fbpx

Sommerferie med 45 prosent vekst

HansPetter.info legger bak seg et første halvår av 2014 med 45 prosent vekst. Hvilke enheter og sosiale nettverk står for veksten? Her deler jeg (nesten) alt.

330,000 sidevisninger fra nesten 80,000 brukere. Du kan velge å lese denne bloggposten som selvskryt eller som innsikt som deles, og som kanskje kan ha verdi for deg i forhold til å forstå hvilke sosiale nettverk som drar veksten, eller hvilke enheter som benyttes mest. Jeg satser litt på det siste og har lyst til å dele så mye som mulig med deg fra årets første seks måneder.

Kraftig vekst år-over-år for første halvår

Trafikkvekst fra alle landets fylker, størst vekst fra Akershus (58% vekst), Nord-Trøndelag (45%) og Vestfold (41%, mens Møre og Romsdal var det eneste fylket med negativ vekst på knappe 2% sammenlignet med første halvår 2013.

Mobil vokser videre

desktop-mobile-tablet

Diagrammet over går tilbake til første kvartal 2011 og frem til og med andre kvartal 2014. For alle enheter er det snakk om vekst når jeg sammenligner første halvår 2014 mot 2013, men det er ingen tvil om hvor veksten er størst:

Mens mobiltrafikken stod for 25% av trafikken første halvår i 2013, representerer mobilandelen første halvår i 2014 nesten 36%. Alt i alt er det snakk om 50/50 mellom desktop og mobile enheter etter at første halvår av 2014 er gjennomført. Nettbrett-andelen var på 14,64% i 2013, mens den etter de første seks månedene i 2014 er redusert til 13,93%.

desktop-nettbrett-mobil-okter

Ser vi på utviklingen i øktene de forskjellige brukerne står for er mobil i ferd med å passere desktop, mens nettbrett-øktene har et lite fall i andre kvartal 2014. Konsekvensen av den økte mobiltrafikken ser vi også på tidsforbruket, for mens besøkstiden via større skjermer er på over minuttet i gjennomsnitt, er det nesten halvparten på mobil. Fanger ikke innholdet umiddelbart interesse, forlater også leserne nettsiden din mye raskere. Heldigvis er fluktfrekvensen min fortsatt veldig lav – og det uansett plattform:

Her har jeg opplevd dramatisk reduksjon hva gjelder fluktfrekvensen på mobile enheter. Etter at jeg lanserte ny utgave av HansPetter.info for snart ett år siden, hvor jeg fikk på plass et skikkelig responsivt design, ble fluktfrekvensen på nettbrett redusert med 91% og på mobil med hele 98%.

desktop-nettbrett-mobil-tid

iOS fortsatt øverst på tronen, men Android tar innpå

mobilt-os-2013-2014

iOS-enhetene (iPhone og iPad) opplever en vekst totalt sett, men en liten nedgang i andelen. Fra 84% i 2013 til 78,4% i 2014. Android vokser fra 15% i 2013 til rett over 20% i 2014, mens Windows Phone på tredjeplass vokser fra 0,90% i 2013 til 0,99% i 2014. Ser jeg på enhetene som sådan så handler det egentlig om kun to produsenter, Apple og Samsung:

mobil-produsenter-2013-2014

Apple vokser år-over-år med 54%, etterfulgt av Samsung som vokser med over 120%. På tredjeplass finner vi HTC som vokser med 62%, mens den produsenten som vokser mest i prosent Sony med 1800% – fra 47 økter i første halvår 2013 til nesten 900 økter i 2014.

Sosiale medier på mobil vokser kraftig

Med kraftig vekst på mobil, er det ikke overraskende at veksten i sosiale medier på mobil også vokser mest. Det sies at omlag 60% av Twitter-bruken kommer fra mobile enheter, og sammen med Facebook på mobil er det også disse sosiale nettverkene som vokser mest av alt.

vekst-sosiale-medier

Det er fortsatt slik at Facebook og Twitter står for den største andelen av henvisningstrafikken til HansPetter.info, men i prosentvis vekst fra 2013 til 2014, er det Google+ som vokser mest. Totalt vokste henvisningstrafikken fra første halvår 2013 til første halvår 2014 med 80%:

I løpet av første halvår har antallet som Liker Facebook.com/HansPetter.info økt med 763 personer. Største andelen av disse kommer i andre kvartal hvor jeg også har brukt en del markedsmidler på å både promotere Facebook-siden, men ikke minst enkelte poster. I takt med at organisk rekkevidde har gått kraftig ned i løpet av det siste året har jeg også økt «innsatsen» på å markedsføre Facebook-siden for å lære mer om hvordan dette «betaler» seg. Mens jeg brukte 8,700 kroner på Facebook i første halvår 2014, brukte jeg 8,200 kroner i løpet av første halvår 2013. Ikke den store veksten altså, men midlene er også brukt ganske så annerledes. I 2014 har jeg skreddersydd demografisk målgruppe i mye større grad, noe som også gjenspeiles i forhold til hvem det er som først og fremst er engasjert i min Facebook-side:

Facebook-impressions-first-half-2014

Det som også er interessant å merke seg her er at mens flertallet som blir potensielt eksponert for innholdet mitt, er det først og fremst kvinnene som står for mesteparten av delingen, og aller mest kvinner mellom 35 og 44 år:

deling-alder-gender-facebook-first-half

Google annonsering

I tillegg til at jeg har «svidd» av omlag 50 kroner dagen på Facebook, har jeg også brukt noen kroner i det siste på Adwords. Mest av alt til å teste annonse-programmet til Google og for å lære mer om hvilke annonse-formater som fungerer mest. 5,500 kroner har jeg brukt i løpet av første halvår, og annonsene det er snakk om er ikke SEM-baserte tekst-annonser, men banner-annonser som du kanskje har sett «her og der». Noen for å tiltrekke nye lesere, andre for å friste gamle kjente til å komme på besøk igjen, såkalt remarketing. Annonseformatet jeg først og fremst har lagt meg på har vært 300×250, og gjennom Google Adwords har jeg styrt hvilke nettsider jeg ønsker min annonse skal være synlig på. Resultatet taler for seg selv:

mashable-annonsering-hanspetter-remarketing

Jeg er ganske så imponert selv over å ha fått på plass en annonse på Mashable, selv om dette ikke er noe jeg kan styre selv. Legg også merke til Morten Røvik sin annonse øverst. I begge tilfeller (vil jeg anta) er det snakk om remarketing-annonser.

Ingenting er gratis lenger

Det er ikke gratis å drive en nettside eller blogg. Tid er penger, og det tar tid å skrive. Dernest tar det både tid og penger å få budskapet ut. 80 kroner har jeg i gjennomsnitt brukt per dag på henholdsvis Facebook og Google. For mange er det langt enklere å svi av 100,000 kroner på en dårlig printannonse i en avis nesten ingen leser lenger – og som det er umulig å måle effekten av, enn det det er å bruke noen tusenlapper i digitale kanaler hvor ALT kan måles.

15,000 kroner på Facebook og Google Adwords – er det mye? Har jeg ROI på det – «hell yeah», det kan jeg love deg. Hvor stor er min lille hemmelighet, alt kan jo ikke deles heller.

I løpet av første halvår har jeg produsert ikke mindre enn 90 bloggposter. Det skulle bli en bloggpost i snitt annenhver dag det. Noen bloggposter er det andre som har skrevet, som gjesteblogger, andre har vært basert på intervjuer – slik jeg gjorde i januar 2014 når jeg spurte en rekke gode venner, bransjekollegaer og konkurrenter om hva de tenkte om 2014.

Hjemmesiden er død, lenge leve søk og sosiale medier

«Hjemmesiden er død» skrev teknisk ukeblad i mai og henviste til New York Times sin interne rapport over egen tilstand. «Sosiale medier har tatt over». HansPetter.info som landingsside, for det er det de henviser til, så står den for litt over 13% av all trafikk. Direktetrafikken – de som går direkte inn på HansPetter.info – har hatt en negativ vekst på 30% år-over-år. Til sammenligning har organisk søk via Google økt med 33% i samme periode, og representerer omlag 30% av totaltrafikken.

For min del er Pinterest et dødt sosialt nettverk – 22 henvisninger i løpet av årets første seks måneder. For en liten stund tilbake fjernet jeg også delingsknappen til Pinterest på HansPetter.info, uten at noen registrerte det. Mon tro om jeg følger NRK og flere av de andre mediehusene og fjerner også delingsknappen til Google+?

Konklusjon?

Innhold kommer først, alltid. Dårlig innhold er dårlig innhold uansett plattform. Innholdet MÅ mobiltilpasses. Innholdet må søkemotoroptimaliseres og delingsmekanismer må være tilstede slik at lesere enkelt kan engasjere seg i innholdet. Til slutt kommer de forskjellige sosiale nettverkene – Facebook-sider, Twitter-profiler, med mer. Alt må henge sammen for at alt skal dra nytte av hverandre.

innhold-mobil-seo-deling-sosiale-nettverk

Tusen takk for at du kom på besøk. Leser du den her via din mobil, vil du kanskje vurdere å lese den på desktop eller nettbrett for å få litt mer ut av bildene. Da kan du for eksempel lagre artikkelen på Pocket. Sannsynligheten er også stor for at du som har vært på besøk her har funnet meg via et google søk, eller sett en anbefaling via et eller annet sosialt nettverk. Kanskje du har delt en artikkel jeg har skrevet også – til og med kommentert. Uansett vil jeg takke for et spennende første halvår og jeg håper jeg ser deg igjen også.

Ha en riktig god sommerferie så lenge. Mon tro om det ikke blir en bloggpost eller to i løpet av juli også… Og da regner jeg ikke med den her :)

Vennlig hilsen, Hans-Petter