tror du algortimene til sosiale medier som Facebook og Instagram «tenker» når vi stør oss rundt med Likes og Hjerter fra soloppgang til solnedgang?

 

Resultatet ble et deilig «påskekammer» – et ekkokammer av #påskekos, #påskeegg, #påskefrokost, #påskelam og #påskestemning. Jeg kan ikke huske sist gang jeg har opplevd så lite «dritt» i sosiale medier over så lang tid. Det var nesten ikke spor av hatprat, netthets, muslimhat, Sylvi Listhaug, Jonas Gahr Støre, politikerforakt, konspirasjonsteorier eller annet «gufs» i feeden min. Selvsagt var det en og annen post som forsøkte å bryte gjennom årets #påskeidyll, men for en gangs skyld var det heller unntaket enn regelen. Og deilig var det. Det var deilig å være på påskeferie. Det var befriende og kunne dele fine øyeblikk og det var en sann glede å legge igjen Likes og Hjerter i en feed preget av blå himmel, hvit snø og glade mennesker.

Påskekammeret var rett og slett et deilig sted å «befinne seg i».

Deilig så lenge det varte

Ingenting varer selvsagt evig. Ikke påskekammeret mitt heller. Snart vil feeden vår gå tilbake til «normalen«. Til en hverdag preget av det samme vi forlot, da årets #påskeferie startet. Ikke før jeg hadde pakket ut av bilen, begynte feeden min å ligne på seg selv igjen. En kunstner hadde korsfestet Sylvi Listhaug til korset i Bergen.

 

ekkokammer

*Faksimile fra BT

 

I Oslo må kanskje uteserveringen stenge klokken 22:00, og da begynner konspirasjonene om muslimenes «overtagelse» av Norge å melde seg igjen. Og med det går vi tilbake til å hate Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre igjen. Og selvsagt også MDG.

ekkokammer

* Enkelte kommentarer fra Facebook-posten til Aftenposten.

 

Tusen takk for en deilig #påskeferie alle sammen. Tusen takk til de jeg var sammen med på #påskefjellet og til alle dere andre som ga meg en liten pause fra den «normale» feeden min i sosiale medier. Det var en fornøyelse å Like og Hjerte påskeferien deres.

 

Disclaimer: Ingenting fra denne ferien var på noen som helst måte sponset. Verken oppholdet på Norefjell Skisenter, mobildataen fra Telenor, dronen fra DJI, Aperol Spritz-drinkene eller maten på Norefjell Hytta.