fbpx

Slik surfer du billig i utlandet

Mobilselskapene frister oss med sommertilbud, men gode tilbud er det ikke.

La oss være enige om en ting – ferie er ikke lenger det samme som å være offline. Internett er en integrert del av hverdagen for de fleste av oss, og ferien er på ingen måte et unntak. Tvert i mot egentlig. I løpet av sommerferien skal de fleste av oss fortelle hverandre HVOR vi bor, HVOR vi bader og HVA vi spiser. Mens vi tidligere nøyde oss med å fortelle dette via SMS og til nød MMS, skal historiene i dag fortelles og deles via sosiale nettverk som Facebook og Instagram. Der hvor bilder tidligere var godt nok, skal de sosiale nettverkene nå fylles med video – ikke minst etter at Instagram for kort tid siden introduserte støtte for å dele videofilmer på inntil 15 sekunder – som igjen kan deles direkte til din egen Facebook-profil.

Megabytene brennes av som ild i tørt gress!

Telenor sitt tilbud for mobildata i utlandet koster 29 kroner og gir deg 20 MB tilgjengelig. Etter at du har brukt opp de 20 megabytene reduseres hastigheten. Ikke bare litt heller. Synes du det er tregt å surfe når du ikke er på 3G, men kun på Edge. Mens makshastigheten på Edge er på 236 Kbps, reduserer Telenor hastigheten din ned til fattige 48 Kbps. Sagt på den enkleste måten:

Helt ubrukelig! Alternativet er å være offline, og det er faktisk en bedre opplevelse!

Hvor lang tid tar det å bruke opp 20 MB med mobilsurfing?

Ikke lang tid, ikke lang tid i det hele tatt!

Prøv selv – slå av WiFi-en på din smarttelefon, nullstill statistikken for ditt mobile databruk og start Instagram.

2 minutter senere, etter at du har sett på noen bilder og spilt av et par Instagram-videoer har du blitt 29 kroner fattigere og 20 MB rikere.

Da er det kun 23 timer og 58 minutter igjen av døgnet, og kanskje 14 dager igjen av sommerferien din.

Har du abonnement hos NetCom har de også introdusert tilsvarende tilbud – 39 kroner for 30 MB. OneCall, Chess og Chili Mobil har (etter hva jeg kan se) ikke introdusert slike tilbud, men annonserer med at de har redusert prisen kraftig for surfing i utlandet. Prisen for hver MB du bruker varierer mellom 1 krone og 50 øre og 2,50 kroner. For Instagram-bruken nevnt over som eksempel vil prisen variere fra 32,50 (NetCom) kroner og helt opp til 62,50 kroner (OneCall).

Det finnes heldigvis en mye rimeligere løsning!

Zyxel mobil bredbåndsruter. Klikk på bildet for å lese Mobizmag sin test.

I sommer skal jeg til Kreta med familien min. 2 telefoner, 3 iPads og to MacBooks blir med på turen. Utenlandssurfing basert på tilbudene ovenfor er utelukket. Uheldigvis er det ikke installert WiFi i villaen vi har leid, så løsningen ser ut til å bli en mobil bredbåndsruter fra Zyxel kombinert med et midlertidig mobilabonnement fra den greske mobiloperatøren Cosmote.

Med abonnementet Cosmote Internet On The Go PrePaid for 30 dager betaler jeg 40 Euro og får 5 GB tilbake (5000 MB). 320 kroner for 5000 MB gir meg en megabyte-pris på kun 0,06 kroner.

DET synes jeg er en god deal!

Med den mobile bredbåndsruteren fra Zyxel kan alle enheter kobles opp samtidig trådløst, den leveres med innebygd brannmur, mulighet til å motta SMS (men ikke å sende) og det innebygde batteriet gir strøm for 4 timers bruk og 20 timer standby. Perfekt å koble til i villaen vår, men også genial å ha med seg på litt lengre bilturer og på stranda, slik at ikke fristelsen til å sjekke Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, epost og Internett ikke blir så dyr.

Om du skal til Hellas, Kreta eller til USA for den sakens skyld så kan jeg anbefale deg å sjekke ut Wiki-tjenesten «Pay as you go SIM» som gir deg en flott oversikt over alle mobilaktørene i det landet du skal reise til. Denne tjenesten skrev jeg om i 2010 og den holdes fortsatt oppdatert.