Mobil større enn desktop i Norge

5. desember 2014 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Ifølge TNS Gallup har Internettrafikk fra Android og iOS-enheter nå overgått den fra Windows, Mac og Linux i Norge. Og mobiltrafikken ser ikke ut til å bremse opp.

Vi har vel visst det lenge – at mobiltrafikken ville bli større enn desktop på ett eller annet tidspunkt. Ifølge TNS Gallup har vi nå passert det tidspunktet. Internettrafikk via Android- og iOS-enheter representerer nå 52 prosent av trafikken, mens 48 prosent kommer fra Windows, Mac og Linux. På fire år har andelen av de som bruker Internett via desktop/laptop mer enn halvvert seg med andre ord.

TNS-Gallup-Interbuss-Q3-2014
Kilde: TNS Gallup sin Interbuss for Q3 2014

På tide å tenke «Mobile First»?

Hvor stor andel hadde Android- og iOS-trafikken representert hvis flere hadde tenkt «Mobile First» for et par år siden, når vi begynte å se hvor det gikk? I løpet av året som har gått har mange tilpasset nettsiden sin for mobile enheter, men fortsatt har de færreste implementert en «Mobile First»-tilnærming. Det har vært «Mobile Last» som har vært gjeldende.

Vi har lenge lest at «Nyheter på mobile enheter vokser raskere» uten at det ser ut til å ha hatt spesiell innvirkning på alle andre selskapers nettsider. I 2013 var kun 10 prosent av norske netthandlere mobiltilpasset, mens andelen nå er halvparten. Det burde vært 100 prosent. Hvor mye mer hadde du og jeg handlet online – via mobilene våre – om løsningene hadde vært bedre? Hvor mye mer hadde Komplett.no omsatt for i året om deres nettside hadde vært mobiltilpasset?

Les også: #Fail fokus – adapt or die

900 prosent vekst siden 2010

Jeg tok en kikk på TNS Gallup sin toppliste for mobil Internettrafikk for uke 48 i perioden 2010 til 2014. For de 7 største nettsidene har veksten vært på utrolige 900 prosent. VG er den desidert største med over 35 prosent av sidevisningene i løpet av en uke. Jeg har som nevnt kun sett på uke 48 her, så forskjellene kan være mindre eller større i andre uker – derfor vil jeg ikke konkludere med at dette er trafikkmønsteret for en «normal-uke».

mobiltrafikk-2010-til-2014-tns-gallup
Kilde: TNS Gallup – Mobill topplisten uke 48 for 2010-2014 (sidevisninger)
mobiltrafikk-2010-til-2014-tns-gallup-unike-besokende
Kilde: TNS Gallup – Mobill topplisten uke 48 for 2010-2014 (unike besøkende)

Medieutviklingen har radikalt endret seg i løpet av 2014

Vi har lenge sett hvor det har gått, men de fleste bedriftene har ignorert eller utsatt sine egne endringer. Under et Telenor-roadshow som jeg deltok på i høst – som handlet om bedrifters mobilstrategi – var det omlag 5 prosent av bedriftene som var tilstede som hadde en mobilstrategi på plass. Den bør på plass i 2015. Ikke som en selvstendig strategi, men som en integrert del av virksomhetsstrategien.

aftenposten-medieutvikling-tns-gallup-2012

I 2012 var det (ifølge TNS Gallup) 37 prosent av den norske befolkningen som leste nyheter på mobil daglig. For de 7 største nettavisene på mobil var antallet i uke 48, i 2012 på 1,6 millioner unike besøkende. To år etter har antallet doblet seg til 3,5 millioner. Desktop-utgaven og ikke minst papiravisen har fått betale. Samtidig burde det ikke komme som en overraskelse. Den nedadgående trenden har avisene sett i snart 20 år. Den startet når Internett dukket opp.

