fbpx

Enkle grep for å integrere dine sosiale aktiviterer til din hjemmeside.

Optimaliser din hjemmeside for Sosiale Medier

Enkle grep for å integrere dine sosiale aktiviterer til din hjemmeside.

I følge min siste undersøkelse om bedrifters forhold til Sosiale Medier svarte 9 av 10 at de har et aktivt forhold til sin egen hjemmeside, samtidig som nesten 7 av 10 bedrifter ikke bruker noen form for Sosiale Media verktøy for å nå ut til sine eksisterende og nye kunder. Mens bedriftsblogging er spådd å bli det store nå i 2011 (kun 1 av 10 bedrifter i dag) kan du med enkle grep gjøre hjemmesiden langt mer tilpasset den sosiale webben enn den kanskje er i dag.

Hele undersøkelsen kan du laste ned her!

Stikkordene er som alltid:

Les gjerne min tidligere bloggpost om de uskrevne regler for å lykkes med sosiale medier også.

Syv tips for å optimalisere hjemmesiden din for Sosiale Medier:

1. Legg til spredningsknapper

Med spredningsknapper så mener jeg knapper som lar en leser dele innholdet han eller hun leser på sosiale nettverk, som feks Twitter, Facebook, LinkedIn, med flere.

Ett slikt verktøy kan feks være AddThis.com – en gratis tjeneste som gir deg flere forskjellige valg – samt analytisk informasjon med på «kjøpet». Min personlige favoritt er den nederste – bruker en tilsvarende widget selv på bloggen her, som gir oversikt over hvor mange som har delt på de forskjellige tjenestene – noe som også kan fungere som en god indikasjon på hvor bra eller dårlig det de leser er. Jo flere som deler – eller sprer – jo bedre kvalitet på innholdet de har lest eller sett.

Effekten av slike spredningsknapper vil feks være at det man har publisert på hjemmesiden kan «leve» lengre, men ikke minst spre seg langt utover de som «normalt» ville ha besøkt hjemmesiden din til å begynne med – de som feks IKKE kjente til selskapet ditt.

2. Markedsfør og integrer blogger til hjemmesiden

Er det noen i selskapet som blogger – og innholdet er relevant selvsagt for hva dere driver med – burde hjemmesiden i det minste inneholde en link eller en logo som peker mot bloggen. Andre tiltak som også kan attrahere lesere kan være å ta i bruk feks RSS-feed fra disse bloggene og poste de som nyhetslinker på hjemmesiden, for å øke dynamikken og innholdsoppdateringen.

På Stormberg.no har de gjort det veldig riktig synes jeg – og det er vel derfor også Stormberg stadig vekk blir brukt som eksempel. Ikke bare har de linket opp til administrerende direktør, men de har også brukt et bilde av Steinar, nettopp for å oppnå det som hensikten er med en blogg – nemmelig å gjøre den så personlig som mulig. Hvor mange selskaper kan du tenke på hvor du er på fornavn med adm dir uten å kjenne vedkommende?

Det finnes selvsagt mange måter å gjøre det her på, og i det andre eksemplet – fra Cisco.com – er det her kun linket opp – i bunn av hjemmesiden. Litt mindre synlig, men uansett bedre enn ingenting.

Når jeg skriver bedre enn ingenting, så er det også en grunn til at Cisco har valgt sin strategi her – med tanke på at de har et enormt stort nettverk av blogger, som er spredd utover i forhold til innhold og målgruppe, noe dere kan se selv hvis dere går inn på https://blogs.cisco.com/ eller som illustrert under i et lite utklipp fra Cisco sin blogg-oversikt. Det ville med andre ord vært umulig for Cisco å ha noe særlig annet enn en link – med unntak av kanskje et bilde av sjefen selv – med direkte link til hans blogg, da jeg vil tro det er mange som kan være intr i å lese hva John tenker om dagen.

3. Integrer video

«Et bilde sier mer enn 1000 ord» heter det, så hvor mange ord vil en videosnutt stå for? Nå er det ikke mange bedrifter som har begynt å ta i bruk video (skal vi tro B2B undersøkelsen min som du kan laste ned her), men for de som feks bruker YouTube eller Vimeo, så vil jeg anbefale på det sterkeste at man integrerer / embedder disse videoene direkte på sin egen hjemmeside i stedet for å linke det opp – og så sende potensielle kunder vekk fra siden. Det er langt enklere å sende noen vekk enn det det er å få de tilbake igjen. Hvis en video feks er direkte knyttet opp til en vare eller en tjeneste så la det bli en del av hele «pakken» man forsøker å selge, tilby, markedsføre, promotere, eller hva det nå måtte være.

4. Tilby noe eksklusivt på Facebook

Folk liker tilbud – folk liker følelsen av å være eksklusive – få tilgang på noe som ikke alle andre får. En flying start på en lansering, en VIP-invitasjon, kjøp 3, betal for 2, osv. Markedsføring av slike tilbud på din egen hjemmeside begrenser seg som oftest til de som allerede kjenner deg, men gjør du det smart – og riktig – kan slike tilbud raskt få en god spredningsføring.

Har bedriften deres laget et nytt kundecase, skrevet et nytt whitepaper eller sluppet en ny undersøkelse, så kan det lønne seg å bruke Facebook-verktøy for å spre innholdet – bygge merkevaren – og samtidig øke antall medlemmer av deres Facebook-side.

Ved to anledninger har jeg lagt ut PDF av resultatene fra spørreundersøkelser jeg har kjørt, og i begge anledninger så har jeg linket nedlastningen av PDF-en via en Facebook app jeg har kjøpt fra NorthSocial.com.

