fbpx

Fire verktøy som kan fortelle deg hvor innflytelsesrik du er online, eller kanskje ikke?

Slik kan du måle din innflytelse i sosiale medier

Fire verktøy som kan fortelle deg hvor innflytelsesrik du er online, eller kanskje ikke?

hanspetter-innflytelse-sosiale-medier-620

Cecilie Thunem-Saanum – for mange best kjent som @CecilieTS – innehar en høy online-innflytelse og høster stor troverdighet innenfor områder som kommunikasjon og tidsbruk. Sjekk hennes blogg på https://ceciliets.no

Det er ingen hemmelighet at jeg liker å måle ting – spesielt ikke når det kommer til egen innsats i diverse digitale kanaler. Hva fungerer, hva fungerer ikke? Jeg sluker masse verktøy, kjøper mange apps, og legger nesten alle verktøy fra meg – og ender opp med å bruke kun noen få. Et av de verktøyene jeg har brukt lenge er Sprout Social – for å overvåke, administrere, analysere og drifte min egen og andres tilstedeværelse i sosiale medier. Kombinert med Google Analytics er det de to viktigste verktøyene for meg – punktum!

Innflytelsesrik, engasjert eller entusiastisk?

hanspetter-aftenposten-kloutFlere verktøy har dukket opp i løpet av de siste årene som forsøker å måle din online innflytelse – for en virksomhet eller en person. I bloggposten «slik blir 2013» hadde jeg intervjuet en rekke personer til å uttale seg om 2013 innenfor forskjellige områder, og sortert bidragene basert på deres egen Klout-score. Samme dag dukket det opp en artikkel i Aftenposten som brukte Klout til å liste opp de mest innflytelesesrike personer og selskaper i sosiale medier. Det diskuteres flittig hvorvidt Klout er bare møkk, eller om det kan brukes til noe fornuftig. Uansett om man velger å like eller hate Klout, så bør man uansett forholde seg til at Klout – og andre verktøy er der ute – og brukes til å måle hvorvidt din eller dine konkurrenters stemme i sosiale medier har en effekt eller ikke. Kan vi kalle det for innflytelse, engasjement, entusiasme, effekt, buzz, eller andre ting? Er målet eller scoren man oppnår kun basert på kvantitet og ikke kvalitet, eller kommer kanskje kvantiteten av god kvalitet på det eller de områder vedkommendes profil fokuserer på?

Meningene er mange, og delte, spesielt når det kommer til troverdighet og verdi. At noen har større påvirkningskraft enn andre er det ingen tvil om, om det skal kalles innflytelse eller ei er for meg ikke det viktigste. Erkjennelsen av at noen er flinkere til å skape en reaksjon eller en handling er muligens det viktigste, og da kan vi andre velge å gjøre noe med det, eller ikke. Konkurransen om oppmerksomheten og dermed kundene hardner til – vil det være viktig eller uviktig å ha en innflytelse, effekt eller hva vi ønsker å kalle det fremover?

Klout, Kred, TwitterGrader & SproutSocial

Setter jeg disse fire verktøyene opp mot hverandre er min subjektive vurdering at Klout er det beste verktøyet så langt. Årsaken er egentlig enkel – ingen av de andre verktøyene måler like mange sosiale nettverk eller andre digitale kanaler.

hanspetter-klout-nettverk

Mens Kred begrenser seg til Twitter, Facebook og LinkedIn-profiler, og Twittergrader og SproutSocial gir deg en score basert på Twitter alene, kan Klout – når brukeren selv har gitt Klout tilgang til det, basere sin score på stort sett det som kryper og går av diverse sosiale nettverk, inkludert de mest populære bloggplattformene som tumblr, blogger og WordPress. Når Aftenposten og andre henviser til Klout og sosiale medier burde det feks legges til at de færreste har gjort noe som helst med sin egen Klout-profil, og dermed er det stort sett kun Twitter som blir brukt som vurderingsunderlag.

1. Klout 

hanspetter-klout-nettverk

I intervjuet jeg hadde med Klout i 2011 spurte jeg nettopp om dette med kvantitet vs kvalitet i forhold til deres egen måte å regne frem en Klout-score på. Jeg fikk da følgende svar:

Vi måler kvalitet basert på publikums reaksjoner på innholdet. Det som er avgjørende er hva folk deler eller deltar med av innhold, og hvordan mottagerene indikerer at det var verdifullt for dem. Vi tror ikke at antallet tilhengere eller antallet venner er et godt mål på innflytelse. Derfor fokuserer vi i stedet på evnen til å påvirke til en handling.

