fbpx
teknologi

* Bildet er tatt på Koufonissi, Pori Bay, med min DJI Mavic 2 Zoom. Seilbåten vår ligger rett under solstrålene.

Sommerferie full av teknologi og (dårlig) 4G

Årets sommerferie gikk til Hellas. Fra hotell, til villa, til 14 dager i en seilbåt, før vi rundet av med to rolige dager på hotell i Athen. Med på reisen var en «bag» full av teknologi for å dokumentere, men også for å underholde og navigere. Og for å jobbe litt. Telenor ble nok veldig «happy«, for jeg klarte å svi av nesten 200 GB med mobildata i løpet av 4 uker. 

Uheldige opplevelser med både villa og seilbåt

De to siste sommerferiene har vi feriert på Bali og flere av øyene rundt. I år bestemte vi oss for å dra til Hellas, hvor høydepunktet skulle tilbringes på en 56-fot stor seilbåt. 14 dager med gode venner, på tur til mange fantastiske øyer på Kykladene, hvor vi hadde med vår egen kaptein, Esben Blomberg. Resten av «crewet» var forholdsvis grønne, men Esben imponerte med både seil- og lederegenskaper. I tillegg utviste han ekstrem god teknisk forståelse for alt som er i en seilbåt.

For selv om seilbåt-ferien ble en formidabel suksess, og en ferie jeg aldri vil glemme, så hadde vi økende problemer med en båt som var alt annet enn hva vi hadde forespeilet oss. Har ingen store planer om å gå inn på det her og nå, men skal du leie seilbåt i Hellas, så vil jeg anbefale deg på det sterkeste å holde deg langt unna Anassa Bavaria 56. Bildene juger så det holder. Vi leide vår seilbåt via Cosmos Yachting. Greit å holde seg unna dem også.

 

teknologi

* Anassa var mildt sagt en sliten og dårlig vedlikeholdt båt. Som i tillegg kostet mye penger å leie. Nesten ingenting sto til lovnader og forventninger. Dessverre. Heldigvis lot vi ikke det gå utover ferien, selv om ryggen vår fikk ekstrem hard medfart, både av å sitte i cockpit og ligge i sengene. 

 

Og det var ikke bare på leien av seilbåt jeg syntes vi var uheldig. Faktisk har jeg aldri opplevd å bli positivt overrasket etter å ha leid noe som helst via Airbnb. Sammen med familien Blomberg, leide vi Villa Aerin på Kea. Utleier hadde vært veldig flink til å «croppe» bildene slik at villaen fremsto som om den var «for seg selv«. Derfor ble vi ekstra overrasket – i negativ forstand – da vi oppdaget at vi hadde naboer på begge sider, samt på nedsiden. På grensen til svindel spør du meg. Det første vi ble møtt av var en ødelagt vaskemaskin eller oppvaskmaskin som stod på utsiden, sammen med 3 rustne solsenger og et dekke som burde vært malt på nytt for flere år siden.

 

teknologi

* Google Maps-bildene vi fikk av utleier viste ikke noen av disse villaene. Vi trodde vi skulle bo «for oss selv», men havnet i midten her. I den villaen nedenfor bilen, hvor jeg står til høyre (på bildet). Tatt en morgen det blåste lite med min DJI Mavic 2 Zoom. 

 

I tillegg var villaen dårlig vedlikeholdt, mottagelsen kom i form av en herremann som kun kunne ett ord på engelsk – «Sorry», og det skjønte vi ganske raskt årsaken til. Hold dere langt unna Villa Aerin.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Uansett en fantastisk sommerferie

Men, til tross for dårlige leie-opplevelser og en båt som nesten var «synkeferdig» da vi la til kai på Paros to dager før seilbåtferien skulle opprinnelig avsluttes, så ble det en sommerferie jeg sent (eller aldri) kommer til å glemme. I løpet av de nesten 4 ukene vi var borte, sitter vi igjen med mange gode minner fra øyer som

Den opprinnelige planen inneholdt også Santorini, men på grunn av sterk vind (og feil vindretning) droppet vi vulkanøyen (denne gang). Store deler av denne ferien kan du også ta en kikk på, på min Instagram-profil, og da på de siste 100 bilder og videoer som jeg delte på Instagram Stories. Dessverre delte jeg langt mer enn 100 stories, så det er kun de siste 100 som står igjen.

En «bag» full av teknologi

Gladius Mini 100 – undervannsdrone

Hvert år føler jeg at jeg tar med meg mer og mer teknologi. Flere og flere «duppeditter» og dingser. I år vet jeg for sikkert at jeg satt ny (personlig) rekord. Mest av alt vet jeg det, fordi jeg hadde med meg en undervannsdrone, som tok en hel bag alene. Rett før sommerferien fikk jeg låne undervannsdronen Gladius Mini 100 fra Chasing Innovation.

 

* Testet Gladius Mini 100 på en badestrand på Kea. Martine Blomberg brukte GoPro Hero 7 Black for å filme undervannsdronen under vann, mens jeg filmet fra overflaten med Insta360 One X koblet til en selfiestang.