Er noen inne på din hjemmeside og som illustrert på høyre-siden her, klikker på «eksklusiv download» så vil du bli tatt med over til min Facebook-side hvor du må være medlem (Like) for å få tilgang til undersøkelsen – samtidig som du vil bli oppfordret til å dele dette med respektive venner. Eksklusivitet mikset med spredningsføring. I begge tilfeller har jeg vokst min medlemsbase på Facebook med over 20% på under en uke, og i begge tilfeller har jeg fått nye lesere av bloggen, samt nye følgere på Twitter.

Lever du av å selge produkter – og du selger disse online på din egen hjemmeside – vil jeg sterkt anbefale deg samme strategi som over for å tiltrekke nye kunder, mer salg fra eksisterende og samtidig gi en god følelse av noe eksklusivt….lag egne kampanjetilbud som KUN er tilgjengelige via Facebook-siden deres! I en bloggpost fra november 2010 skrev jeg om de store forskjellene mellom tilbud og etterspørsel på Facebook – og til tross for at de fleste av oss på Facebook liker bedriften din fordi vi vil ha gode tilbud og eksklusivitet, så er det de færreste «der ute» som byr på noe slikt….

Fra samme selskap som produserte Facebook-appen for å tilby en eksklusiv nedlastning så kan også NorthSocial.com være løsningen for å legge ut tilbudsprodukter på Facebook – som linkes tilbake til din egen hjemmeside for å kjøpe. Legg til en kampanjekode feks i Facebook-tilbudet, slik at den eksklusive Facebook-rabatten blir ivaretatt inne på hjemmesiden din. På Facebook-siden min (som illustrert under) har jeg brukt denne appen til å lage en oversikt over mine Gadget-favoritter – i et pent grensesnitt, og med egen «buy now» knapp og det hele. Alt sydd sammen enkelt og raskt – og med store muligheter for spredningsføring.

Av samtlige mobiloperatører som jeg sjekket ut, så fant jeg kun en som kjørte tilbud spesifikt for sine Facebook-medlemmer, og med et samlet medlemstall på over 200,000 så er det jo bra for de 8,000 som følger Tele2 …. værre for de som ikke gjør det… det eneste som manglet i mine øyne var en egen delingsknapp for selve Facebook-tilbudet til Tele2 – for å maksimere spredningsføringen utover det å dele hele Tele2 sin Facebook side….

Det er feks mulig å legge opp til at man feks IKKE får tilgang til tilbudet FØR man har valgt å dele kampanjen/tilbudet med sine venner på Facebook – igjen for å maksimere spredningsføringen – og potensielt øke besøket til sin egen hjemmeside, og omsetningen som sådan. Sosiale Medier og salg – Push og Pull – Outbound and Inbound, salg- og markedsføring, hånd i hånd… :)

5. Legg ut presentasjoner

Ikke bare legg ut linker til dine presentasjoner, men la de være lesbare direkte fra hjemmesiden din. Gratistjenesten Slideshare er et perfekt utgangspunkt for presentasjonsdeling. På samme måte som YouTube kan være lagringsplassen for dine videoer, kan Slideshare være det for dine presentasjoner. Og på samme måte som YouTube filmene dine kan spilles av direkte på din hjemmeside, kan Slideshare vise dine presentasjoner også, eller andre dokumenter for den sakens skyld – embedded rett inn på din egen side – som feks her:

Det er feks mange bedrifter som produserer printmateriale som blir distribuert ut – hvorfor ikke legge samme materiale tilgjengelig på denne måten – og samtidig få lesere til å dele dette videre. Spredningsføring igjen! Få passive tilhengere til å bli dine ambassadører ved at de driver spredningsføringen for deg. Raskt, enkelt – og ikke minst gratis!

6. Legg til en Facebook-boks på hjemmesiden din

Har du besøkende på hjemmesiden din kan det lønne seg å få de til å «like» deg på Facebook uten at de må bevege seg vekk fra der de er. Samtidig er det viktig for at de skal holde seg oppdatert fremover at de liker Facebook-siden din, slik at de blir oppdatert på hva du driver med – tilbud du legger ut, aktiviteter du arrangerer, nyheter du lanserer, osv. Ved å integrere en Facebook-boks på din hjemmeside vil du oppnå dette – og mye mer. Det visuelle ved en Facebook-boks vil også vise vedkommende (forutsatt at han eller hun også er på Facebook – og det er jo de fleste av oss) hvilke andre venner som også liker siden din. Det skal i tillegg mye mindre til å klikke «like» på en slik boks som allerede ligger på siden den, sammenlignet med at man ETTER å ha gjort seg ferdig på din hjemmeside må flytte seg over til Facebook.com – og så gjøre et aktivt søk for å finne frem til din side. Enkelt og greit!

7. Bruk QR-koder for å trigge nyskjærrigheten

QR-koder er todimensjonale strekkoder som du selv enkelt kan lage (les bloggposten min her) til å peke på et innhold av eget ønske;

Siden det primært er en Smarttelefon (men nå også digitale padder) som leser av disse kodene, kan det selvsagt være fornuftig å tilpasse innholdet i forhold – slik at det blir leservennlig og relevant. Har bedriften din laget en iPhone app, kan det være nyttig å legge ut QR-koden slik at vedkommende som er inne på siden din igjen ikke trenger å forlate den for å laste ned appen – men kan gjøre det direkte fra skjermen sin, ved å scanne koden via sin mobil!

«There you have it!» – syv (forholdsvis) enkle, men samtidig svært effektive måter å gjøre din bedrifts hjemmeside mer tilpasset de sosiale medier – for å øke nedslagsfeltet, styrke merkevaren – og ikke minst øke omsetningen via eksisterende og potensielt nye kunder!