fbpx
Steve Jobs

10 år siden Steve Jobs bortgang

Steve Jobs er fortsatt dypt savnet, 10 år etter at han gikk bort.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

I London da Jobs døde

Jeg husker veldig godt torsdag morgen 6. oktober 2011. Våknet tidlig i sengen på et hotellrom i London. Marianne, min kone, lå ved siden av meg og sov, da jeg plukket opp min iPhone 4, for å sjekke e-post og sosiale medier. 

Nyhetsbildet var preget av bortgangen til Steve Jobs. 

Jeg ble liggende lenge på senga den morgen for å lese om bortgangen, men mest av alt for å lese om Steve Jobs. Om livet hans, som dessverre ble altfor kort. 

Noen timer senere sto jeg utenfor Apple Store i Covent Garden, hvor Apple-flagget var på halv stang. Innenfor var det ekstremt mange mennesker, men det var helt stille. Stille om sorgen. 

Den dagen føltes det som en hel verden sørget over bortgangen til den karismatiske, kontroversielle, innovative, teknologi-sjefen Steve Jobs, som kun ble 56 år gammel. 

En hel verden hadde mistet et stort ikon og en teknologisk ledestjerne.

Steve Jobs døde så altfor tidlig. 

En liten telefon og et stort nettbrett

Han fikk aldri med seg en større iPhone eller en mindre iPad. 

Jobs fikk aldri oppleve at Apple ble verdens største klokkeprodusent. Eller at selskapet gikk fra å lage TV-bokser, til å bli en prisvinnende TV-serie-produsent. 

Ei heller fikk han oppleve at Apple skulle omsette for mer i gaming enn Microsoft Xbox, Sony Playstation, Nintendo og Activision, til sammen. Det eplet Jobs forlot i 2011 er et helt annet eple, bare 10 år senere. 

Verdens største selskap

Men han fikk oppleve at selskapet han etablerte i garasjen til foreldrene sine, sammen med Steve Wozniak, 35 år tidligere, ble verdens største børsnoterte selskap. Noe Apple fortsatt er i dag. Men nå verdsatt til nærmere 2500 milliarder dollar. Hadde jeg investert 1000 dollar i Apple i 2011, hadde de vært verdt 11.000 dollar i dag. 

Tim Cook, som tok over sjefsstolen til Jobs, knappe to måneder før Jobs bortgang, har – i motsetning til det mange fryktet – klart det kunststykket å ta over et selskap som i så stor grad var personifisert gjennom en enkelt person. 

Enorm vekst på 10 år

Omsetningen har mer enn firedoblet seg i løpet av de siste 10 årene. Det samme gjelder fortjenesten. Fra 6 milliarder dollar i 1. kvartal 2011, til 28,8 milliarder dollar i 1. kvartal 2021. 

Tim Cooks Apple har nærmere 200 milliarder dollar i kontanter, mer enn det dobbelte selskapet hadde i 2011. I tillegg har Apple mer enn doblet seg i størrelse med 147 000 heltidsansatte,  mot litt over 60.000 da Jobs “vandret videre”. 

Og det er kanskje ikke så rart. Tim Cooks Apple er et helt annet selskap enn Jobs. 

Bølle og diplomat

Lederstilene kunne ikke vært annerledes. Der Jobs var bøllete, er Cook mer diplomatisk. Der Jobs var ekskluderende, er Cook mer inkluderende. Og der Jobs tok all æren selv, er Cook mye flinkere til å dele æren med alle ansatte. 

Det beste eksempelet på lederstilen til Steve Jobs, kommer frem i boken “The One Device” av Brian Merchant. Den handler selvsagt om iPhone. 

Da Steve Jobs stod på scenen 9. januar 2007 og lanserte iPhone var det mange som fikk et inntrykk av at han var «mesterhjernen» bak det hele. 

Og det er kanskje ikke så rart, siden han også sa det ved flere anledninger i etterkant også. Boken «The One Device» forteller derimot en helt annen historie. Den korte versjonen er at iPhone ble en suksess, til tross for og ikke takket være Steve Jobs.

Samtidig var han ikke snauere enn at han tok all ære selv. 

Når det er sagt er det ingen tvil om at Steve Jobs ikke bare reddet Apple da han kom tilbake igjen i 1997. Og det er heller ingen tvil om at Jobs endret verden. 

Ei heller at det er fortsatt “en hel verden” som fortsatt savner Jobs. 

Nesten hver eneste dag. 

Hvil fortsatt i fred.

 

Aktuelle lenker: