fbpx

Årets ord 2015: Omstilling?

Et år i endring og omstilling går mot sin slutt. I 2014 ble «Fremmedkriger» kåret til årets ord. Jeg slår et slag for at «Omstilling» blir årets ord i 2015.

Hvert år har sitt ord. I 2012 mente jeg årets ord var «Engasjement«. «Selfie» ble kåret til årets ord i 2013, og «Fremmedkriger». I 2015 er det mange ord som potensielt kan «stikke av» med seieren. Medier24.com publiserte nylig 10 forslag til årets ord, og nevner blant annet «Delingsøkonomi«, «Innholdsmarkedsføring«, «Båtflyktning«, «Hashtag» og «Mobilbetaling«. Mange gode forslag, selv om «Omstilling» ikke blir nevnt. Om ikke «Omstilling» blir årets ord, må det i det minste være en av kandidatene.

Les også: Ordet er omstilling – Budskapet har sunket inn, det snakkes og tenkes omstilling i enhver krok av nasjonen. (VG)

Doblet omstilling på ett år

I 2014 ble «Omstilling» omtalt 7,300 ganger i norske medier. Etter de første 10 månedene av 2015 har antallet økt til 13,600. Før 2015 går inn i historien, vil volumet tilsvare over en dobling på ett år. I 2000 ble ordet forøvrig nevnt kun 1,000 ganger.

Omstilling-arets-ord-retriever-hanspetter

«Delingsøkonomien» krever en «omstilling» av mange forretningsmodeller. Det samme gjelder «Innholdsmarkedsføring» som vil kreve en «omstilling» av mediehusene sine forretningsmodeller. «Båtflyktninger» krever at Norge «omstiller» seg, og det samme gjelder «MDG» som varsler en «omstilling» i miljøkampen. I nesten samtlige tilfeller blir endringer og tilpasninger omtalt som en «Omstilling». Og evner ikke Norge å «Omstille» seg til en hverdag uten de samme oljeinntektene, vil både arbeidsplasser, virksomheter og velferdsordninger være truet.

Hva synes du? Burde «Omstilling» bli kåret til årets ord i 2015?

[polldaddy poll=9157343]