fbpx
Twitter

Musk vil ikke lykkes med å gjøre X til en super-app

Det er større sannsynlighet for at TikTok blir den første super-appen i Vesten fremfor Musk sin våte X-drøm.

Elon Musk har til vane å drømme stort. Han skal redde menneskeheten med SpaceX som skal gjøre oss mutiplanetære, han skal redde kloden ved å elektrifisere bilparken og han skulle redde ytringsfriheten ned Twitter. Nå skal han redde, eller samle alt vi gjør digitalt via X.

Det oser fortsatt Messias-kompleks lang vei. Men selv om Elon Musk visjonært drømmer om å forvandle Twitter til en global super-app, har vi sett minimal suksess med lignende forsøk utenfor Asia, og da spesielt Kina. Flere amerikanske teknologigiganter har forsøkt og mislyktes, inkludert fra Musk sin nemesis, Mark og Meta. Her til lands hadde innledningsvis også DNB en en drøm om å gjøre Vipps til en slik app.

Dessverre ligger forholdene bedre til rette for TikTok

Den eneste aktøren jeg tror har evnen, viljen og den nødvendige nettverkseffekten til å kunne skape en super-app i Vesten er TilTok. Til tross for at Vesten Mens resten av synes å trekke seg unna Kinas inntog, innflytelse, manipulasjon og økende makt over europeiske borgere, fortsetter TikTok sin ubønnhørlige vekst. Og det med full støtte fra våre politikere, medier og annonsører. Det er lov å håpe at det ikke skjer, men jeg frykter det verste.

Lover mye. Leverer mindre

At Musk forsøker å omskape Twitter til en global super-app via X kommer ikke som en overraskelse. Det betyr ikke at ambisjonen er både urealistisk og overdreven, gitt de tidligere mislykkede forsøkene, det voksende fokuset på personvern og sikkerhet, maktkonsentrasjonen blant teknologigigantene og den nåværende geopolitiske virkeligheten. I tillegg er det viktig å ikke glemme at Musk er kjent for å drømme stort, men stadig sjeldnere levere på sine grandiose løfter.

Og det er kanskje like greit, for om X skulle bli en global plattform hvor milliarder av mennesker driver med sosial kommunikasjon, mobile betalinger, shopping, identifikasjon og mye mer, ville Elon Musk, best kjent de siste årene for sin uforutsigbarhet og lefling med diverse konspirasjonsteorier, få altfor stor makt. Det er en makt som høyst sannsynlig ikke vil være til det beste for han, oss og verden som sådan.

Da er det selvsagt en mager trøst at det er heller ikke tilfellet med Kina, men «money talks» og økonomisk vekst trumfer det meste, og derfor har jeg mye større tro på TikTok og Kina, enn X og Musk.

Disclaimer: Deler av denne artikkelen, finner du igjen i mine svar til Kampanje sin sak, Datatilsynet bekymret for Elon Musks app-planer: – Et personvernmareritt.