Mac 30 år, Facebook-død, TV og sosiale medier, Paul Chaffey og et nydelig iWatch-konsept.
Det skjer noe hele tiden. Kommunikasjon gjør at vi endrer oss og derfor bidrar tilgangen til kommunikasjon at vi endrer oss raskere enn noen gang før. PC-ens æra er kanskje over, men PC-en har definitivt bidratt til hvordan vi har endret oss, tilegnet oss kunnskap og i løpet av de siste årene også hvordan deling av kunnskap har bidratt til endringer. Endringer som igjen har påvirket oss på alle måter; hvordan vi lærer, leker, jobber og lever.
Jeg jobbet på min første datamaskin på begynnelsen av 80-tallet. Den hadde min pappa laget. Derifra og frem til den MacBook-en jeg har i dag har det blitt mange forskjellige maskiner: Commodore Vic20, Oric1, ZX Spectrum, Spectravideo, Commodore 64, et par CP/M- og OS/2 maskiner, før jeg kjøpte min første Windows-baserte datamaskin i 1992 når jeg begynte på NITH (som da het Datahøgskolen). Da kostet datamaskiner en aldri så liten formue og spesielt med tanke på hva du fikk av datakraft for pengene.
Les: Denne harddisken hadde kostet 20 millioner kroner for 20 år siden
Jeg har programmert i alskens programmeringsspråk også; maskinkode til å begynne med, Fortran, Cobol, diverse Basic-varianter før jeg avsluttet min «programmeringskarriere» med Turbo Pascal og C++. I dag koder jeg ikke, i dag bare bruker jeg «data» og i år er det 30 år siden Apple lanserte sin første Mac. Tiden flyr når man har det gøy.
Ha en strålende uke.
Mac 30 år
Det har skjedd litt i løpet av de siste 30 årene. Tenk at det har gått 30 år siden Apple lanserte sin Macintosh og «changed everything» som de (les: Steve Jobs) selv uttalte det under lanseringen …
I anledning av 30-års jubileumet har Apple laget en fantastisk «timeline» som tar deg med på hele reisen, fra Macintosh-en i 1984 og frem til den nye Mac Pro i 2014.
[Tweet «Never trust a computer you can’t lift #Apple #Mac #30year»]
Du kan også være med på «reisen» ved å legge inn når du fikk deg din første Mac og hva det var du brukte den til. Business Insider har illustrert i skissen under hvordan bruken av Mac har endret seg fra 1984 og frem til i dag.
Apple har også laget en veldig flott video som tar deg med på denne «nostalgiske» reisen over 30 år med Mac. Mon tro hvordan de neste 30 vil bli…
Facebook-død
Siden jeg begynte å bruke Facebook i 2007 har jeg titt og ofte lest at Facebook-hypen er over og at «giganten» snart vil dø. Fasiten har vært at nettverket har i stedet vokst. Konklusjonen har i mange tilfeller vært basert «funn» som tyder på at «de unge forlater Facebook» eller at «vi søker mindre etter Facebook på Google«. Begge artikler er tilfeldigvis fra Dagbladet og i sistnevnte artikkel går «forskerne» så langt at de sammenligner Facebook med byllepest og at nedgangen kan forklares med trendene de har sett fra Google søk.
[Tweet «#Facebook er som en stasjon hvor mennesker deler ideer. Interessen for deling vil dø.»]
Samme forskning lå til grunn i 2007 også, noe Øyvind Solstad, som da jobbet i NRK Beta kommenterte til Kampanje.
I sommer skrev nettavisen E24.no at Facebook-hypen er over. Påstanden var basert på antallet søk på ordet Facebook på søkemotorene Kvasir og Sesam har falt i løpet av noen uker. Kjempebra journalistikk.
