fbpx

7 av 10 hopper over reklamen på Snapchat

Kan vi unngå reklame så gjør vi det. Det merker Snapchat også, hvor en undersøkelse viser at 69% av amerikanere alltid eller ofte klikker seg forbi reklamen.

Vi reserverer oss mot reklame i postkassen. Vi reserverer oss mot telefonselgere. Vi installerer Adblock, vi irriterer oss over pre-rolls på YouTube, vi opplever reklamen på Facebook og vi spoler over TV-reklame når vi kan. Det samme gjelder reklamen på Snapchat, skal vi tro den ferske undersøkelsen fra Fluent.

Undersøkelsen avslørte at hele 69% av de 3,327 amerikanerne som var med på undersøkelsen «alltid» eller «ofte» klikket seg forbi reklamen på Snapchat. I aldersgruppen 18-24 år var andelen som klikket seg forbi reklamen på hele 80%.

En ting er reklamen, en annen ting er innholdet

I anledning av VGs satsning på Snapchat, med reklame fra blant annet SAS, Forsvaret og Altibox, spurte jeg i sosiale medier hvorvidt man konsumerte nyheter via Snapchat Discover eller ikke. Over 80% svarte at de aldri leste nyheter via Snapchat. Jeg stilte det samme spørsmålet på Facebook, Twitter og LinkedIn. Ikke overraskende var andelen størst på LinkedIn. Andelen som aldri leste nyheter via Snapchat Discover var overraskende stor på Facebook, hvor spørsmålet ble stilt på Facebook-gruppen «Stort og smått om sosiale medier».

Super-enkel forskning: Må legge til, for de som måtte lure – nei, dette var på ingen måter en representativ undersøkelse. Kun et spørsmål jeg stilte i «mitt» nettverk. Totalt kom det inn godt over 1000 svar totalt, men svarene var på ingen måter representativt for Norges befolkning, ei heller for den typiske Snapchat-bruker som ofte er langt yngre enn meg selv, og respondentene. 

Les også: Forsvaret fyrer løs med Snapchat-reklame (DN+)

Samme amerikanske undersøkelse konkluderte med at 61% av brukerne ikke konsumerer nyheter på Snapchat. En enda større utfordring for Snapchat, er at tilsvarende merkevare-reklame ser ut til å fungere mye bedre på Instagram, og da via Instagram Stories. Og som om det ikke var nok, svarte flertallet av brukere mellom 25 og 44 år at de foretrekker Instagram Stories fremfor Snapchat.

Les også: Snapchat-tabben var ikke en tabbe, men et sykdomstegn (Helt.Digital)

Den største utfordringen til Snapchat er at de ikke «kjenner» brukerne sine. I motsetning til Facebook og Instagram, som bruker algoritmer for å personalisere brukeropplevelsen, har Snapchat ingen algoritmer og ingen personalisering. Det kom blant annet tydelig frem 12. februar, da Snapchat gratulerte alle sammen med farsdagen. En ting var at det ikke var far som skulle feires 12. februar, men mor. Men den største «tabben» var at alle Snapchat-brukere fikk den samme meldingen. Også de som ikke hadde en mor å feire. Det gjør Snapchat fordi de ikke kjenner brukerne sine.

 

Hør også: Snapchats største utfordringer (MediaPuls)

Personalisering kommer til Snapchat

Den største utfordringen til Snapchat er at de ikke samler data om sine brukere. Snapchat inngikk et partnerskap i 2016 med Oracle for å måle effekten på annonser, men de er mange hestehoder etter hovedkonkurrenten Facebook. Snapchat har dog uttalt at de jobber med å tilby sine annonsører 10 forskjellige måter å målrette annonsene sine på, inkludert epost, målretting basert på interesser, samt målretting basert på den enheten Snapchat blir brukt på. Det er ett steg i riktig retning, men samtidig langt fra godt nok om de skal bli/forbli relevante for sine respektive brukere.

Derfor blir spørsmålet om det er godt nok, og om det kommer tidsnok.

Les også: Er 2017 begynnelsen på slutten for Snapchat (Helt.Digital)