fbpx
cybersofa

25 år siden jeg lanserte min første nettside

I 1996 lanserte jeg min første nettside, Cybersofa. Et par uker senere dukket Nettavisen opp, som Norges første heldigitale avis. Cybersofa forsvant raskt, men er (muligens) på vei tilbake igjen. Men da i Metaverset. 

Blant de første på internett i Norge

23. oktober 1996 markerte starten på min tilstedeværelse i cyberspace. Det skulle gå et lite år fra jeg startet å jobbe, i SCS – Scandinavian Communications Systems, før jeg lanserte min første nettside; Cybersofa. Da jeg begynte i SCS, sensommeren 1995, startet jeg som Novell-teknikker. Året etter hadde jeg derimot “konvertert” til salg. Og blant produktene jeg hadde ansvaret for å selge, befant Netscape Navigator seg. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Jeg solgte med andre ord en nettleser eller web browser. Og Netscape Navigator ble den gangen solgt på lisens, via snail mail, som vi kalte det; altså via 3 ¼-toms disketter, som ble sendt i Posten ut til norske selskaper.  På den tiden sysselsatte Posten over 32.000 ansatte. Mer enn dobbelt så mange som dem gjør i dag. Og det gikk i Posten, for det var ikke mange som var på nett, selv om antallet skulle vise seg å vokse raskt. 

cybersofa

Ikke mange som trodde at internett ville ta av

I 1995, da jeg begynte å jobbe med internett, var det kun 6,4 prosent i Norge som var internettbrukere. 6,4 prosent av om lag 4,3 millioner, er i overkant av 45.000 nordmenn. Vi var ikke mange, og det var heller ikke mange som trodde at “internett ville ta av”

Året etter, da jeg lanserte Cybersofa, hadde antallet internettbrukere i Norge derimot vokst til 18 prosent av befolkningen. Fra skarve 45.000 til rett i underkant av 800.000. Og det på kun ett år. Noe stort var i ferd med å skje; internett-feberen var i ferd med å spre seg i det vide land.   

Men en vekst på nesten 1.700 prosent var ikke nok til å overbevise alle om at internett hadde tatt av – og hadde kommet for å bli. En av dem var blant annet Leif Osvold, som for alltid vil bli husket for fire (berømte) kronikker i Dagens Næringsliv sent på 90-tallet; 

Så feil kan man ta. 

Alltid fristende å latterliggjøre det man ikke forstår

Samtidig må det legges til at han ikke var alene og at skepsisen til det å “være på nett”, “selge via nett” eller “skrive for nett” var noe svært fremmed for de fleste. Som kjent, det vi ikke kjenner til eller det vi ikke helt forstår, har vi en lei tendens til å latterliggjøre. Til å ta avstand fra. Til å dømme nord og ned. 

Slik tilfellet blant annet var for Dagens Næringsliv, som tross alt publiserte Leif Osvolds verker. Kanskje i håp om at Leif hadde rett også. DN og mediene generelt hadde liten tro på internett. Og den troen holdt mange av dem fast i, i flere år etter at Gud og Hvermansen hadde blitt enige om at “internett hadde kommet for å bli”

Og akkurat det skulle vise seg å koste norske mediehus dyrt. Ikke minst fordi de fleste mediehus i tillegg også valgte å ignorere alt fra sosiale medier, søkemotorer, smarttelefoner, nettbrett og strømmetjenester. Teknologiske nyvinninger som for alvor – og for alltid – endret og ødela flere hundre år gamle forretningsmodeller. 

Nok om det. 

Tilbake til 1996 og Cybersofa. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Radioprogram om internett-sider

Navnet Cybersofa skulle gjenspeile hva jeg ønsket å fokusere på via nettsiden min. Cyber, fordi internett var nettopp det. Sofa, fordi man skulle “stikke” innom nettsiden min for å slappe av, bli litt underholdt og inspirert. 

Med så få internett-brukere fantes det ikke så mange nettsider. Derfor hadde jeg også en egen seksjon som inneholdt lenker til mine favoritt-nettsider. Og som jeg oppdaterte titt og ofte, med nye tips om internettsider fra NRKs Birger Vestmo og P3-programmet Safari. (Apple lanserte nettleseren Safari 7 år senere)

cybersofa

Ja, på 90-tallet hadde vi radioprogrammer som snakket om nye internettsider. Det var tider. Nesten litt som når jeg i dag publiserer oversikt over mine favoritt-podkaster og YouTube-kanaler. Samtidig veldig annerledes. 

