Kunstig stemme i podkasten «Teknologitrender» – Og ingen har merket noe ennå
Ett år har gått siden Elon Musk ble tvunget til å kjøpe Twitter for 44 milliarder dollar. Det gikk som jeg spådde. I dass.
Altfor mye penger. Altfor mye makt. Altfor stort ego. Messias-komplekset til Elon Musk kommer til å koste han dyrt. Og som toppsjef i Twitter kommer han garantert til å miste sin popularitet.
Det var starten på Teknologitrender 1. november 2022.
Nå har det gått ett år siden han kom valsende inn på hovedkontoret til Twitter, bærende på en porselensvask, og sa de magiske fire ordene “Let it sink in”. Etter mye frem og tilbake, ble til slutt Musk tvunget til å kjøpe Twitter for svimlende 44 milliarder dollar.
Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Acast, Apple Podcaster, Overcast, TuneIn Radio, Spotify, Google Podcasts, Podimo og PodMe.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Stort sett alt har gått galt
Verdens rikeste mann lovet store endringer og en storslått visjon for plattformen. Men virkeligheten har ikke innfridd forventningene. Twitter, nå X, har ikke sett noen nevneverdige forbedringer, men har i stedet opplevd en kraftig nedgang i brukere og annonsører. Og ikke minst ansatte, som også har ført til at plattformen er mindre stabil. Musks lederstil og feilvurderinger har bidratt til plattformens fall og etterlatt den, og Musk sitt omdømme, mer eller mindre i ruiner.
Ett av de viktigste grepene Musk lovet å gjennomføre var å offentliggjøre kildekoden til algoritmene og hvilke moderasjon-sanksjoner den tidligere Twitter-ledelsen hadde gjennomført. Og selv om han lekket enkelte interne bedriftsdokumenter på tampen av fjoråret, var det meste allerede kjent, og siden den gang har Musk på ingen måter etterlevd sine egne løfter om åpenhet, men i stedet sparket hele kommunikasjonsavdelingen og nektet mer eller mindre å svare på henvendelser fra media.
Musk skal ha for at han gjenopprettet kontoene til utestengte personer, inkludert journalister og Donald Trump. Som ytringsfrihets-absolutt, som han liker å kalle seg selv, var det forventet. Samtidig har han selv valgt å blokkere kritikere av han selv, inkludert organisasjoner som har kritisert Musk for manglende evne og fokus på å bekjempe spredningen av falske nyheter, desinformasjon og hatprat.
Det har selvsagt ikke gått upåaktet hen. Siden Musk tok over X, har plattformen opplevd en betydelig nedgang i antall brukere og engasjement. Globale app-nedlastinger har falt med nesten 40 prosent mellom oktober 2022 og september 2023, med enda brattere fall i USA. Antall månedlige aktive brukere har falt med nesten 15 prosent globalt og nesten 20 prosent i USA. I tillegg har gjennomsnittlig daglig tid brukt per bruker også gått ned. Annonsører har forlatt plattformen i stor skala, noe som har ført til over 60 prosent nedgang i annonseinntekter. Disse tallene tegner et klart bilde av en plattform i krise. Musk, og hans nye toppsjef, som egentlig er en slags marionettdukke, Linda Yaccarino, hevder, ikke overraskende, det motsatte.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Hvilken endring som er størst er ikke helt klart. Antall ansatte, som er slaktet med nærmere 80 prosent, kommer høyt opp på listen. Samtidig må den endringen se seg slått av navnebyttet fra Twitter til X. Selv om rebrandingen kanskje var ment for å få en slags “fresh start” og et friskt og nytt perspektiv, er vel fasiten at navneendringen har fått blandet mottakelse. Mildt sagt.
I et forsøk på å tjene penger på X, introduserte Musk en abonnementsmodell. Nå kunne vi kjøpe det ettertraktede blå verifiseringsmerket og få økt synlighet som betaling. Resultatet har blant annet vært at en rekke falske profiler, som utgir seg for å være legitime virksomheter, har spredt alt fra falske nyheter om virksomheter, til desinformasjon om krigen i Ukraina og på Gaza.
Om kort tid kan det være at Musk også vil kreve at X-brukere må betale for å poste.
Ingenting overrasker lenger. Samtidig skremmes stadig flere fra plattformen. Ikke minst fordi Musk har stort sett sparket alle som jobbet med moderering av innholdet på X. For å bøte på fravær av egne moderatorer, har Musk valgt å stole på frivillige faktasjekkere. Denne strategien har bidratt til en kraftig økning i falske nyheter og desinformasjon, og troverdigheten til X har blitt ytterligere undergravd av økningen i AI-genererte bilder og deepfake-videoer.
Det bidrar ikke nevneverdig til X sin troverdighet som en seriøs plattform, at Musk oppfører seg uforutsigbart og irrasjonell i så stor grad som han gjør. Eksemplene på hårreisende tweets, eller x-es, begynner å bli farlig mange. Som feks da han nylig proklamerte at han ville betale Wikipedia 1 millard dollar hvis de endret navn til Dickipedia.
Fremtiden til X er mildt sagt usikker og utfordrende. X er på ingen måter i nærheten av å bli den “everything appen” Musk har ambisjoner om. Motsetningen mellom hans mål om å skape en digital møteplass for åpen dialog og implementeringen av betalingsmurer reiser mange spørsmål og bekymringer.
Hvorfor i all verden skal noen gidde å betale penger for å være på en plattform som på ingen måte lever opp til sine løfter? Som man ikke kan stole på? Som er ledet av en gal og irrasjonell løgner?
Twitter … sorry, X, er av disse slagmarkene jeg mener vi bør legge bak oss, om vi virkelig ønsker oss et bedre internett.
Let that sink in, Musk.
Bilde: Midjourney