fbpx
video teaser

Slik lager vi video av MediaPuls-episodene

Lyd kan også visualiseres gjennom video. Med både bilder og tekst, og et par tjenester og applikasjoner lager vi «teasere» til podkasten MediaPuls.

I det siste har Marius og jeg lagt ut noen korte utdrag av nye MediaPuls-episoder i sosiale medier. For å skape litt blest og tiltrekke oss litt mer oppmerksomhet når vi er ute med nye episoder. Tidligere la vi kun ut selve artikkelen til den enkelte episoden. Nå har vi trukket ut et lite bidrag av lyden. Som ved hjelp av et par web-tjenester og noen enkle applikasjoner har blitt gjort om til et lite videoklipp. En «video teaser» hvis du vil.

Flere har også spurt meg om hvordan vi lager disse klippene, og det har jeg tenkt å fortelle deg her.

 

1. Lage selve lydklippet

Marius og jeg bruker Audacity til å spille inn hver vår lyd. For å lage en teaser bruker jeg også Audacity til å klippe vekk alt som ikke skal med. Når klippet er ferdig lagrer jeg «teaseren» som en MP3-fil.

video teaser

2. Gjøre om lyden til video

For å gjøre om lyden til video, benytter jeg meg av webtjenesten Music Video Dispenser. Tjenesten er gratis, og her kan jeg laste opp et valgfritt bakgrunnsbilde, i tillegg til å veksle mellom et par forskjellige måter å visualisere selve lyden.

video teaser

Du kan også legge til tittel og ingress. Men siden vi senere skal legge til tekst på videoen, velger jeg å la disse feltene stå tomme. Ved lagring forsvinner «Click to»-teksten. Music Video Dispenser vil lagre video-klippet som en Webm-fil. Webm-filen kan jeg for såvidt laste opp som den er på min Facebook-side. Men siden jeg skal endre på format og legge til tekst, trenger jeg å konvertere den til MP4.

3. Konvertere fra Webm til MP4

For å gjøre om filformatet fra Webm til MP4 bruker jeg en annen webtjeneste som heter Convertio.co. Også denne tjenesten er kostnadsfri.

Filen lastes opp. Dernest konverterer du den, og så laster du den ned som MP4-fil. Det hele er gjort på kort tid.

video teaser

Du trenger ikke å «sign up» for å benytte deg av tjenesten.

4. Endre format på video-klippet

MediaPuls-teaserne skal kunne brukes på samtlige sosiale nettverk, som Facebook, Twitter, LinkedIn og Instagram. Derfor velger jeg å endre video-klippet fra 16:9 til 1:1. En firkantet video «fyller» skjermen på en smarttelefon mye mer enn 16:9 formatet, som ser bedre ut på YouTube og TV-skjerm.

Til å endre på størrelsen på videoklippet benytter jeg meg av Video Edit – Cut Rotate Crop Mosaic-appen. Den koster noen få kroner, men er til gjengjeld veldig enkel å bruke, og gjør akkurat det den skal.

video teaser

Den opprinnelige videoen er 480 pixler i høyden. Jeg velger da samme størrelse i bredden, og trykker på «Convert». Da blir jeg sittende igjen med en «firkanta video».

5. Legge til tekst

Den ferdige videoen skal nå tekstes, og til det bruker jeg Video Caption Maker. Den koster også et par kroner. Det finnes utallige tekst-applikasjoner og tjenester. Jeg landet på Video Caption Maker fordi jeg fant den veldig enkel å bruke.

video teaser

Du velger start og slutt på hvor teksten skal plasseres i videoklippet, og du kan enkelt endre fontstørrelse og overgangen mellom teksten. Er videoen du jobber med på engelsk kan du til og med prøve ut automatisk teksting.

Etter at teksten er på plass, så er det bare å trykke på «Export«-knappen, så sitter du igjen med en ferdig tekstet video av lydklippet ditt.

Og før noen kommenterer det under; ja, jeg sa Apple to ganger, men det skulle vært Apple og Facebook – som jeg skrev i teksten.

Sånn kan det gå, når «record»-knappen er på, og det skal spilles inn en episode i en tagning.