Like nervøs før et foredrag – hver eneste gang

25. januar 2013 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Slapp av, det er slik det skal være…..

Siden 1995 – når jeg begynte å jobbe – har jeg titt og ofte holdt foredrag. Fra 95 til 2010 utelukkende innenfor IKT-bransjen, mens i løpet av de siste årene har det blitt mange foredrag om sosiale medier, digitale flater, mobile trender, ledelse, PR og kommunikasjon. Det har blitt noen hundre foredrag faktisk, og jeg har forelest for veldig mange forskjellige selskaper i forskjellige settinger. Uansett tema, uansett størrelsen på forsamlingen jeg skal forelese for, så er jeg alltid fryktelig nervøs før jeg har kommet meg i gang.

Hva er du så nervøs for, det her har du gjort 100 ganger før!, hører jeg ofte. Det går ikke an å se det på deg i alle fall….»hører jeg like mange ganger også…..

Natten før et foredrag sover jeg dårlig alltid dårlig og i timene før jeg skal på «scenen» har jeg liten eller ingen matlyst. Det går stort sett i kaffe. Jeg tar opp og legger fra meg laptoppen en million ganger. Justerer litt på rekkefølgen på slidene…. fjerner, legger til… Uansett hvor forberedt jeg er – for det er jeg alltid – så gruer jeg meg noe helt sinnsykt. Men når jeg først er i gang roer det seg raskt ned. Spesielt hvis jeg har kommet opp med en god åpningsreplikk.

Det å starte et foredrag kan jeg best sammenligne med det å sjekke opp noen på byen – og det begynner å bli LEEEENGE siden jeg gjorde det, for å si det mildt.

De ytterst få gangene jeg ikke har vært nervøs før en presentasjon så har jeg heller ikke levert så godt foredrag som jeg skulle ønske. Det skal være slik har jeg klart å venne meg til – uansett hvor slitsomt det er tiden før man er i gang.

Kommer jeg til å huske å si alt jeg har planlagt å si? Tenk om noen sovner, begynner å snakke, eller rett og slett stikke….

Her er mine 5 råd til å håndtere nervøsiteten:

 • Planlegg en god åpningsreplikk. Åpningsreplikken er selve «Icebreakern» –  for egen del fungerer det best med litt humor. Jeg liker å tenke på meg selv som en uformell og åpen person som liker å by på meg. I det siste har jeg titt og ofte begynt foredraget – når det passer seg selvsagt – med å ta et bilde av forsamlingen.
 • Vær godt forberedt. Det er jo åpenbart at det hjelper å komme forberedt. Den beste måten å kunne levere et godt foredrag – basert på egen erfaring – er å ha laget foredraget eller presentasjonen selv. Har du laget foredraget ditt selv har du lært deg underveis hva det er du skal snakke om.
 • Ingen vet hva du skal si bedre enn deg selv. «Åh, jeg glemte jo å si ditt og datt.» Uansett hvor godt du har forberedt deg kommer du nok aldri til å huske på å si at du gjerne skulle ha sagt, men det spiller jo ingen rolle, for det er kun deg selv som vet hva det er du kommer til å si. Det som er gjort er gjort, det som er sagt er sagt, og uansett hvor mange geniale replikker du glemte er det stor sannsynlighet for at du har fått sagt det viktigste.
 • By på deg selv. Ønsker du å nå frem til ditt publikum er det viktig at du snakker med og ikke bare til. Det hjelper også veldig på nervøsiteten å finne frem til et par hoder i salen som du kan fokusere litt på. Den og de du fokuserer på vil merke det, men det vil også veldig mange rundt vedkommende. Ikke vær så selvhøytidlig. Klarer du å vise at du koser deg, vil det også smitte over på publikum.
 • Vi er alle mennesker. La oss si at du er like nervøs som meg. La oss si at du hadde tenkt å si kom ut litt annerledes. Det er bare menneskelig, og det er jo bare mennesker som hører på deg også. Hadde du byttet plass med hvem som helst i salen ville de høyst sannsynlig vært like nervøs. Hva er det værste som kan skje?

Jeg har slått meg til ro – så langt det er mulig – at jeg for alltid kommer til å være nervøs før jeg setter i gang, og jeg forsøker å bruke det så positivt som mulig. Er jeg ikke nervøs er jeg kanskje nonchalant, og er jeg nonchalant er jeg muligens ikke godt nok forberedt og ikke like «ladet» til å levere den kvaliteten jeg selv ønsker.

