Endelig er 2016 snart historie – slik gikk det for HansPetter.info

2016 går inn i historien som et bedritent år. Brexit, Trump, Syria, terror, politikerforakt, lav tillit til journalister, falske nyheter og bortfall av mange viktige personer.

Det er på sin plass å oppsummere litt hvordan året gikk. På HansPetter.info altså. Resten av 2016-historien er det skrevet mye om, og 2016 vil det fortsatt bli skrevet om, lenge etter at året er over. Litt om de store linjene i løpet av året har jeg også skrevet om. Og snakket om – på MediaPuls. Om Donald Trump. Om retorikken til Sylvi Listhaug. Om falske nyheter og Facebook-sensur. Om den rekordlave tilliten til journalister (og bloggere, samt podkastere).

Hør også: Donald Trump er de forlattes Gud. Gjest er retorikkekspert Kjell Terje Ringdal (MediaPuls)

I denne bloggposten her tar jeg en titt på året som har gått; hvordan MediaPuls-podkasten har utviklet seg. Hvordan det har gått for HansPetter.info. For sosiale medier, og hvilke bloggposter og podkaster som har vært de mest populære. Og hvilke favoritter jeg har for året som har gått.

God fornøyelse. Takk for 2016, og velkommen til 2017.

Måtte det nye året bli mye bedre enn det gamle.

Vennlig hilsen, Hans-Petter

Podkast fortsatt marginalt

Podkast ble spådd et lysende 2016 (fra undertegnede inkludert) fra et kommersielt ståsted. Det har det vel ikke blitt, selv om «on demand radio» har blitt stadig mer populært. Spesielt blant de yngre, og særlig i de store byene. Norske medier omtaler også podkast (eller podcast som de også skriver) stadig oftere i sine artikler enn før, så man kan anta at kanalen vil bli mer kommersiell etter hvert som markedsførere modnes. Vi må ikke glemme at de fleste markedsførere fortsatt henger igjen i 90-tallet.

Kilde: Retriever. Siste tre årene i norske mediers omtale av podkast og podcast.

Ett av problemene til podkasting er Apple. De tar fortsatt ikke kanalen på alvor. Og selv om det finnes mange apper man kan bruke for å spille av podkaster, så viser alt av innsikt jeg har kommet over, at majoriteten av podkast-lytterne har en iPhone, hvor iTunes/Podkaster er den foretrukne appen. Og så lenge Apple ikke tar podkasting på alvor – ved å blant annet oppdatere både app og innhold på en skikkelig måte, tilrettelegge for en abonnement/betalingstjeneste og dokumentere for eksempel hvordan rangering av podkaster fungerer, så vil det ta lengre tid for kanalen å modnes.

Kilde: Apple Podkaster 28. desember viser fortsatt at NRK P2 med «Sommer i P2» er et aktuelt program. Eller at «Det finnes ingen dumme spørsmål» fra Aftenposten, som kom ut i to episoder – siste episode 8. mars, er «Nytt og spennende». Eller at «Latter» og «20 spørsmål» er nye og spennende, selv om de ikke har dukket opp med nye episoder siden før sommerferien.

Podkasting større i 2017?

2016 ble ikke det podkast-året som kanskje mange hadde trodd – i alle fall ikke fra et kommersielt ståsted. Frem til 9. januar kjører jeg en undersøkelse tilsvarende den jeg kjørte tidlig i 2016. Svar gjerne på spørsmålene her. Resultatet vil selvsagt bli publisert her på HansPetter.info, og omtalt i MediaPuls.

Sterk vekst for MediaPuls i 2016

MediaPuls er i ferd med å avslutte sitt første hele år. Og et ganske så godt år ser det også ut til å bli. Vi har signert en kommersiell avtale med AdLink Media, og har flyttet oss fra SoundCloud til svenske Acast for å få bedre kontroll over det kommersielle.

Vi forblir fortsatt på SoundCloud, men 90% av all avspilling foregår nå via Acast – hvor 75% av lyttingen foregår på en iPhone, via Podkaster.

Vi runder snart 200,000 avspillinger siden vi startet sent september 2015. Vi brukte over 10 måneder på de første 100,000 avspillinger, mens de siste 100,000 kommer i løpet av seks. Fjerde kvartal 2016 er det første kvartalet vi kan sammenligne med, år-over-år.

Kilde: Soundcloud og Acast

Fra fjerde kvartal 2015 til 2016, har vi vokst med nesten 150%. Og fjerde kvartal 2016 ender opp med en vekst på 30% kvartal-over-kvartal, og nærmere 50,000 avspillinger.

