fbpx

Sommerlekene i London skal kvele sosiale medier med Twitter-sensur, tyste-nettsted og eget merkevarepoliti.

Sosialt strupetak under OL i London

Sommerlekene i London skal kvele sosiale medier med Twitter-sensur, tyste-nettsted og eget merkevarepoliti.

London 2012 Organising Committee (Locog) skryter på seg at London 2012 vil bli det første virkelige sosiale OL, og at sommerlekene i London for alvor vil integrere sosiale nettverk og verktøy for å kommunisere og dele opplevelsene med omverden. Det høres bra ut, men realiteten er at London 2012-gjengen har innført noen av de strengeste reglene for bruk av sosiale medier – og at disse reglene vil påvirke alle som er involvert i lekene; idrettsutøvere, frivillige arbeidere og det verste av alt – publikum!

London 2012 minner mye mer om et kommunistisk regime som vil eie, styre og kontrollere alt som blir sett, hørt og fortalt i sosiale medier, og som vil bruke alle tilgjengelige midler for å beskytte sin kommersielle agenda!

Sensurering og forbud herifra og til himmelen.

Locog har klart å få Twitter til å forby – det vil si sensurere – bedrifter og enkeltpersoner mot å tvittre reklamebaserte tweets som inneholder assosierte hashtags, som feks #London2012 eller #LondonGames og flere andre så fremst de ikke er blant de offisielle sponsorene. Som et eksempel skal Twitter-meldinger som den her fjernes under OL i sommer:

Det vil ikke kun være hashtagen #London2012 som kommer til å forbys, men en kombinasjon av en rekke ord som satt sammen gir en referanse til OL, og som kommer fra en virksomhet som ikke er en del av de offisielle sponsorene. Driver du en restaurant eller pub og har lyst til å markedsføre at du viser OL, så skal du også bli sensurert vekk av Twitter hvis du bruker disse ordene i en hashtag:

Jobber du i en bedrift som arrangerer et seminar eller konferanse i løpet av OL perioden, så vil du faktisk kunne slite med å få lov til å bruke ord som for eksempel 2012… Thomas Moen arrangerer selv Social Summer midt i «OL-sendinga» og tweets som markedsfører  Social Summer 2012 kan med andre ord bli sensurert vekk av Twitter, og vil kunne være i en potensiell juridisk konflikt med Locog.

(Rettelse: Det er KUN promoted tweets som vil være forbeholdt de offisielle sponsorene å bruke, dvs kjøpe. I Thomas Moens sitt tilfelle ville han feks ikke fått anledning til å kjøpe seg en Promoted Tweet av Twitter for sitt Social Summer 2012 arrangement i begynnelsen av august, fordi Locog har tatt eierskap til to av de tre ordene i eventet til Thomas. Jeg erkjenner at det er en signifikant forskjell i forhold til hva jeg skrev først – beklager dette på det sterkeste, men det endrer ingen ting i forhold til at London OL vil forsøke å skape presidens i forhold til hva folk skal få lov til å dele av opplevelser knyttet til et arrangement. DEN utviklingen liker jeg ikke….)

Nesten umulig for deltagere å forholde seg til regimet … sorry, reglementet

Deltagere vil pålegges et absolutt forbud mot å poste noe som helst om seg selv, hva de spiser, hva de har på seg, hvor de er, osv så fremst det de omtaler ikke gjelder produkter og/eller tjenester som tilhører de offisielle sponsorene. Gud forby om for eksempel Thor Hushovd skulle legge ut en Twitter-melding hvor han slukker tørsten sin med en Gatorade, siden det er Coca Cola som er offisiell sponsor under lekene.

Derfor har også Norges Idrettsforbund laget en egen reklamereglement-brosjyre som blant annet omfatter deltagerenes forhold til- og bruk av sosiale medier. Mellom  16. juli og 15. august vil de norske håpene bli underlagt strenge markedsføringskrav.

Alle utøvere som har egne hjemmesider må også i denne perioden fjerne all reklame som ikke er sammenfallende med de offisielle sponsorene. IOC har i tillegg lagt opp til et ganske så strengt regime når det gjelder øvrig kommunikasjon via sosiale medier for utøverne. På den ene siden oppfordrer de utøverne til å poste, blogge og tweete om sine opplevelser under OL, så lenge de respekterer de «enkle» retningslinjene:

Enkelt og greit, ikke sant… «Vi oppfordrer dere til å delta på sosiale medier, men bare så lenge vi får lov til å bestemme hva dere skal skrive!» – hilsen IOC. Og «by the way» – skulle det vise seg at noen ikke følger reglene så har IOC laget en egen hjemmeside hvor deltagere og andre akkrediterte tystere kan tipse regimet – på  www.olympicgamesmonitoring.com. Her snakker vi «1984» og George Orwell, eller?

Kilder:

Gerhard Heiberg i fra IOC har uttalt seg blant annet til P4 hvor han mener at IOC har snudd seg i denne saken og at de nå oppfordrer deltagerne til å blogge, tvittre og oppdatere Facebook-statusene sine…men i tråd med reglene over vil jeg tro, for jeg har ikke klart å finne endringer hos Norges Idrettsforbund, ei heller endrete retningslinjer hos IOC eller Locog.

Inspirert av Stasi fra Øst-Tyskland?

Mens Øst-Tyskland hadde det hemmelige politiet Stasi under kommunismen, har London 2012 ikke bare nøyd seg med sitt eget tyste-nettverk, men de har også etablert sitt eget merkevare-politi. En ting er hva deltagere poster, tweeter og blogger om, en annen sak er hva publikum har lyst til å dele av sine opplevelser.

Har du kjøpt deg en billett til OL, så kan du glemme å dele dine opplevelser med familie og venner via sosiale medier. Det er strengt forbudt, og merkevarepolitiet vil gjøre sitt aller beste for å «ta deg» hvis du skulle være så «slem» å legge ut et bilde av en deltager, laste opp en video til YouTube eller Facebook. Fy skam deg for at du vil vise omverden at du koser deg – det er det kun akrediterte folk som får lov til!

Jeg er tilhenger av en kommersialisering av sosiale medier, men dette er LAAANGT over grensen synes jeg – hva synes du?

Bilde: FreeDigitalPhotos.net