Hvor viktig er et godt omdømme? Ifølge fersk omdømme-undersøkelse fra PR-byrået Apeland, har VG nesten like dårlig omdømme som Facebook. Men omdømmetaperne gjør det godt økonomisk. Er det stor forskjell mellom liv og lære?
Norges mest synlige selskaper og deres omdømme
Sist uke publiserte PR-byrået Apeland, sin årlige omdømme-oversikt for Norges 50 mest synlige selskaper. Overskriftene i mediene handlet i stor grad om at Tine tronet på toppen, at Rema 1000 økte sitt omdømme mest og at Facebook falt mest.
VG like foran Facebook i bunnen
Tines omdømme endte på 88,6 poeng av 100 mulige, Rema 1000 økte med over 7 poeng og endte opp på 76,4 poeng, mens Facebook – som var den mest kjente virksomheten – endte som nummer 3 fra bunnen av – rett foran McDonalds og Ryanair, og rett bak VG – med 62,6 poeng. VG endte opp med 64,5 poeng. 1,9 poeng foran Facebook.
Og det er VG jeg ta frem her. Facebook er landets største sosiale medium med nesten 3,5 millioner brukere ifølge Ipsos sin SoMe Tracker for første kvartal 2019.
Norges største avis med landets dårligste omdømme
VG er landets største avis og nettavis, og treffer omlag halvparten av Norges befolkning daglig gjennom en eller flere plattformer. VG selv skrev i september 2018 at “VG befester sin posisjon som landets største nettavis på mobil, med nærmere 1,3 millioner daglige lesere”. Nummer to var Dagbladet, med halvparten så mange.
Det må legges til at Apeland-undersøkelsen ble gjennomført i 2018 – lenge før VGs “Giske-dans”-sak, som nå får skylden for at nordmenn har rekordlav tillit til journalister.
I en undersøkelse utført på oppdrag fra Nordiske Mediedager i Bergen, kom det frem at kun 13 prosent av nordmenn hadde stor tiltro til mediene i april. Samtidig kan Apeland fortelle meg at VGs bunnplassering faktisk er en liten oppgang i løpet av de siste 3 årene.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Dårlig omdømme er ikke et hinder
Dårlig omdømme og lav tillit har ikke vært et hinder for Facebook. Økonomisk går det så det griner for Mark og Co. Årsaken kan være flere; de fleste har ikke blitt rammet direkte av de personvern-skandalene Facebook har stått i, i løpet av de siste to årene. En annen årsak kan være Facebook sin monopolsituasjon. Vi har rett og slett ingen andre alternativer.
Mindre deling i sosiale medier
For VG kan det se ut som det har en konsekvens. Ifølge Storyboard – som overvåker hvilke nyheter vi engasjerer oss i, i sosiale medier – hvor brorparten kommer fra Facebook – så VG seg for øyeblikket i en negativ trend. I mars var nedgangen av antall likes, kommentarer og delinger ned 35 prosent sammenlignet med året før. I april var nedgangen på 31 prosent sammenlignet med fjoråret. Det skjer samtidig som deling av alternative nyheter i sosiale medier vokser mer eller mindre hver måned med 100 prosent.
Her skal det legges til at VG – ifølge SimilarWeb – ikke er så veldig sårbare for nedgangen av nyheter som blir delt i sosiale medier. Av all trafikk inn til VG.no står sosiale medier for under 6 prosent, mens direktetrafikken står for 80 prosent.
Færre som leser VG.no
Men leserne har ikke sviktet VG, selv etter Giske-dansen, sier sjefredaktør Gard Steiro til Kampanje 15. mai. Er tallene jeg får fra SimilarWeb forholdsvis korrekte – i den grad trenden på laptop og desktop er sammenfallende med totalen – så medfører det ikke riktighet at leserne ikke har sviktet VG. SimilarWeb viser til en nedgang i antall sidevisninger falt fra 78 millioner i mars til 68 millioner i april, tilsvarende et fall på 12 prosent.
Om det er mindre deling og engasjement i sosiale medier som er årsaken, eller om det er det dårlige omdømmet, Giske-dansen eller fallende tillit til journalister som sådan skal jeg ikke spekulere, men nå opplever også VG dårligere økonomiske tider.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Les også: Avisene sliter i tung motbakke. De mister lesere både på papir og nett. Det er et demokratisk problem (Spinner Kommunikasjon)
Fallende inntekter og dårligere resultat
Inntektene i årets første kvartal viser en nedgang på 3 prosent. Resultatet er endte på 57 millioner, noe som er en nedgang på nesten 30 prosent, sammenlignet med fjoråret.
Når det er sagt så kan VGs nedgang være en liten fartsdump. Midlertidig. Gard Steiro uttaler til Kampanje at det svakere resultatet skyldes at de investerer i fremtiden. VG vant nylig Den store journalistprisen, VGTV fikk sin første Gullrute – med Harm og Hegseth, og VG ble også kåret til årets nyhetsnettsted.
Forskjell mellom liv og lære
Og det til tross for at VG skårer svært dårlig i omdømmeundersøkelsen til Apeland.
Men sånn er det kanskje med omdømmemålinger. Vi liker dem ikke, men bruker dem gjerne. Antall nordmenn som bruker Facebook fortsetter å vokse – til tross for at vi ikke liker eller stoler på Facebook. McDonalds “går så det griner” og fortsetter å åpne nye burgersjapper – til tross for at vi ikke liker dem. Og Ryanair – som kom på sisteplass i Apelands omdømmeundersøkelse – fyller fortsatt opp flyene sine fra Norge – til tross for at de er på verstinglisten for klimagassutslipp, behandler sine ansatte dårlig og yter dårlig service mot sine kunder.
Hva er moralen her; Stor forskjell mellom liv og lære. Det er lønnsomt å ha monopol og titler som “Har mindre sex, Netflix får skylden”, “PMS ødelegger parforholdet”, “Når dette skjer må du ut av forholdet” og “Jeg vil ha sex, men mannen min vil ikke” er saker nordmenn flest er villige til å betale for å lese.
Cash er med andre ord fortsatt King. Tillit og omdømme får vi ta hånd om senere.