2. SproutSocial

Det blir ikke helt rettferdig ovenfor SproutSocial å bli tatt med her – gitt at de tre andre verktøyene er gratis og at SproutSocial koster penger. I tillegg er SproutSocial et komplett verktøy for å ivareta hele din tilstedeværelse i ett eller flere sosiale nettverk. Men jeg må ta det med fordi verktøyet også gir deg en god pekepinn på både engasjement og innflytelse via Twitter, og det hele også veldig pent visualisert.

hanspetter-sproutsocial-profil

Sprout Social viser her mitt engasjement og innflytelse for de siste 30 dagene. Engasjement-scoren indikerer hvor godt jeg kommuniserer med nettverket mitt på Twitter, mens innflytelsen angir vekst- og interessenivået blant de som følger meg. Sprout Social gir meg i tillegg også en rask oversikt over hvordan jeg typisk forholder meg på Twitter. For de siste 30 dagene har jeg først og fremst samtalet med Twitter-nettverket mitt, fremfor å sende ut Twitter-poster til hele nettverket – noe jeg typisk gjør når jeg feks har skrevet en ny bloggpost.I tillegg ser jeg at hele 97% av mine Tweets er med personer som jeg allerede er tilknyttet til vs nye Twitter-forbindelser.

SproutSocial har i tillegg et hav av andre funksjoner som gjør det verdt å ta en kikk på – spesielt for bedrifter. Når det kommer til engasjement og innflytelse kan du også se deg selv oppimot utvalgte konkurrenter for å se hvordan dere utvikler dere. Under har jeg sammenlignet meg selv med min arbeidsgiver – Geelmuyden.Kiese:

hanspetter-sproutsocial-twitter-comp

 

3. Kred

 

Jeg er helt ny når det kommer til Kred, men det ser utelukkende ut som et verktøy verdt å ta en titt på.

hanspetter-kred-profil

La det være sagt – Kred er verdt å sjekke ut – ikke bare for å se din egen Kred-score, men for å oppleve grensesnittet også. Det er lekkert som bare det, og lekende enkelt å tilpasse etter eget ønske basert på objekter. Du kan legge til Facebook-, Twitter- og LinkedIn-profiler – ikke Facebook-sider. Grensesnittet minner meg mye om Rebelmouse.com blandet med elementer fra Klout og LinkedIn.

Som ved Sprout Social så er Kred på jakt etter å måle din inflytelse og engasjement – her kalt for Outreach. På Kred sine egne sider skriver de også at innflytelse for dem er din evne til å inspirere for handling (Call2Action eller bare CTA). Maks score her er 1000, mens for Klout, SproutSocial og Twittergrader (under) er det 100. Innflytelsesgraden i dette tilfellet er basert på hvor ofte du blir retweeted, nevnt og fulgt på Twitter. For Facebook og LinkedIn handler det om hvor ofte dine relasjoner samhandler (liker, deler, kommenter) ditt innhold.

Outreach – omtalt som engasjement av de fleste andre verktøy, har som mål å gjenspeile hvor flink du er til å engasjere andre og til å hjelpe dem med å spre sitt budskap. Kred regner frem din outreach på Twitter basert på antall ganger du selv retweeter, svarer og nevner andre. Med Facebook-profilen din tilknyttet Kred vil du få outreach-poeng for interaksjoner du har på din egen og andres vegger som også har registrert sin Facebook-konto med Kred. Som med Klout blir Kred best når alle tilgjengelige sosiale nettverk er koblet opp, og jo flere som bruker det, desto mer «riktig» blir poengscoren også.

4. TwitterGrader

Det siste verktøyet jeg har tatt med her er TwitterGrader fra HubSpot. Som navnet tilsier så gir det kun en score basert på din – eller andres – Twitter-konto.

hanspetter-twittergrader-profil

TwitterGrader er svært begrenset synes jeg, men gir meg raskt et overblikk over min egen – eller andres Twitter-profiler – når det kommer til feks hvor lenge vedkommende har vært på Twitter. Tjenesten er i tillegg veldig treg og til tider også ustabil.

Om jeg skulle som sagt rangere disse fire tjenestene opp i mot hverandre så ville rangeringen i dag vært som det her, med Klout på topp etterfulgt av SproutSocial. Kred skal jeg derimot bruke litt mer tid på fremover for å se om det har noe for seg – utover at det ser veldig lekkert ut. Har det ingen verdi, ser jeg ingen grunn til å bruke det heller.

Ingen Klout – ingen jobb?

Hva mener du, har du noen tiltro til disse verktøyene? Mens det i USA er enkelte bransjer som ikke tar deg inn til intervju om du ikke har en Klout-score over 50, så er det vel ingen som har begynt å ta i bruk online innflytelsesverktøy som et troverdig kvalifiseringskriterie, er det?

Hva er din effekt eller innflytelse og hva er ditt mål med den i 2013 og fremover?

Godt nytt år forresten :)

Disclaimer: CecilieTS er annonsør på HansPetter.info men har ikke bedt om å bli brukt eller referert til i denne artikkelen her.