Les også: 7 år mellom forretning og forbruker

6 av 10 leser HansPetter.info på mobile enheter

HansPetter.info har fulgt samme trend som TNS Gallup sin oversikt. Andelen lesere som kom fra mobile enheter overgikk desktop-andelen i årets tredje kvartal. Og så langt i Q4 er mobilandelen helt opp i 62 prosent. Og det er som du kan lese av bildet under smarttelefonen som vokser raskest, mens nettbrett-andelen synker noe. Kan det være iPhone 6 Plus og større skjermer som «stjeler» fra nettbrettene mon tro…

HansPetter-desktop-nettbrett-mobil-andel-tom-Q4-2014

I dag har 96 prosent av Norges befolkning tilgang til Internett. 85 prosent av befolkningen har en smarttelefon, og 75 prosent av oss bruker sosiale medier daglig. Dette er ingen hype eller trend. Det er en realitet. En realitet som ikke bare mange, men alle virksomheter må forholde seg til – proaktivt og ikke reaktivt. Har du kunder i dag, så kan du nå de via Internett. Da bør du også være klar over at sannsynligheten er størst for at du når de via en mobil enhet. Når publikummet ditt tenker «Mobile First» bør du også gjøre det.

photo credit: jenniferconley via photopin cc

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Hei Hans Petter
  Noen tanker rundt app kontra responsive sider. Det at mange nå bruker mobilen til å surfe med gjør jo at apper eller noe som fast ligger på hjemskjermen på telefon/nettbrett er viktig. Jeg var en av de som lastet ned appen din da den kom, men når jeg i dag igjen leste en artikkel her om det, så ser jeg at du sier at den ikke er oppdatert på «100 år» og at du klarer deg med det responsive fra nettsiden. Tar responsive sider over for apper? Legger folk bokmerker på hjemsekjermen selv? Når du er ute etter å løse et problem/oppgave som du vilkunne gjøre fra mobilen din – går du da til appstore eller googler du og lager et bokmerke? Statistikk?

  Når folk har en app på hjemskjermen så buker de den kanskje lettere enn at de går inn på nettleseren og finner frem til en nettside, eller? Det at jeg følger Aftenposten på Facebook har i alle fall ført til at jeg sjeldnere går inn på forsiden til Aftenposten og andre nesstider, jeg følger med derfra. Har du noen tanker om app kontra responsive sider? Og finnes det enkle løsninger som kan gjøre nettsiden til app, selv om den er responsiv – eller er det smør på flesk? Hadde vært fint å høre noen tanker om dette!

  Beste hilsen
  Monica Beckstrøm

  1. Hei,

   Jeg har ikke norske tall på det, men globalt er det ingen tvil om at tiden vi bruker på apper overgår web.
   Ta feks Facebook. Over 60% av Facebook-bruken kommer fra mobil og Facebook alene står nå snart for 20% av all tid på Internett – og her kommer bruken fra apper.

   Spørsmålet om app vs mobil/responsivt handler først og fremst om innholdet. Jeg kommer (nok) ikke til å utvikle en app igjen – for da må jeg belage meg på å lage en app for 3 plattformer. Jeg trenger det rett og slett ikke. Ikke ennå, men jeg skal aldri si aldri. Som du er inne på selv så bruker du primært apper bla til å lese nyheter selv, samme gjør jeg … så vi skal ikke se helt bortifra om en app vil være bedre for meg «going forward» enn enn mobiltilpasset nettside. Kanskje jeg må / bør ha begge deler 🙂

   Responsive nettsider har i alle fall ikke tatt over for apper, DET kan vi trygt konkludere med. Det er for det første ikke altfor mange som har laget sine sider responsive. I tillegg er det mange responsive sider som ikke er spesielt gode, fordi de er basert på #DesktopFirst.

   Bedrifter i morgen må begynne på nytt – og da med #MobileFirst – og enten med en responsiv side eller en app. Det handler mye om behov og innhold.

   Var det et passe greit svar?

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

   1. Hei Hans Petter, takk for bra svar. 🙂
    Det var dette jeg også trodde. Det viktige er som du sier innholdet, enten det er et produkt eller en tjeneste og at man tenker #Mobilefirst!

    Monica

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg