fbpx
Falske nyheter

Årets ord 2017: Digitalisering

I god tradisjon skriver jeg om det ordet jeg mener hadde fortjent å blitt årets ord. Og i god tradisjon fortsetter jeg å ta feil. Det ble ikke «digitalisering«, men «falske nyheter» som ble årets ord i 2017.

Hvert år kommer Språkrådet ut med årets ord. Og (nesten) hvert år har jeg gjort det samme. Det vil si, jeg har ment hva jeg mente burde vært årets ord. I 2012 mente jeg at årets ord burde vært «engasjement«. Da ble det «å nave». I 2013 og 2014 glemte jeg å komme med mitt eget forslag. Språkrådet kåret «sakte-tv» til årets ord i 2013. Oxford Dictionaries kåret «selfie» til deres årets ord. Stiller meg nok mer bak det ordet enn «sakte-tv», til tross for at NRK kjørte et par «minutt-for-minutt» programmer det året.

I 2014 var det «fremmedkriger» som ble årets ord ifølge Språkrådet. I 2015 stemte jeg for «omstilling«, mens Språkrådet falt ned på «det grønne skiftet». Og i 2016 slo jeg et slag for «disrupsjon«, mens Språkrådet gikk for «hverdagsintegrering«.

Falske nyheter og digitalisering

I år er jeg litt sent ute. Språkrådet har allerede kåret årets ord som ble «falske nyheter». Selv om jeg ikke er enig denne gangen heller, har jeg større forståelse i år enn kanskje mange av de foregående årene. Falske nyheter har vært sentralt i 2017. Takket være Donald Trump og sosiale medier. Mitt forslag er «digitalisering«.

digitalisering

En liten kikk på hva norske medier har skrevet mest om – hvis vi ser på forholdet mellom «falske nyheter» og «digitalisering», viser også klart og tydelig hva 2017 har handlet om. Falske nyheter her til lands har vært, og er en mye mindre utfordring enn tilfellet er for mange andre. Men det er et problem. Det er et problem at vi tror like mye på oppspinn som vi gjør på seriøs og kildekritisk journalistikk. Det er videre et problem at så veldig mange av oss ikke ser forskjellen på en useriøs og seriøs nettavis. Spesielt synlig er det på sosiale medier, og da kanskje mest av alt på Facebook, hvor en stor avis ser like liten ut som en liten (og falsk) nettavis.

Men jeg vil som sagt fortsatt slå et slag for «digitalisering«. Norge digitaliseres. Verden digitaliseres. Alt digitaliseres. Med de muligheter og utfordringer det gir oss, i en verden – som følge av digitaliseringen – blir mindre og endres raskere. På den måten henger «omstilling» og «digitalisering» sammen.

Språkrådets vurdering

På Språkrådets egen nettside, forklarer de årsaken bak at «falske nyheter» ble kåret til årets ord i 2017 slik;

– Bruken av frasen falske nyheter har eksplodert det siste året, og det er det mest brukte nyordet blant årets kandidater. Frasen speiler kampen om sannferdige nyheter i den offentlige debatten på en helt ny måte, både i Norge og ellers i verden, sier Ole Våge, seniorrådgiver i Språkrådet.

For ordens skyld kan det nevnes at «digitalisering» ikke engang kom inn på «Ti på topp»-listen av forslag til årets ord, til tross for at Språkrådet har brukt dataverktøy for å fange opp nye ord fra mange store riks- og regionaviser. Kriteriet for å bli valgt ut som årets ord er at det skal være et aktuelt og mye brukt. Og ordet skal helst være levedyktig.

Jeg mener at ordet «digitalisering» definitivt oppfyller alle kriteriene, og spesielt det siste – for er det en ting som er sikkert, så er det at samfunnet vårt og resten av verden vil oppleve en bølge av endringer i årene fremover, som følge av nettopp «digitalisering».

Kunstig intelligens i 2018?

Skal jeg være litt vågal å spå årets ord for 2018 allerede nå, må det bli «kunstig intelligens». Jeg tror det vil være et ord eller begrep som vi i økende grad vil snakke om, og forholde oss til.

årets ord