Åndsverkloven, hva er det?

Stakk du innom Cybersofa kunne du også kikke gjennom diverse bilder. Av blant annet annet Cypress Hill og Geiger sine dystopiske fremtidsbilder. Bilder jeg hadde lastet ned over ISDN og lastet opp på Cybersofa. Uten å tenke på opphavsrettigheter og åndsverksloven. Alt var “lov” på 90-tallet og ingenting var farlig. Sikkerhet og personvern tenkte vi ikke på i det hele tatt. Og cyberkriminelle hadde vi ikke engang hørt om.  

Selv om de fleste nordmenn ikke var på internett i 1996 og mange var skeptiske til denne nye teknologien, mediehusene inkludert, fantes det også unntak. Brønnøysunds Avis og Dagbladet var to hederlige unntak. Begge ble lansert før CyberSofa, mens Nettavisen ble lansert noen dager etter. Sistnevnte var Norges første heldigitale avis. Alle var vi på plass i cyberspace, og det flere år før Google, YouTube og Facebook. Og enda flere år før Steve Jobs og hans Apple hadde begynt å tenke på en iPhone. Eller iPod for den sakens skyld. 

I motsetning til Nettavisen, hadde Cybersofa veldig kort levetid. Men ikke fordi jeg mistet troen på internett. Tvert imot egentlig. 

La ned Cybersofa. Begynte i Cisco

Jeg ble bare mer opptatt av å “bygge internett”. Og det skulle jeg gjøre med nettverksutstyr fra Cisco. I 1997 forlot jeg SCS, som da hadde blitt kjøpt opp av Azlan, og som i dag er en del av TechData, for å begynne i nettopp Cisco. Som da het Cisco Systems. Litt som Apple, som før het Apple Computer.  

Cybersofa

* Nummer to fra venstre for Ciscos daværende CEO, John Chambers. Året er 1999, vi er samlet på Cisco årlige medarbeider-konferanse og jeg har akkurat vunnet pris som årets salgsleder for Nord-Europa. Et veldig stolt øyeblikk.

Begynte å blogge i 2006

Anyways. Cybersofa ble lagt ned, og det skulle gå nesten 10 år før jeg opprettet min andre nettside. En blogg. For i 2006, da mine tvillinger dukket opp, begynte jeg å blogge. Og så denne gangen ble det en kortvarig affære, selv om det var gøy så lenge det varte. Mens Cybersofa hadde vært en nettside jeg opprettet på Telenor-tjenesten online.no, lå min første blogg hos Nettavisen – på blogg.no.

Fire år senere, lanserte jeg teknologibloggen DigStil – Digital Livsstil. Den ble lagt ut på Google-eide Blogspot, hvor den eksisterer den dag i dag. Uten at den har blitt oppdatert siden slutten av august 2010. For da lanserte jeg HansPetter.info.  

Da hadde 93,4 prosent av Norges befolkning blitt internettbrukere. Apple hadde akkurat lansert iPad-en, mobilselskapene hadde lansert 4G, VG lanserte VG+ og antall Facebook-brukere passerte 2,5 millioner nordmenn.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Nå er alle påkobla

I dag – 25 år etter at jeg lanserte Cybersofa – er “alle på internett”. Og de som har vokst opp med internett, skiller ikke mellom det som foregår offline og online. Alt smelter sammen og hverdagen starter og slutter gjerne digitalt. Og enn så lenge med en smarttelefon. 

25 år etter at Cybersofa ble lansert, er vi i ferd med å se starten på slutten for en cyber-opplevelse i 2D. Fremover vil det være 3D som gjelder. I en augmentert eller virtuell forstand. I metaverset til Microsoft, Meta, Cisco, Tencent og andre. Da vil for alvor det analoge smelte sammen med det digitale. 

Cybersofa 2.0 kommer

Domenet Cybersofa.no var – til min store overraskelse og glede – fortsatt tilgjengelig. Så det måtte jeg selvsagt sikre meg. 

Enn så lenge peker Cybersofa.no på den saken her – på HansPetter.info. Men en dag, en gang i nær fremtid, vil den føre deg frem til min virtuelle cybersofa i 3D, hvor vi kan ta møtes for en prat om gårsdagens og morgendagens teknologi. Om hvordan teknologi fortsetter å endre måten vi lever, leker, lærer og jobber. 

I mitt lille hjørne av metaverset.