Selv om det til tider var morsomt å drone under vann, så ble det litt i det meste laget å drasse med seg på fly, på ferjer og inn i en forholdsvis fullstappet seilbåt. Ikke minst ble det en litt unødvendig «dings» å ta med, da det rett og slett ikke var så mye liv under overflaten å ta bilder av eller filme. Liggende i en havn var utelukket. Der er alt dødt. Liggende på svai var det for det meste kun sand. Og i de tilfeller det var fisk, var de små og ikke spesielt fargerike.

 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Insta360 One X – 360-kamera for over og under vann

Jeg testet undervannsdronen ved et par anledninger for å sjekke ankeret. Men stort sett var det både raskere, enklere og sikrere å sjekke ankeret manuelt, ved at vi – Esben og jeg – tok på oss svømmeføtter og dykkermaske – og gikk ned selv for å ta en sjekk.

* Filmet med Insta360 One X i et originalt undervannshus fra Insta360 koblet til et flytende håndtak laget for Insta360 og GoPro-utstyr.

teknologi

* Med Insta360 One X i undervannshuset, var det forholdsvis enkelt å ta såkalte «dome-bilder» hvor du fikk med både overflaten og under vann. Her har jeg tatt en skjermdump av en video jeg tok av min sønn, Gustav, som tok litt undervanns-yoga.

 

Insta360 One X ble utvilsomt det produktet jeg brukte mest, ved siden av Huawei P30 Pro-smarttelefonen, som jeg brukte til å ta vanlige bilder og filmer med.

teknologi

* Mesteparten kjøpt via Komplett.no, med unntak av flytehåndtaket som jeg kjøpte via AliExpress.

 

Min iPhone X lå mest av alt på kartbordet – koblet til strøm – hvor den ble brukt som mobil bredbåndsruter til «resten» av båten. Jeg hadde også kjøpt meg et par ekstra batterier til Insta360 One X-kameraet, og også tatt med meg en kraftig gorillapod, som sammen med en liten snor, ble brukt til å feste kameraet på den 3 meter lange selfiestangen til seilbåten, for å ta blant annet et par timelapse-videoer.

* Som du kan se, kan det bli litt ustabilt å lage en timelapse fra en båt som ikke bare flytter seg i henhold til vind og strøm, men som også «vugger» i vannet. 

 

For ikke å snakke om da vi var så heldige å oppleve flere delfiner som lekte rundt båten oss i nesten 10 minutter, da vi seilet mot Ios (som jeg ikke klarte å uttale annet enn som iOS).

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

DJI Mavic 2 Zoom – blåste ofte litt for mye til å drone

Ingen tur uten en drone. Drar jeg på en kort tur i anledning av et foredrag, og jeg mistenker det er noe «å se på», så tar jeg alltid med meg min DJI Mavic Air-drone. Den er liten og kompakt, og overraskende stabil, til tross for sin størrelse. DJI Mavic 2 Zoom er derimot dronen jeg tar med meg når jeg «mener alvor». Dessverre blåste det ganske mye under årets sommerferie. Noe som er bra når man seiler, men ikke like bra når man skal drone. Og selv om jeg hadde øvd litt på forhånd på å ta av og lande dronen fra hånda mi, ble det aldri til at jeg våget å prøve meg på det fra seilbåten. Tau, seil og master «over alt» gjorde det til en litt for stor risiko. Derfor tok jeg heller gummibåten inn til land de gangene det passet seg å drone.

* Filmet soloppgangen på Pori Bay, Koufonissi, med min DJI Mavic 2 Zoom. Redigert med Magisto via min iPad Pro.

Huawei P30 Pro – Smarttelefonen med det beste kameraet

Jeg har ikke oversikt (ennå) over alle bilder og filmer jeg tok med mitt Huawei P30 Pro-kamera. Etter at jeg var i Japan med min kone tidligere i år, og hadde fått med meg Huawei P30 Pro til test, visste jeg at dette var en smarttelefon jeg bare «måtte ha» – til tross for min Kina-frykt og handelsblokaden til Donald Trump, som potensielt kunne gjøre telefonen (etter hvert) verdiløs her til lands. I så måte angrer jeg på at jeg ikke tok med en egen selfiestang til P30. Spesielt den selfiestangen som også kan brukes som en tripod med egen fjernutløser. Det hadde gjort underverker når jeg skulle zoome inn på objekter langt unna.

Bildene som Huawei P30 Pro tar – og da spesielt hvis du må zoome eller ta bilder når det er lite lys – gjør iPhone X-kameraet til skamme.

 

teknologi

* Hedvig speider etter ferja

 

teknologi

* Milos havn «by night»

 

teknologi

* 25 x Zoom på Kea over de gamle ruinene på øya.

