fbpx

Sosiale medier har ikke kommet for å bli…

Slapp av – snart får vi tilbake vår analoge hverdag uten Internett, smarttelefoner og #SoMe-eksperter!

Ordkrigen, janteloven, nedsablingen og huffingen om disse forbanna ekspertene på sosiale medier fortsetter – på sitt første, andre, tredje, fjerde, femte, sjette, eller syvende år? Vi er lei av høre om sosiale medier og vi ler av de som prediker #SoMe skrev Aslak Borgersrud i Computerworld. De er jo bare så helt på vidda, ikke sant? Sitatet under har jeg ikke diktet opp, bare så det er sagt.

– Erre mulig lissom å være så tykkskallet og tro at alle vil være sosiale på Internett, og at vi vil komme til å bruke mobilen mesteparten av tiden vi er online…..hallooo, nå er det på tide å våkne opp – Når selv ikke Internett har kommet for å bli, og smarttelefoner bare er et blaff, så MÅ jo også sosiale medier være det!

#SoMe meg her, og #SoMe meg der… over- og undervurdert

Klikk på bildet for større versjon

Klikk på bildet for større versjon

På samme måte som hele «Internett-bransjen» ble hauset opp frem til dot.com boblen sprakk i 2001, har også sosiale medier blitt utsatt for den samme hypen – samme hausingen – samme overvurderingen. Det skjer gang på gang. Etter hypen kommer hverdagen. De som prediket mye om Internett, ehandel og online-markedsføring ble også omtalt som eksperter, selv om de fleste så vidt hadde blitt tørr bak øret. Det er jo enda godt vi ikke lyttet til ekspertene, den gang – for de tok jo så altfor feil….eller…? Ekspertene den gang overvurderte – inkludert meg selv – hvor raskt det ville gå før teknologien og menneskene møtte hverandre like modne for å utnytte de nye mulighetene . Når først boblen sprakk, var det derimot veldig mange som derimot undervurderte hvor raskt faktisk denne utviklingen gikk.

Vi er skeptiske til endringer – sånn er det bare

Så sent som i 2006 var over 50 prosent av norske virksomheter fortsatt skeptiske til ehandel, og år ut og år inn kan vi høre, se og lese om at norske bedrifter stadig vekk henger etter på innovasjon. Jeg har til og med skrevet en bloggpost om det – saumfart Internett for eksempler fra 17 år tilbake. Og sånn er det fortsatt: «Sosiale medier, nei takk – det er bare sånn ungdom og privatpersoner driver med….»

Sosialisering av kommunikasjon

Om det er #SoMe eller #SosialeMedier så dreier alt til syvende og sist om det samme – om sosialisering av kommunikasjon. Det dreier seg om å ta i bruk sosiale mekanismer for å optimalisere og effektivisere kommunikasjonen til ønskede målgrupper via Internett, slik at kommunikasjonen får økt verdi; for organisatoriske-, økonomiske- og omdømmemessige formål. Hvordan står det til med arbeidsplassen i dag? Still deg selv følgende spørsmål – eller enda bedre – still spørsmålene til ledelsen:

Sosiale medier kommer til å forandre verden. SoMe-eksperter kommer ikke til å forandre noe som helst….

Kanskje du jobber et sted hvor alt er perfekt i dag, og hvor sosiale medier eller sosialiseringen av kommunikasjon er meningsløst, men jeg tror mange nikker annerkjennende til at det er forbedringsmuligheter hos mange. Kanskje ikke blant de som leser Computerworld og Aslak sine kommentarer, for de er for det meste menn – og menn vet jo best, ikke sant? Da er det kanskje en trøst at det gjør ikke noe at vi menn ikke forstår hvor viktig og riktig det er å gjøre kommunikasjonen sosial, for nå har det akkurat blitt fastslått at kvinner er best på sosiale medier. Som det blir kommentert på Aslak sin bloggpost «Sosiale medier kommer til å forandre verden. SoMe-eksperter kommer ikke til å forandre noe som helst….»

Personlig tror jeg ikke teknologi alene forandrer noe som helst uten at vi mennsker tar det i bruk, og for at vi skal ta det i bruk må man ofte ha noen som begynner å bruke det, begynner å snakke om det – slik at de som tviler, de som ikke forstår, de som er i sjokk, i tvil eller hvilken endringsstilstand de måtte befinne seg i – kan lære hvordan de kan bevege seg fremover gjennom endring.

Heldigvis trenger vi ikke snart å forholde oss til disse endringene, for alle vet jo at hypen – den samme vi opplevde under dot.com boblen – snart vil sprekke, og da vil vi alle sammen endelig gå tilbake til en analog hverdag uten Internett, smarttelefoner og sosiale medier. Da skal det bli deilig å peke nese til alle disse «rådgiverne» som flyr rundt og kaller seg #SoMe-eksperter!

Bilder fra Miguel Pires da Rosa via photo pin cc