Dårlig vær er gode nyheter for netthandelen

Rekorddårlig vær i desember resulterte i rekordvekst for netthandelen.

Fjorårets siste måned var ikke bare rekordvåt. Til tross for appeller fra næringsforeninger og «ildsjeler» ble også desember en rekordmåned hva gjaldt den norske netthandelen. 3dje januar kunne vi lese på YR.no at det ble satt hele 68 «våte rekorder».  Måneden ble den nest våteste som er registrert, kun slått av 1975, forteller værstatistiker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt. Det var lenge før vi kunne handle på Internett.

30. januar skrev NRK.no at «Netthandelen øker eksplosivt» og Anton Hagberg i Komplett.no omtalte det hele for en netthandel-tsjunami (usikker på om det er riktig å bruke det ordet i positiv forstand ennå….). I følge kommunikasjonsdirektøren i DNB, Even Westerveld registrerte de en vekst på omtrent 30 prosent mot slutten av fjoråret.

Fra skeptiske til euforiske netthandelskunder

I begynnelsen av desember hadde NRK.no også en sak om samme tema og da kunne Trude Glad som er regiondirektør i Sparebank1 Nord-Norge fortelle oss at norske forbrukere er Europas beste nettshoppere, og at det er i dag en mismatch i forhold til hvordan norske bedrifter har tilrettelagt for å selge sine varer og tjenester på Internett. Slik har det ikke alltid vært. For 14 år siden var situasjonen helt motsatt kunne vi lese på NRK.no, for da var faktisk nordmenn blant de mest skeptiske til Internett av 12 europeiske land og så sent som i 2006 kunne vi lese i Digi.no at hele 60 prosent av norske bedrifter ikke satset på netthandel, eller e-handel som vi kalte det den gang.

Det som faktisk har skjedd er at forbrukere har utvidet og endret sine kjøpevaner, mens bedriftene har stagnert. Vi handler ikke bare fra den lokale butikken og bøker blir ikke handlet i bokhandelen lenger. I tillegg handler vi «bredere» enn noensinne når vi netthandler. Sminke, sko, klær, sykler, ski, briller, elektronikk, mobiler, reiser og mange andre produkter og tjenester.

Paradoksalt nok ser det ikke ut til at butikkene og bedriftene har planer om å gjøre noe med situasjonen heller. Av norske små og mellomstore bedrifter i Norge er det fortsatt 30 prosent som ikke er på nett og over 60 prosent oppgir at de heller ikke har noen intensjoner om å komme seg på nett. Og av de som er på nett blir synligheten først og fremst brukt til det – være der, som en passiv tilskuer i en ellers så aktiv digital arena.

Tar ikke butikkene kundene sine på alvor?

I stedet for å tilpasse seg det markedet man opererer satser man i stedet på at Virke skal komme reddende til verks, for nå skal det kjempes for å gjøre netthandelen dyrere, blant annet ved å fjerne 200-kroners regelen for utenlandshandel. Kundene skal altså «tvinges» til å ikke handle på nett.

Jeg er ingen tilhenger av tvang. Evner du ikke å gi kundene det de vil ha, vil de rett og slett ikke handle hos deg.

Tragisk dårlig digital satsning

sandefjordUnder et kort opphold i hjembyen min Sandefjord for kort tid siden, tok jeg meg en kjapp tur gjennom siste ukens Sandefjords-Blad – både avis- og nettutgaven for å se hvilke lokale butikker som markedsførte seg der. Dernest tok jeg meg en rask tur innom sentrum for å notere meg de forskjellige butikkene. Etterpå sjekket jeg opp samtlige butikkers tilstedeværelse på Internett, hvorvidt de hadde mobiltilpasset sidene sine, om det lot seg å handle der, var de på Facebook og hvordan var innsatsen der også. Resultatet var skuffende, men ikke overraskende. Resultatet er basert på et tyvetalls butikker jeg sjekket opp:

Er Sandefjord unntaket eller regelen, jeg er redd for det siste…..

Butikkene bør derfor stille seg følgende enkle spørsmål:

Svaret gir seg selv. 96 prosent av den norske befolkningen har tilgang til Internett, over 3 millioner av oss bruker sosiale medier daglig og vi har en av de største smarttelefon-penetrasjonene i verden. Da blir svaret ganske enkelt: Tilpass eller dø!

Og om ikke det skulle være nok, om butikkene ikke vil lytte og tilpasse seg sine kundene, så kan de jo tilpasse seg været. Rekorddårlig vær bidro nok sterkt til at vi handlet mer «from the comfort of our homes» og skal vi tro klimaforskere vil Norge bli langt våtere i fremtiden.

Fremtidens klima i Norge vil bli varmere, villere og våtere, og det vil få store konsekvenser for vår natur og grunnlaget for vår turisme. Det vil bety mindre snø, mindre is, mer nedbør, høyere temperatur og høyere hav.

Mon tro hvor mange som vil legge butikkens fremtid i hendene på Virke eller været. Hadde det vært opp til meg hadde jeg tatt sikte på å tilpasse meg mine kunder og gjort mitt beste på å gi de det de vil ha og det er åpenbart ikke det mange norske butikker gir dem i dag.

photo credit: ξωαŋ ThΦt (slowly back…) via photo pin cc / jorgenjuul via photopin cc