 

teknologi

* Syros «by night» med full bredde

 

teknologi

* Geit på stein

 

* Kjørte gummibåten inn under solnedgangen i en hule på Polyaigos. Litt skummelt. Mest fascinerende.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Tilleggsutstyr, plus, plus

Foruten de produkter jeg har nevnt over, hadde jeg også pakket ned veldig mye annet. Min MacBook Pro måtte med. Stort sett brukte jeg en liten time hver morgen til å ta for meg mail og litt «ymse» oppgaver. Greit å bruke litt tid hver dag for å rydde i mailboksen, fremfor å ha en tilnærmet umulig ryddejobb når man kommer hjem 4 uker senere. Min 10-tommers iPad Pro med tastatur var også med. Den ble mest av alt brukt til å redigere filmer jeg hadde «skutt» med Insta360 One X. I tillegg ble det av og til tid til å se på litt nyheter og få med meg litt på YouTube og Netflix når man bare ville slappe av (for seg selv).

Min Kindle PaperWhite var også med. Leste blant annet Dan Browns «Opprinnelse«, fortsatte på Yuval Noah Harari sin «Homo Deus» og begynte på Sun Heidi Sæbø sin «Kina» og Jo Nesbø sin «Kniv«. Flere batteripakker var også medbrakt, i tillegg til AirPods og Sony sine trådløse (og noise cancelling) hodetelefoner. For å ikke glemme alt av USB-kabler til «alskens utstyr».

Er det noe jeg trenger, så er det en skikkelig god «teknologi-bag» som kan romme det meste, og på en måte som skaper orden – samtidig som produktene blir godt beskyttet.

Digitale Norge. Analoge Hellas

Bor du i Norge er det lett å ta det meste for gitt. Vi er gode til å klage over dårlige brukeropplevelser og dårlig service. Stadig mer teknologi i hverdagen, gjør at vi forventer stadig mer. Og 4G skal gå «unna». Slik er det på ingen måter utenfor Norden virker det som. 4G i Hellas er i beste fall 10 Mbps. Stadig vekk opplevde jeg 1 Mbps, og 3G (til og med Edge) var i mange tilfeller det beste vi kunne håpe på. Det som kanskje overrasket meg mest av alt var at ferjebillettene kostet mer online enn på billettkontoret. For oss 4 kunne det skille så mye som 100 Euro i pris. Det er mot all fornuft at online-transaksjoner skal koste mer enn butikk-transaksjoner.

I tillegg er selve ferje-hoppingen preget av et totalt kaos. Det er ingenting på plass egentlig. 1000-vis av mennesker står i provisoriske køer som enkeltindivider nærmest utvikler på egenhånd. Bagasjen blir i mange tilfeller overlatt til seg selv på bildekket. Og når bagasjen er etterlatt, står det én – 1 – person i inngangen til båten, for å sjekke billettene. Det er hinsides all fornuft og gjør blant annet til at ingen ferjer kommer og går som oppført. Og selv om du har kjøpt plassbilletter – som koster ekstra – er det ingen garanti for at du får de plassene du har betalt for.

 

 

Med så mange øyer som man har i Hellas, og så mange forskjellige ferjeavganger, hadde det også vært utrolig bra om alt hadde vært samlet i en og samme database. Slik som Ruter. Skal du fra A til B, kan Ruter enkelt koble alle respektive baner sammen – både for t-bane, trikk og buss. Tilsvarende har man ikke klart å få til i Hellas. Her må du gjøre alt sammen selv. Opprinnelig trodde vi for eksempel at for å komme oss fra Antiparos til Kea, så måtte vi først dra fra Antiparos til Paros. Deretter fra Paros til Rafina utenfor Athen. Så ta taxi fra Rafina-havn til Lavrio-havn. Og så båt fra Lavrio til Kea. Det kostet mye, i tillegg til at det innebar enorme omveier og tok derfor fryktelig mye mer tid.

Magda på Hotel Kastro på Antiparos, kom derimot opp med en annen rute. Vi kunne dra fra Antiparos til Paros. Derifra kunne vi ta en ferje til Syros. Og så fra Syros til Kea. Selv med en overnatting på hotell i Syros, ble reisen billigere. I tillegg fikk vi oppleve øya Syros, som var utrolig vakker.

Seilbåtferie i Hellas kan anbefales

Til tross for dårlige opplevelser med både Airbnb-villa og seilbåten Anassa, til tross for dårlige 4G-nett og dyrere online-billetter, til tross for ferjekaos og forsinkelser, så kan jeg anbefale på det sterkeste å seile i Hellas. Vi har allerede begynt så smått å planlegge neste båttur i Hellas. Da blir det Catamaran i stedet for tradisjonell seilbåt, og Kykladene vil bli erstattet av (tror vi i alle fall) De Joniske øyer.

I tillegg gjenstår det å se om vi tar turen innom Athen for et par netter. Det var en (svært nedtagget, møkkete og) sliten by. Men også en vakker og fascinerende by, med så utrolig mye historie å vise frem.

 

teknologi

* Acropolis by night. Tatt fra takterrassen på Electra Roof Garden Restaurant i Athen.

 

Bilder: Samtlige bilder og videoer er tatt av meg.