Er jeg ikke nervøs er det rett og slett noe som er galt. Det at jeg ER nervøs har blitt mitt tegn på at alt er som det skal være.

Hvordan er det med deg – er du også nervøs før du skal snakke i store eller små forsamlinger?

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Veldig bra innlegg, kjenner meg veldig igjen i den sitrende spenningen rett i forkant – som umiddelbart transformeres til et brennende engasjement så raskt jeg kommer forbi åpningsreplikken. Jeg synes derfor det er viktig å forsøke å lære forsamlingen å kjenne så godt som mulig ved å møte opp tidlig og følge med på handlingen, og trekke den videre i min egen intro. Uavhengig av situasjon, er det likevel ikke så mye som roer nervene mer enn å bruke sitt eget utstyr, så du føler deg sikker på at presentasjonen ikke forkludres av tekniske utfordringer 🙂

 2. Den setningen «Hva er det bærs som kan skje?» tok bort all nervøsiteten av meg. Hvis du gjør noe galt, i værste fall blir ledd av(liten sannsynlighet) så går livet videre. Det er ikke like ille som folk tror det er.
  Tusen takk for hjelpa!

 3. En fin fb-blogg fra min venn SteinarDittlefsen.com

  «»
  Er du nervøs når du står foran et publikum?

  Din nervøsitet er en energi, og ofte kommer den så stærkt frem fordi det du skal sige betyder noget for dig. Nervøsiteten er derfor en energi som ofte har direkte forbindelse til din passion.

  Frygten siger: Hvad hvis jeg bliver afvist? Så afviser de jo også det som betyder meget for mig… min passion. Hmm, det er jo farligt.

  Men tag den bare venligt med op på scenen… «Hej nervøsitet, nu kommer du bare med mig!» Lad den bare være der og efter hvert vil du opleve at den transformeres til entusiasme.

  Den energi som kommer fra din passion er forvandlet. Nu opleves den ikke som nervøsitet fordi du er bange for at den bliver afvist, men som entusiasme fordi du må dele den.

  Bliv ikke bange fordi du bliver nervøs. Når alt kommer til alt vil folk alligevel helst høre mennesker som de kan mærke.

  Mennesker der er ligeglade og ikke har en eneste nerve, er ofte også dem som heller ikke har særlig meget passion. De kan nok have gode ideer, men man kan ikke mærke dem mere.

  Giv mig heller dem hvor noget står på spil! Giv mig de modige!

  Jeg vil lytte, og jeg vil glæde mig over at se passionen bryde frem gennem nervøsiteten og udfolde sig i ren entusiasme.

  — Steinar
  «»

 4. Det å være nervøs, er vel også et uttrykk for at du ønsker å gjøre en god jobb, altså en meget kundevennlig tilstand! Det er dessverre altfor mange dårlige foredragsholdere, ikke nødvendigvis innholdsmessig, men på framføring, selvhøytidelige power-point-tyranner som ææer mellom alle naturlige stopp, og som har liten eller ingen kontakt med tilhørerne. Du er ikke i denne kategorien, jeg har hørt deg. Det at du bruker humor og gode eksempler for å understreke poengene, er bra. Ellers tror jeg noe av hemmeligheten med å bli definert som en god foredragsholder, gitt at man behersker fremføringen, er å legge lista litt (eller kanskje ganske mye) høyere enn den kompetansen du antar tilhørerne har. Folk liker å strekke seg, bli utfordret faglig.

 5. For å bli god på å presentere må det trenes. Når det gjelder nervøsitet er det tipset som har fungert best for meg å sørge for å få opp pulsen (ved å f.eks la heisen stå og heller ta trappene) litt i forkant av foredraget.

  1. @mraurstad He,he, det var et godt tips – jeg har en tendens til å bevege meg mye før jeg starter – snakke minst mulig og øve på åpningen inne i eget hode 🙂

 6. Takk for et supert innlegg om hvordan man kan forbedre seg til å holde foredrag. Jeg liker spesielt punktet om å forberede seg, «Prepare to fail, fail to prepare» er jo et kjent sitat fra amerikansk sport.
   
  Jeg skrev også et innlegg med mine tips om presentasjoner i sin tid: https://blog.visma.com/trainee/how-to-ace-a-presentation/
   
  Anders

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg