
Vi har glemt hvordan vi skal puste – og derfor er vi så (mentalt) slitne
Har du lest eller hørt om hvordan Donald Trump brukte personprofiler til å målrette sine budskaper i valgkampen? At de brukte datainnsikt til å lage personlige profiler som de målrettet seg mot, fremfor å basere budskapene sine på «normale» demografisk målretting? Bakgrunnen for verktøyet kom fra Cambridge University, som etter hvert resulterte i selskapet Cambridge Analytica.
Cambridge Analytica benyttet seg av Big 5 – eller femfaktormodellen – til å danne seg et bilde av deg og de amerikanske velgeres personlighetstrekk. Tilsvarende tilnærming kan Chrome-innstikket Data Selfie vise til. Og her er kunstig intelligens og analyse fra nettopp Cambridge University og IBMs kognitive verktøy/maskin/robot, Watson brukt. Watson ble berømt da «han» knuste alle konkurrenter i Jeopardy i 2011, og blir i økende grad brukt til å analysere store datamengder i løpet av rekordtid. Men også til å erstatte arbeidsplasser.
Tilbake til Data Selfie. De beskriver tjenesten sin selv at dette er en nettleserutvidelse som sporer deg mens du er på Facebook, for å vise dine egne datategninger og avsløre hvordan maskinlæringsalgoritmer bruker data for å få innsikt om din personlighet. Jeg installerte Chrome-innstikket for en liten uke siden, og må si jeg ble «blown away» av de dataene som jeg fikk se.
Og det uten at jeg fikk sett alt:
* Klikk på bildet for større utgave
«Blown away» er kanskje en sannhet med modifikasjoner, for det som kanskje var mest oppsiktsvekkende – som mine personlighetstrekk, politisk- og religiøs tilhørighet, sentiment, nøkkelord, etc – fikk jeg dessverre ingen innsyn i. Det som er markert med en rød linje, er altså ikke data fra meg. Derimot stammer resten av bildet fra den siste uken min på Facebook. Det er dog kun basert på Facebook-aktivitet via Chrome-nettleseren, og kun på min MacBook Air.
Årsaken til at Data Selfie ikke har analysert ALT om meg, er at Data Selfie kun støtter engelsk, tysk, fransk, italiensk, portugisisk, russisk, spansk og svensk.
Data Selfie benytter seg av IBMs AlchemyLanguage-tjeneste for å forstå hva som blir skrevet. For prediktiv analyse basert på hva du skriver, støtter Data Selfie bare engelsk, spansk, japansk og arabisk. Og til det bruker Data Selfie seg av IBMs Personality Insights-tjeneste for det. På nettsiden til Data Selfie skriver de selv at antall språk som vil støttes kan endres i fremtiden.
Til tross for at jeg synes det her er litt skremmende, må jeg innrømme at jeg håper Data Selfie snart kommer med støtte for norsk. Jeg har sendt mail til Data Selfie, men ikke fått noe svar tilbake. Enn så lenge.
Det er mye som ikke stemmer her. Jeg spiser til dels ofte ute, men har ikke gjort det i løpet av den siste uken. Jeg har et abonnement på Elixia, men skal innrømme at jeg ikke er der så ofte. Jeg er nok ikke så aktiv ute som jeg burde være, men jeg for eksempel svært bekymret for miljøet vårt. Det er derimot veldig mye som er forholdsvis riktig her, og som er skremmende med tanke på at dataene som er samlet inn er i løpet av svært kort tid. Tenk deg hvor mye «korrekt» data Facebook sitter på, og som selskaper og organisasjoner kan benytte seg av for å VIRKELIG målrette sine budskaper – med både gode og ikke fullt så gode hensikter.
Om du ikke har vært bekymret før for hva det er du legger igjen av spor, så blir du kanskje det nå. Hvis du tidligere har lurt på hvorfor du «ser» det du ser i Facebook-feeden din, så forstår du kanskje mer av det nå. Om du ikke har tenkt på hvordan selskaper – som for eksempel din fremtidige arbeidsplass – bruker Facebook til å «lære deg å kjenne», så bør du tenke litt bedre etter nå.
Om kort tid skal du ikke se bort ifra at en rekke selskaper vil bruke Big 5-tilnærmingen når de skal målrette sine budskaper. Og tenk på hva rekrutteringsselskaper kan få av verdifull informasjon om potensielle kandidater de skal vurdere for et intervju, når de kan grave seg gjennom slik innsikt. Eller hva om rekrutteringsselskapene lar IBM Watson screene Facebook på jakt etter «riktige» kandidater for dem. Da vet du ikke engang at du aldri fikk «drømmejobben» fordi du ikke matchet den personligheten de var på jakt etter.
Les mer om bakgrunnen for Data Selfie på nettsidens FAQ.Data Selfie-innstikket til Chrome laster du ned her.
– Hva tenker du nå?