Omtrent 1,2 milliarder mennesker bruker Facebook i dag. 3 millioner nordmenn har en Facebook-konto og over 1,7 millioner av disse bruker Facebook daglig. Innen 2018 vil 80 prosent av disse være borte i følge forskningen. Da er det vel ikke noe annet å gjøre da enn å hive seg på SnapChat, for det er her veksten er i følge de siste tallene fra TNS Gallup. SnapChat har på rekordtid blitt det nest mest brukte sosiale nettverket her til lands og har i dag flere brukere enn Instagram, Twitter, LinkedIn og Google+. For #UkensPoll er derfor spørsmålet veldig enkelt – Tror du Facebook vil dø i løpet av de neste 5 årene?
Les også: The ‘death of Facebook’ has been greatly exaggerated
TV og sosiale medier
I følge en britisk undersøkelse bruker 36 prosent av alle som ser på TV sosiale medier samtidig og 8 av 10 gjør noe annet mens de ser på TV. Det er muligens ikke godt nytt for de som annonserer på TV, samtidig som det forklarer hvor viktig – og riktig – det er å bruke #hashtags til TV-programmene for å maksimere «buzzen» rundt TV-programmene via de forskjellige sosiale nettverkene som Facebook, Twitter, Instagram, med flere.
Sitter du hjemme en fredagskveld med familien og ser på #NorskeTalenter som ett eksempel, blir hashtaggene flittig brukt – ikke bare for å promotere #NorskeTalenter, men også alle som deltar.
Under #UkensPoll stilte jeg dere det samme spørsmålet, «Hva gjør du samtidig som du ser på TV?» og resultatet ser du under:
Av de 5 prosentene som har svart «other» så er det spiser som går igjen oftest. Noen leser lokalavisen også, bruker PVR-en til å spole forbi reklamer, driver med håndarbeide eller ammer. Kun 3 prosent svarte at de kun ser på TV, svarer nesten 6 av 10 at de enten bruker sosiale medier, surfer på Internett eller sjekker epost.
[Tweet «60% bruker #sosialemedier, sjekker #epost eller surfer på #Internett mens de ser på TV»]
Paul Chaffey – blogger og statssekretær
I Facebook-posten over var vi inne på forskerne som tror at deling av ideer vil dø ut. For statssekretæren Paul Chaffey kan det se ut som han ikke helt tror på det, for han deler veldig mye gjennom sin blogg – nesten hver dag faktisk.
Jeg har fulgt Paul Chaffey i flere år nå, som leder i Abelia og nå som statssekretær for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Jeg har ikke fulgt ETTER han, men han har holdt meg svært så oppdatert gjennom sin strålende blogg under samme navn.
Når Paul forlot Abelia til fordel for statssekretær-jobben var jeg ganske sikker på at bloggen ville bli lagt til side og sakte, men sikkert «forsvinne». Paul Chaffey har til de grader «proved me wrong», og har du noen som helst interesse for politikk, modernisering, teknologi, innovasjon og ledelse burde du sette av litt tid til å lese deg opp på Chaffeys blogg.
[Tweet «Opptatt av #politikk og #innovasjon? Statssekretær @paulchaffey blogger så blekket spruter»]
Litt over 100 dager har det gått nå siden vi fikk ny regjering her til lands, og tre måneder er det siden Paul Chaffey ble statssekretær. Siden den gang har Paul Chaffey fulgt opp bloggen sin med intet mindre enn 65 bloggposter. Så langt i 2014 har det dukket opp hele 15 bloggposter, og bloggposter av stor og viktig kvalitet for de som vil holde seg «up2date».
Som Hans Geelmuyden ville sagt det, «Bedre informasjon, gir bedre beslutninger, gir bedre samfunn!» -tusen takk skal du ha for at du deler så mye som du gjør av din jobb og kunnskap!
iWatch-konsept vi kan håpe på
Nike Fuelband-et mitt gikk i stykker under juleferien min i Thailand. Min feil, den skal tåle en dusj, men derifra til to ukers bading i saltvann er en lang vei.
I september i fjor ansatte Apple en av Nike Fuel-designerne deres til å jobbe med iWatch-prosjektet, og det ser ut til å ha inspirert designeren Todd Hamilton sitt iWatch-konsept.
Jeg har sett Apple-konsepter tidligere, for både iPads, iPhones etc, og jeg har blitt like skuffet hver gang…men det er jo lov å håpe.