Universell utforming, MyNewsDay med MyNewsDesk, nyttige Twitter-verktøy Roaming-fritt Europa og dette bruker vi mobilen vår til.
Påsken er like rundt hjørnet, og nå er det bare et lite kvartal igjen før sommerferie. Dagbladets søndagsavis – det vil si papirutgaven – er historie, og nesten daglig leser vi om oppsigelser og kostnadskutt i mediabransjen. Det er nesten litt komisk å registrere at dette «kommer som en overraskelse» for trenden har vært krystallklar de siste 13 årene. Det vi snakker om er uungåelige og irreversible medieendringer og dette er muligens en overraskelse på en rekke ledere, men ikke på oss som forbrukere av nyheter. Vi leser ikke mindre, men vi leser annerledes, og vi leser ikke bare nyheter skrevet av journalister. Distribusjonen og demokratiseringen av ordskiftet ser også ut til å frustrere mange journalister. Noen snakker om journalistens død, så langt vil jeg ikke gå, men at noen er sykemeldte betviler jeg ikke. Alt endres om dagen. Chromecast omtales som en utfordrer for TV-bransjen. Det er store penger å spare ved å gå for strømmetjenester av ditt TV-innhold. Samtlige endringer kan vi takke Internett for.
Les også: Et år med forandringer av Bernt Olufsen
Internett har på mange måter lagt til rette for en ny økonomi og en hverdag. En ny vind som ikke bare utfordrer tradisjonelle oppfattelser av hvordan arbeidslivet skal fungere, men som skaper nye forretningsmuligheter basert på det som knytter oss alle sammen – sosiale medier.
Ledere og selskaper som aksepterer realiteten og som forstår at de må endre seg vil gå en bedre fremtid i møte sammenlignet med de som «gjemmer» seg på styrerommene hvor de drømmer seg tilbake til «hvordan det engang var».
Skulle du som leser det her være en leder (tror dessverre ikke mange ledere leser blogger) så kan jeg anbefale deg å lese Anita Krohn Traaseths #Godtnokfordesvina i påsken, om du ikke allerede har lest den. Endringer er ikke din fiende, men din venn – og som leder ditt ansvar.
Ha en #endringsrik uke.
/Hans-Petter
__________
Lovpålagt universell utforming
Klarer alle å lese det som står på nettsiden din i dag? Forstår alle hvordan de skal navigere seg rundt, også de med nedsatt syn? Tviler på det. Fra 1. juli 2014 vil nye IKT-løsninger som ikke er universelt utformet bryte loven. Enkelt og greit, eller kanskje ikke. Det er MANGE virksomheter som har en stor jobb foran seg – og som har DÅRLIG tid om de ikke vil være lovbrytere innen sommerferien.
Lovbrytere fordi nettsiden ikke er universelt utformet, hva betyr det egentlig?
Wikipedia definerer universell utforming slik: Det er et begrep innen design, arkitektur og byplanlegging, som brukes over hele verden. Det innebærer en ny måte å tenke på, som inneholder et sterkere likestillingskrav for personer med nedsatt funksjonsevne. Begrepet «universell utforming» blir brukt synonymt med «design for alle», «universell design», «tilgjengelighet for alle» og «inkluderende design».
Ida Aalen i Netlife Research og Ida Jackson i Store norske leksikon har jobbet sammen i det siste. Samarbeidet har resultert i at Norsk Designråd ga Merket for godt design og Design for alle-prisen til Store norske leksikons nettsider. Les mer om arbeidet deres og universell utforming på Dagbladets artikkel «Ikke vær en dust».
MyNewsDay med Solfrid Flateby
2. april var jeg på plass på Vulkan i Oslo for å overvære MyNewsDesks arrangement «MyNewsDay» for å lære mer om PR, strategi og innhold. Det ble en særdeles innholdsrik dag med blant annet glimrende foredrag fra Solfrid Flateby, Andreas Ekstrøm, Ingvild Moen, Henning Sverdrup, Magnus Strømnes Bøe og Aina Lemoen Lunde.
Nærmere 300 deltagere var tilstede og jeg var spesielt glad for å endelig få treffe og høre Solfrid Flateby presentere, og hun skuffet på ingen måter. Solfrid har bakgrunn fra både Coca-Cola og ikke minst Reitan-gruppen og jobber i dag for Kronprinsparetsfond.no. Solfrid sitt foredrag het «Alt. Alle. Alltid.» og skulle vise seg å være et fyrverkeri av et foredrag som mest av alt handlet om kultur, om å være den beste utgaven av seg selv, om å være en kulturbærer og å være nyanserte når det kommer til kommunikasjon.
Solfrid er uformell og særdeles personlig som foredragsholder. Humor er et stikkord og vi i salen satt som tente lys under hele seansen. Jeg kan forsøke å beskrive min begeistring for Solfrids foredrag, men det går ikke. Hun må oppleves. Jeg filmet en liten seanse når Solfrid snakker om «Skansen-metoden». Om de som tar og gir energi, og hvordan vi selv gir av oss god energi og hvordan vi tar til oss god energi. Vi kan ikke styre følelsene våre, men vi kan styre tankene som påvirker følelsene.
