fbpx
Facebook

Vil Facebook snart koste penger å bruke?

Facebook advarer mot at plattformen kan komme til å koste penger å bruke, hvis ikke vi som brukere er villig til å betale med våre data.

Frustrasjon og harme

iOS 14.5 vil skape utfordringer for markedsførere i lang tid fremover. Apples valg om at du og jeg skal aktivt samtykke via en pop up-boks til at apper som Facebook skal få lov til å spore deg på tvers av andre apper og nettsteder, skaper både frustrasjon og harme. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Apple hevder det handler om personvern. At vi skal vite hva det er vi faktisk gir fra oss. I front for harmen – og tilsynelatende på vegne av alle SMB-virksomheter, finner vi Facebook, som for øvrig slo fast i 2019 at «fremtiden er privat». Det gjelder bare så lenge giganten får lov til å spore oss – slik at Facebook kan fortsette å tjene penger. For hvis Mark og Co IKKE får lov til å spore oss, da kan det hende at Facebook … og Instagram og WhatsApp, ikke lenger kan forbli gratis. 

Du er produktet

For vi må ikke glemme at når du ikke betaler for et produkt, så er det fordi det er du som er produktet. I dag betaler vi med dataene våre. Slik at annonsørene fortsetter å kjøpe annonser. For det er tross alt annonsørene som er kundene.

Derfor bør det kanskje ikke komme som en overraskelse at Facebook nå kommer med advarsler til alle oss brukere – og vi er et par milliarder – at om vi ikke aksepterer at Facebook kan spore oss, så kan ikke Facebook over tid tilby oss Facebook, Instagram og WhatsApp gratis. 

Hjelp til med å holde Facebook gratis

The Verge skriver 2. mai at flere brukere har oppdaget en ny pop up-skjerm, på både Facebook og Instagram, hvor Facebook først skriver “Du bruker iOS 14.5”, før teksten fortsetter som følger: 

Kilde: The Verge

 

 

Dårlig opplevelse, som vil koste deg penger og virksomheter sitt levebrød

Det er interessant å registrere ordlyden i teksten over. Facebook skriver ikke at de ber om tillatelse til å spore data fra deg. Ei heller fra telefonen din eller nettbrettet ditt, men fra “denne enheten”. Det å skape avstand fra deg personlig kan ha akkurat den effekten Facebook er ute etter, at det ikke har noe med deg å gjøre, selv om de avslutter med “…for å forbedre annonsene dine”Med andre ord – hvis du ikke lar Facebook spore data fra den enheten du sitter med, så får du dårligere annonser. 

Og det er også helt riktig. Med mindre sporing og dermed mindre data, blir annonsene mindre relevante. Selv om Facebook fortsatt kan spore deg inne i Facebook-appen, Instagram-appen og WhatsApp-appen. Bare ikke på tvers av alle mulige andre apper og nettsteder som du og jeg ikke har peiling om hvem det gjelder. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Det er også interessant å registrere den litt passive, aggressive advarselen om at «hvis du ikke lar oss spore deg, så kan det være at du faktisk må betale i fremtiden for å bruke meg”.

Og til slutt – etter at man har fått vite at brukeropplevelsen blir dårligere og muligens også dyrere – forsøker Facebook å gi oss dårlig samvittighet. For tenk om virksomheter rundt deg må legge ned, fordi du har valgt at Facebook ikke kan spore deg, og det fører til at virksomheter, som tross alt er avhengig av annonser for å nå ut til sine kunder, ikke lenger kan nettopp gjøre det. 

Kan du «leve med deg selv», vel vitende om at det er din skyld at disse virksomhetene gikk konk, bare fordi du ikke lenger ville være produktet? (ironivarsel)

Tenk på det du, neste gang det dukker opp en pop up boks som spør om du vil være kjip eller kul – alt ettersom hvem det er som spør.