Google NotebookLM diskuterer den kommende boken min – «Tilkoblet og til stede»
I siste artikkelserie som tar for seg IT- og mobiltrender for 2011 ser vi på utviklingen av Sosiale Media
Hvordan blir 2011 og IKT?
Jeg deltok på en paneldebatt hos Umoe-IKT i Drammen fredag 3. desember, sammen med Microsoft, HP og Telenor for å diskutere 2011 og fremtidens IKT. Det ble en meget god diskusjon og i en serie på 6 artikler frem mot jul vil du kunne lese mine tanker og meninger om fremtidens IKT-Norge.
Hvordan vil Sosiale Medier utvikle seg i Norge?
I 2010 ble sosiale medie-tjenester som Facebook og Twitter virkelig satt på kartet – som en kommersiell plattform for økt dialog, distribusjon av nyheter, håndtering av kundehenvendelser og service (alle husker Norwegian under askeskyen på Island) og lansering av nye produkter, tjenester, kampanjer og events.
I 2010 passerte Facebook også 500 millioner brukere på verdensbasis, og her på berget har vi nå 2,5 millioner brukere – en vekst fra 170,000 brukere i 2008. Dette tilsvarer en 15-dobling på to år det! Til sammenligning er det i dag ca 106 millioner Twitter-brukere – men veksten her er langt raskere (enklere på lave bruker-tall selvsagt) og det spekuleres nå feks om hvilken tjeneste som først vil nå den magiske milliarden! I januar 2010 ble det feks postet ca 30 millioner Tweets hver dag, mens dette tallet økte til 100 millioner i juli. En tre-dobling altså på seks måneder!
Facebook er ikke sosiale medier
For veldig mange er Facebook synonymt med sosiale medier, og siden det ikke finnes altfor mange bedrifter som virkelig har tatt i bruk Facebook, så blir også begrepet sosiale medier en liten utfordring i forhold til å bli tatt alvorlig. Derfor er det viktig å forstå HVA Sosiale Medier egentlig er – og jeg synes Wikipedias definisjon forklarer det godt:
“Sosiale medier defineres av de forskjellige aktiviteter som integrerer teknologi, sosial samhandling og konstruksjon av ord, bilder, video & lyd.”
Et veldig tidlig eksempel på et sosialt medium er feks brevet – levert av posten. Et annet eksempel kan være telefonen, og telefonsamtalen. Samtidig er Facebook kanskje det beste eksempelet i dag på en virkelig god sosial media-tjeneste, som integrerer alle måter å samhandle på – via tekst, bilder og video. Men tjenestene er flere enn som så, og mens man i 2010 kanskje har vurdert å bruke sosiale medier, vil man i 2011 virkelig begynne å ta det i bruk – på forskjellige måter avhengig av hva bedriftene ønsker å oppnå.
Sosiale medier er ikke Facebook
Facebook er ett eksempel på en sosial mediatjeneste. Twitter en annen, og LinkedIn en tredje. Det som er viktig å merke seg er at essensen av sosiale medier er i gruppen; nettverket av mennesker som leser, tester og gir tilbakemelding… Det vil naturlig nok ta tid før man venner seg til at det er store forskjeller på «normal markedsføring» og en sosial media satsning.
Sosial Media markedsføring gjør at andre kan bli talsmann for virksomheten din gjennom attraktivt innhold.
Gjennom sosiale medier vil du gjøre deg fortjent til din online og offline dekning – eller omtale hvis du vil, mens via tradisjonelle markedsføringstiltak vil du kjøpe deg denne dekningen. Og når vi vet at flere og flere av oss ignorerer en-veis kommunikasjon, samtidig som vi har større tiltro til hva familie, venner og kollegaer forteller oss, så vil omtale via sosiale medier være kritisk for at vi skal ivareta våre kunders positive forhold til oss som bedrifter og virksomheter.
Det er fortsatt mange som lurer på HVORFOR man skal ta i bruk Sosiale Medier i bedriften, og ikke minst HVORDAN!
Skal man satse på sosiale medier er det i allefall to ting som er viktig å huske på:
- Dette er en prosess, ikke et event eller et stunt!
- Det er viktig å ha en langsiktig strategi med dertilhørende ressurser for å ivareta kontinuiteten – for å ivareta interessen!
SoMe blir voksent og modent
I 2011 tror jeg sosiale medier i større grad vil bli profesjonalisert – bedrifter vil lære seg forskjellene og fordelene – og sosiale medier vil bli integrert inn som en del av bedriftenes mediastrategi, men også som en del av bedriftens overordnede strategi – som en ny salgskanal, en ny supportkanal, en ny kanal for dialog og interaksjon med eksisterende og potensielt nye kunder.
Av spesifikke trender tror jeg vi kommer til å oppleve bla:
- Sosiale Media verktøy vil ekspandere i bredde og dybde. Fra utdanning til samhandling. Levert fra teleoperatører til store multinasjonale selskaper. Datalagring, video, samhandlingsverktøy (alla Google Apps feks), optimalisering av dialog, rask og riktig videreføring av hendvendelser, med mer. Fra kvantitet til kvalitet!