ConTweets for å overvåke samtaler på Twitter
Under MyNewsDay-arrangementet ble hashtagen #mnday flittig brukt av alle som var tilstede. ConTweets er et fiffig og gratis lite verktøy som kan hjelpe deg til å holde oversikten over hva som ble diskutert og av hvem. Grensesnittet er utrolig enkelt å bruke og du kan enten velge å få oversikten over samtaler mellom to Twitter-brukere, eller få oversikt over hvem som har diskutert en hashtag.
I dette tilfellet valgte jeg «Discover by Topic» for å få en rask oversikt over hvem som diskuterte #mnday under MyNewsDay og endte da opp med denne oversikten her:
Fra denne oversikten kan jeg gå inn på de enkelte samtalene som har funnet sted mellom to og to utvalgte personer. I eksempelet under har jeg valgt å se på samtalen rundt #mnday mellom @plosiv og @frkvivi:
ConTweets er et morsomt og nyttig verktøy som jeg kan anbefale på det sterkeste.
CyBranding – Twitter-verktøy for overvåking av hashtags og innflytelse
Jeg har nevnt CyBranding tidligere i bloggposten «verktøy for overvåking og kontroll i sosiale medier» og synes verktøyet er verdt å nevne mens jeg er inne på MyNewsDay-arrangementet. Med CyBranding kan du velge å følge en hashtag over tid og få en nyttig analyse som viser deg hvem som bruker hashtagen og deres grad av innflytelse på Twitter. Det er en effektiv måte å finne frem til nye Twitter-brukere å følge, basert på deres innflytelse. Under ser du oversikten over #mnday som jeg satt opp i etterkant av arrangementet. CyBranding er ikke et gratis verktøy, men 5 dollar per hashtag du vil overvåke bør være overkommelig om det er viktig å overvåke hashtags du har «opprettet» i anledning av en kampanje eller et arrangement.
Roaming-fritt Europa fra 2016
Dette er mildt sagt fantastiske nyheter for alle oss om liker å bruke mobilen vår til ymse formål og som ikke har lyst til å sprenge egen eller arbeidsgivers konto bare fordi du ikke klarer å legge fra deg mobilen når du er i utlandet! Roaming har lenge vært et mareritt for mobilbrukere og en gullkalv for mobiloperatørene, men nå står roaming for fall. 3. april bestemte Europaparlamentet å fjerne all roaming innen utgangen av 2015.
– Det er en forbrukerseier av historiske dimensjoner dersom nettnøytralitetsreglene får støtte av EUs medlemsland. Forbrukerrådet har jobbet opp mot EU i over ti år og har hele veien argumentert for en lovefesting, uttalte fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerombudet til Aftenposten.
Neelie Kroes som er visepresident i EU og som leder EUs digitale agenda er naturlig nok veldig glad for at roaming-kostnadene skal fjernes:
– This is what the EU is all about – getting rid of barriers to make life easier and less expensive. I am so pleased that we are now just one step from ending roaming charges and delivering net neutrality for all Europeans. This is an historic day for the open Internet.
Dette er ikke bare viktig for oss som forbrukere – fra et kostnadsperspektiv, men det er også et veldig viktig steg og signal i forhold til å bevare nettnøytralitet. Jeg har tidligere skrevet om nettnøytralitet og at det grunnleggende prinsippet om udiskriminert tilgang til Internett og Internett-baserte tjenester har vært utfordret, men håper at dette kan være et skritt i riktig retning.
#UkensPoll: Dette bruker vi mobilen vår til
Tilfeldighetene ville ha det til at #UkensPoll skulle handle om hva du bruker mobilen til, og da spesielt den smarte utgaven. Er det egentlig noe vits å bruke betegnelsen lenger – Smarttelefon – for hvem er det som ikke har en slik mobiltelefon om dagen? Og er det viktig å bruke betegnelsen «telefon» gitt at disse mobilene enhetene først og fremst IKKE blir brukt til å ringe med? Hva er så den beste betegnelsen?
Uansett – over 600 besvarelser kom inn under #UkensPoll – og ikke overraskende er det sosiale medier vi bruker mobilen vår først og fremst til, etterfulgt av epost, SMS/MMS og dernest å snakke i – kun 1 stemme foran det å lese nyheter. Det er viktig å presisere at respondentene kun kunne velge 5 områder, så man måtte velge med omhu. Dernest er det også greit å si ifra at dette ikke er en representativ undersøkelse, men basert på besvarelser som har kommet inn via HansPetter.info-bloggen, min egen Facebook-side, Twitter-konto, LinkedIn-profil og Google+-side.
Nå er det snart påskeferie og for #UkensPoll lurer jeg rett og slett på hva du kommer til å lese årets påskekrim på.
[polldaddy poll=7913529]
Ha en strålende søndag og god uke.