fbpx

Smarttelefonen er ikke død. Den er vår nye PC

Microsoft mener at smarttelefonen allerede er død. Facebook-sjefen vil ta livet av smarttelefonen. Men smarttelefonen er ikke død. Den er vår Primary Computer.

Det er «poppis» å spå om døden. Og å spå om hva som er «dødaren» eller «killern«. Papiravisen har blitt spådd den sikre død i mange år. Og selv om den nok er nærmere graven enn noen gang før, vil nok papiravisa fortsatt leve i noen år til. E-posten skulle også dø. Og hvor mange ganger har vi ikke lest om de såkalte iPad-killerne.

Papiravisen, e-posten og iPad-killerne har (minst) en ting til felles; smarttelefonen. Det som «tok livet av» iPad og nettbrett generelt var de større smarttelefonene. Det som på alvor har disrupted papiravisen er smarttelefonen, mens det som har holdt liv i e-posten er det faktum at smarttelefonen gir oss internett i lomma, med de muligheter det gir oss til å jobbe

Også må vi ikke glemme at vi må ha en e-post-adresse for å sette opp en konto i sosiale medier.

I 2017 er det 10 år siden Apple lanserte iPhone, som på alvor definerte hva en smarttelefon skulle være;

[WPGP gif_id=»26767″ width=»620″]

I 2016 ble det solgt nesten 1,5 milliarder smarttelefonen i verden ifølge Gartner. Og selv om det har dukket opp en rekke nye teknologier og produkter som skal eller kan true smarttelefonen, er det lite som tyder på at det er i ferd med å skje med det første.

Ta oversikten under fra Business Insider. Den er laget i samarbeid med Statista, og ser på utviklingen av nye teknologi-produkter som smartklokker, VR-briller, droner og produkter for smarte hjem.

smarttelefon

Flere områder som har en imponerende vekst. Derimot er det langt igjen til smarttelefonen. Statista anslår at det vil bli solgt over 200 millioner enheter i 2017 i USA. Det er dog en liten vekst fra 198 millioner i 2016, men det setter «tingene» litt i perspektiv.

Phone is where the heart is

Har du hørt begrepet/slagordet «Home is where the heart is»? Mer riktig er det kanskje å si «Phone is where the heart is», for smarttelefonen er med oss hele tiden. Og det er ikke så rart. Smarttelefonen fortsetter å erstatte gamle produkter og måter å gjøre ting og tang på. Og nye tjenester og teknologier lanseres nesten daglig, og da med smarttelefonen som «målgruppe«. Smarttelefonen har blitt den nye PCen. Vår Primary Computer.

smarttelefon

Phone is where the news is

Smarttelefonen blir i økende grad benyttet til å konsumere nyheter. Tekst, lyd, bilde og video. Årsakene til det er flere. Først og fremst fordi en stadig større andel av befolkningen er født og oppvokst med internett, sosiale medier og ikke minst smarttelefoner. De yngste i dag går ikke via desktoper og laptoper før de ender opp med smarttelefoner. Slik «vi over 40» har vært igjennom.

Ikke bare har alle en smarttelefon, men smarttelefonene blir også stadig raskere og kraftigere, og det samme gjelder internett-hastigheten. For noen år siden ville det tatt over et døgn å laste ned en film fra Netflix over 3G-nettet. Nå tar det kun et par minutter. Men når 5G-nettet er på plass – om 2 til 3 år – vil vi oppleve hastigheter opp mot 10 Gbps. Da vil det kun være snakk om et kraftig «magadrag» før filmen er overført.

Raskere, kraftigere og billigere

Raskere vil også prosessorene bli i årene fremover. De vil kunne håndtere enda mer data raskere. Og lagringen vil ikke bare bli større i kapasitet, men mindre i størrelse og ikke minst mye billigere.

Da iPhone ble lansert i 2007 kostet et microSD-kort med 8 GB lagringskapasitet nærmere 1,600 kroner, eller 200 kroner per GB. I dag får du kjøpt 200 GB for 1,000 kroner, noe som tilsvarer 5 kroner per GB.

Kameraene vil fortsette å bli bedre. De beste smarttelefonene kan nå ta bilder og filme i 4K. Sammen med kraftigere prosessorer, bedre batterier, større lagringskapasitet og ikke minst et raskere mobilt internett, er alt tilrettelagt for en fortsatt sterk posisjon for mobilen.

Legg så til AR (Augmented Reality) eller utvidet virkelighet, personlige assistenter, chatboter og kunstig intelligens til nye bruksområder så forsterker det smarttelefonens levetid.

Microsoft-toppen Alex Kipman mener derimot at smarttelefonen er død, vi har bare ikke innsett det ennå.

Den noe «tabloide» påstanden kommer fra det samme selskapet som spådde at iPhone aldri ville få en signifikant markedsandel. Det samme selskapet som holdt en begravelse for iPhone under lansering av Windows Phone. Det samme selskapet som kort tid etter endte opp med å begrave sine egne telefoner.

[WPGP gif_id=»26773″ width=»620″]

 

Phone is where the advertising is

I PWCs «Entertainment & Media Outlook»-rapport for 2017 til 2021, er smarttelefonens posisjon på ingen som helst måte truet. Som reklamekanal vil smarttelefonen bare bli større og viktigere. PCW anslår at smarttelefonen kommer til å stå for mer enn 70 prosent av digital-annonsering i USA innen 2021. Opp fra kun 9 prosent 9 år tidligere.

smarttelefon

Mobilveksten står i sterk kontrast til hvordan print vil utvikles videre;

smarttelefon

Phone is where the audience is

Kan smarttelefonens dominerende posisjon utfordres? Selvsagt kan den det, men det er lite som tyder på at det vil skje med det første. Papiravisen har for lengst blitt erstattet av smarttelefonen. Tradisjonell TV er i ferd med å bli erstattet av smarttelefonen. LP- og CD-plater er erstattet av smarttelefonen. FM og DAB-radio vil ikke klare å stå i mot smarttelefonens posisjon. Da tenker jeg først og fremst på de yngre.

De yngre adopterer ny teknologi raskere enn de eldre. «Sånn har det alltid vært, sånn skal det alltid være». Og en dag vil nok smarttelefonen også være en slik «gammel teknologi». Kanskje om 5 år. Eller 10 år. Da kan det være at noen har kommet opp med «kule» nok briller til at vi vil «gå med internett på nesa».

Eller at vi har fått internett på øyet og i øret. Eller skutt rett inn i kroppene våre med teknologi fra Apple, Microsoft, Google eller Facebook.

Enn så lenge er det fremtid og langt fra nåtid.

Tony Lam Hoang