- De fleste bedrifter i dag som har tatt i bruk Sosiale Medier har fokusert på dialogen – tilbakemeldingen. Disse tilbakemeldingene har kanskje ikke blitt brukt til å så veldig mye – man har lyttet, men ikke tatt det til seg. I 2011 tror jeg i større grad tilbakemeldingene vil bli brukt som en mer aktiv del av virksomhetsstrategien. Når 100 kunder mener at produktet ditt ikke duger, så bør du kanskje gjøre noe med det. Det har vært noen få eksempler i Norge på produkter som har dukket opp igjen i markedet etter en massiv Facebook-kampanje. Utfordringen er å motivere dine «tilhengere» på Facebook, Twitter og andre Sosiale Media-verktøy til å bidra i dialogen, og så langt har (mine undersøkelse) har vi sett at det er et stor avstand mellom hva bedrifter byr på over SoMe, og hva tilhengerene vil ha.
- Smarttelefon-eiere bruker Facebook dobbelt så mye som de som kun bruker Facebook via sin PC. Mobilen og digitale padder vil bli vår inngangsportal til Sosiale Medier i mye større grad i 2011. Mobil datatrafikk vil vokse med over 700 prosent de neste fem årene og personlig tipper jeg at vi kommer minimum se en dobling av antall SmartTelefoner i Norge – fra ca 750,000 i 2010 til over 1,5 millioner i 2011. Mobilen vil bli en utvidelse av hvem vi er – alt vi foretar oss privat og på jobb – vil på en eller annen måte deles med andre, over email, via Facebook, Twitter, Gowalla, FourSquare, Gist, Glue, blogger, Instagram, myShopanion og mange andre verktøy.
- Sjefen goes blogging….for å bli mer personlig. Sosiale Medier dreier seg først og fremst om å skape dialogen – via ord, bilder & video. Kundene vil via SoMe kunne få et mer personlig forhold til sin tilbyder. En leder som blogger om seg selv og hva han driver med, hvorfor han tror så sterkt på det nye produktet eller den nye tjenesten er langt mer troverdig enn en annonse – eller et dataark på bedriftens hjemmeside. Kun 10% av de spurte i en HubSpot-undersøkelse svarte at de ikke lot seg påvirke av blogger. 80% av de samme svarte at de leste blogger minimum en gang om dagen, og 80% av de spurte leste også mange blogger. Jeg husker ikke hvem som skrev det, og hvor jeg leste det – men jeg synes det oppsummerte så bra trenden fra B2C og B2B til en mer B2P. Business to Person. Når man ser på det på den måten så blir det også enda mer tydelig at det ikke holder å poste noen linker på Facebook for å kunne skryte av å «være på sosiale medier»….Kundene vil ha et tettere forhold til deg – eller til konkurrentene dine!
- Video og Sosiale Medier vil smelte sammen. I dag kan du legge opp en video på dine SoMe-nettverk, men du kan i liten grad samhandle over video. Da må du bruke egne videokonferanseløsninger som ooVoo, Skype, FaceTime, WebEx, TelePresence, Tandberg Movi, osv, kringkastingsløsninger som feks Knocking Video og UStream og videodelingsløsninger fra Facebook, YouTube og Vimeo. I oktober alene så amerikanerene på 5,4 milliarder videosnutter på nett – 2 av disse via Facebook alene. Hva vi ser, og hvordan vi velger ut HVA vi skal se kommer til å bli påvirket i mye større grad av interaksjon med våre venner – via Sosiale Medier. TV distribusjon vil endre karakter fra en passiv tilstand – du ser på hva du får – til du velger i større grad hva du vil se basert på egne preferanser, eller forslag via SoMe-tjenester.
- Kvalitet over kvantitet. Jeg har nevnt det før, og nevner det igjen – jeg tror nye Sosiale Media tjenester vil dukke opp som tilbyr oss i større grad å skreddersy våre nettverk – til mindre, mer konkrete – kanskje mer prosjektrelaterte og bransjespesifikke. Det kan være Disapora som det har vært mye snakk om og Path som eksisterer i dag og som maks lar deg bygge nettverk med inntil 50 personer, som to eksempler. Det å lage hemmelige grupper innenfor Facebook er en annen vei å gå for å redusere mottagerbasen og skreddersy innholdet du vil dele – og skape dialog omkring.
- Personvernet vil bli satt på prøve. WikiLeaks, Datalagringsdirektivet og økte trusler via Internett og bruk av Sosiale Medier vil utfordre oss på flere områder. Legger vi til Apple og Google som innhenter og tar vare på all informasjon vi «gir» fra oss når vi bruker deres «dingser», surfer via deres tjenester og i tillegg tenker på alle nye cloud-baserte tjenester som også vil samle og analysere data om oss – så er det ingen tvil om at grensen mellom bruk og misbruk er tynn. Jeg bare minner om Tom Cruise og Minority Report som bruker data om oss for å forutsi om vi kommer til å gjøre noe galt – og bruker det mot oss – FØR vi har gjort noe ulovelig. Som i Minority Report kan slik data som skal brukes til gode formål som å stoppe kriminelle og terrorister kunne bli brukt til HELT andre ting om de kommer i feil hender.
Det viktigste med Sosiale Medier og de trender jeg ser for meg er at vi på samme måte som vi tidligere distanserte oss fra – og var skeptiske til Internett og tilstedeværelse fra Webben, så vil Sosiale Medier innlemmes som den møte-, markeds-, og salgskanalen den er. Det vil være mer normalt at du HAR en tilstedeværelse på et sosialt medium enn at du IKKE har det….sagt på en annen måte så vil visittkortet ditt bli større enn hva det kanskje var i 2010 – iallefall i 2009.
Sosiale Medier vil benyttes som den teknologiske møteplassen dette er – for å kommunisere – via tekst, bilder eller video – på privatplan, men i mye større grad i 2011 på det profesjonelle også.
God jul og godt nytt år!