fbpx

Storyboard: Disse sakene er mest populære i #sosialemedier

StoryBoard er en nyttig norskutviklet tjeneste som viser hvilke nyheter og bloggposter som er populære i sosiale medier.

Olav-Hjertaker-Twitter-storyboardOlav Hjertaker er mannen bak nyhetstjenesten StoryBoard. StoryBoard er en analysetjeneste for journalister, redaktører, medieanalytikere, bloggere og innholdsprodusenter som gir svært nyttig innsikt i bruken av sosiale medier i norske nettaviser og blogger. 
Olav har jobbet innen IT og webutvikling siden 2000. Mye innen søk, SEO, Content Marketing (i tiden før det ble hippt). Siden 2009 begynte har han jobbet for det meste med innholdstjenester og sosiale medier. Med prosjekter for medieselskaper som The Independent, BBC, Channel 4, Eurosport, Daily Mail Group, CNET og Incisive Media.
I 2011 lanserte Olav sitt første forsøk på å lage en oversikt over de mest delte saker i sosiale medier via tjenesten Deriva. Deriva var hovedsaklig en nyhetsaggregator og var ikke spesielt egnet for nøyaktige målinger av delinger. Ut av dette kom ideen til StoryBoard. Målet med StoryBoard var ikke bare å lage en tjeneste som viser hva som er populært akkurat nå, men også vise historisk utvikling for en nettside over tid, i tillegg til å kunne sammenligne det med konkurrerende nettaviser. De store avisene kan se hva som deles av lokale nyheter, da slike saker kan også være av nasjonal interesse og bør også dekkes av de riksdekkende avisene.

Ikke bare kjendissaker og kattevideoer som deles på Facebook

StoryBoard har nå målt delinger for norske nyhetssaker i snart 3 år. Det jobbes kontinuerlig med å få så nøyaktige målinger som overhodet mulig, og med 3 års erfaring har StoryBoard blitt veldig bra på dette.
Selv om StoryBoard’s systemer skulle fungere 100% vil det aldri være mulig å lage en tjeneste som er 100% nøyaktig. Årsaken er at det noen ganger oppstår feil hos Facebook eller hos nettavisene som gjør det umulig å få nøyaktige målinger av antall delinger. Olav skriver selv i en epost til meg;
– Noen ganger blir en sak feil-registrert hos Facebook, noe som gjør at delinger ikke blir registrert. Nettavisene har ofte feil i OpenGraph-tags som gjør at delingene ikke blir korrekt registrert. Dersom tittelen til en artikkel endres, endres ofte også URLen, og dermed kan delingene fordeles over ulike URLer. Nettavisene har blitt bedre på å håndtere slike feil, og en av tjenestene vi leverer går ut på å hjelpe nettavisene med sjekke at alt er satt riktig opp for deling i sosiale medier.

5,000 nye nyhetssaker hver dag

Det StoryBoard har svært god kontroll over, er hvilke nyheter og bloggposter som blir delt, hvor ofte de blir det og i hvilke sosiale nettverk. Hver dag henter StoryBoard in rundt 5000 saker fra norkse nettaviser, magasiner og bransjeblader.
Det siste året har StoryBoard målt delinger for 1.9 millioner norske artikler. Det er umulig å holde alle sakene oppdatert til en hver tid, så StoryBoard har flere algoritmer som gjør at de sakene som er ferske, har mange delinger eller blir aktivt delt for øyeblikket blir oftere oppdatert, mens eldre saker med få delinger blir sjeldnere oppdatert.

De mest delte nyhetene i oktober 2015

StoryBoard-nettaviser-oktober-2015-hanspetter
Sjekk ut hvilke nyhetssaker som er mest delt i år, hvilke saker som ble mest delt sist måned, og hvilke saker som deles mest akkurat nå.

Facebook står for nesten 99% av alt som blir delt

I oktober 2015 samlet StoryBoard inn 157,844 nyhetssaker. Totalt ble disse sakene delt 15,118,882 ganger. Facebook alene stod for 14,869,541 delinger, hvilket tilsvarer 98,35%. På andre plass finner vi Twitter med 156,306 delinger, mens LinkedIn kommer på tredje plass med 86,713. Google+ har kun 4,454 delinger og på siste plass kom Pinterest med fattige 1,868 delinger.

10,000 nye bloggposter hver dag

StoryBoard for nyhetssaker dekker et par hundre nettaviser, mens det finnes tusenvis av blogger. I følge en leverandør av blogg-feeds publiseres det 9000 norske blogposter hver dag. Det er med andre ord en mye større oppgave å dekke bloggere dersom man skal ha full dekning. Nye blogger dukker opp hele tiden, hvilket gjør det vanskelig å holde en slik oversikt oppdatert til enhver tid. Bloggoversikten til StoryBoard i dag inkluderer kun de største bloggene og de som har tatt kontakt med Olav og StoryBoard for å være med i oversikten. Av kanskje en halv million norske blogger i dag, er det under 1,000 som i dag er inkludert i oversikten.
I oktober 2015 samlet StoryBoard inn 9,745 bloggposter. Ikke i nærheten av alle bloggposter som ble publisert totalt med andre ord. Disse bloggpostene ble delt 637,305 ganger. Facebook alene stod for 621,685 delinger, hvilket tilsvarer 97,55%. På andre plass finner vi Twitter med 7,130 delinger, mens LinkedIn kommer på tredje plass med 4,910. Google+ har kun 2,551 delinger og på siste plass kom Pinterest med 1,029 delinger.

De mest delte bloggpostene i oktober 2015

storyboard-blogg-delt-oktober-2015
Sjekk ut hvilke bloggposter som er mest delt i år, hvilke saker som ble mest delt sist måned, og hvilke saker som deles mest akkurat nå.

To versjoner av StoryBoard

StoryBoard kommer i to varianter. Gratisversjonen jeg har nevnt over, og en betalingsversjon som gir deg veldig mye mer nyttig innsikt og langt flere tjenester, som blant annet eksportmuligheter til Excel, detaljert statistikk, artikkelsøk, API-tilgang, live dashboards og mye mer. Olav forteller meg at prisen er avhengig av det enkelte mediehus eller blogger. Ta kontakt med Olav og StoryBoard ved å sende en epost til info @ web64.com – eller fyll ut skjemaet via StoryBoard. Av norske nettaviser som bruker StoryBoard i dag, kan nevnes BT, Aftenposten, NRK, Dagbladet, TV2, DN og Fædrelandsvennen.