Hør også: MediaPuls oppsummerer året som gikk, og ser nærmere på året som kommer

Liten nedgang for HansPetter.info

Nytt utseende til tross, HansPetter.info opplevde en liten nedgang i trafikken for første året siden oppstarten i 2010. Antall brukere er ned snaue 19%, mens antall økter er redusert med 21%. Fra omtrent 210,000 brukere i 2015, til 170,000 i 2016. Fra 293,000 økter i 2015, til 230,000 i 2016.

Størst fylkesvis nedgang i besøkende kommer fra henholdsvis:

Oslo hadde en nedgang på nesten 20%, tilsvarende den totale nedgangen – og står fortsatt igjen med litt over 40% av totaltrafikken.

Av enheter man brukte for å lese HansPetter.info på, så er det ikke overraskende nettbrett som faller mest. 40% nedgang er fasiten, mens mobil og desktop faller nesten like mye. Splitten mellom desktop/laptop og mobil er på 50/50, som er uforandret siden 2015.

Hvor kommer trafikken fra?

I løpet av 2016 har jeg brukt mye mindre penger på sosiale medier. Facebook-kostnadene er nærmest halvert i 2016 mot 2015. Og det forklarer kanskje også mye av trafikknedgangen. Sosiale medier-andelen er ned 35% år-over-år, og representerer litt over 30% av totaltrafikken i 2016, mot nesten 40% i 2015.

Innenfor sosiale medier, peker alle pilene i samme retning – noen mer enn andre.

Facebook-budsjettet er som nevnt halvert i 2016 mot 2015. Til tross for vekst i antall Facebook-fans med nærmere 15%, er tendensen ikke til å ta feil av – pilene peker unisont nedover. Det er trangere om «plassen» på Facebook. Oppmerksomheten krever sitt, og jeg har postet mindre. Engasjert mindre – og færre, og dermed nådd også færre:

Kilde: SproutSocial

For Twitter er tendensen tilsvarende. Jeg har sent 40% færre tweets i 2016 mot 2015, hvilket har resultert i 54% nedgang i mottatte tweets, som igjen har resultert i mindre engasjement og færre visninger:

Kilde: SproutSocial

Engasjementet faller når du ikke er like engasjert

Det krever «sin mann» å engasjere år etter år. Jeg har muligens ikke vært like mye «på» i 2016 som jeg var i 2015 – i alle fall ikke i sosiale medier. Og spesielt ikke i egne kanaler.

Kilde: SproutSocial

Jeg liker fortsatt å diskutere, og gjør det da i egne grupper. Slik så mange andre også gjør. Vi deler mindre. Vi engasjerer oss mindre, og vi deltar i mindre grad i åpne rom – fordi vi ikke orker, gidder eller våger. Trollene har bidratt til sitt. 2016 har på mange måter vært preget av troll og andre «rasshøl» som har spolert og ødelagt mange diskusjoner. For Twitters del kan vi vel si at det har kostet selskapet milliarder. Det var mange som vurderte å kjøpe Twitter i 2016, men alle trakk seg. Det lukta rett og slett for mye dritt. Og dritten kom fra trollene.

Årets 10 mest populære bloggposter og egne favoritter

Det er alltid interresant å se tilbake på året som har gått, og på hvilke bloggposter som ble mest lest. Flere nye, men også mange gamle bloggposter er fasiten.

Mest leste bloggposter i 2016

  1. Nå kutter jeg TV-kabelen (April 2016)
  2. Slik fjerner du alle bildene dine på engang på din iPhone (Desember 2012)
  3. Facebook Canvas Ads – reklame alle Instant Articles (Januar 2016)
  4. Når er det best å publisere på Facebook? (April 2014)
  5. 10 tips for å bli en bedre foredragsholder (April 2014)
  6. Do you Kahoot? (Januar 2015)
  7. Slik kan du lære deg Twitter på 10 minutter (Desember 2012)
  8. Som forventet fra DNB (Februar 2016)
  9. Facebook at work – sikkert som banken (Desember 2015)
  10. Facebook vil gjøre det umulig å kommentere før man har lest (Desember 2016)

Personlige favoritter i løpet av 2016:

Hva nå, 2017?

Jeg tror 2017 på mange måter vil bli som 2016. Mindre av det gamle. Mer av det nye. Forskjellen blir et enda større tempo. Mer personalisering. Flere kanaler. Stemmestyrte enheter som Google Home og Amazon Echo. iPhone 8. Enda bedre algoritmer. Mindre deling i sosiale medier. Mer deling og engasjement i meldingstjenester. Chat Bots. Kunstig intelligens. Falske nyheter. Mer annonseblokkering. Mer innholdsmarkedsføring. Bedre merking av native advertising. Færre papiraviser. Redusert frekvens. Flere oppsigelser. Sammenslåinger. Sentralisering av administrasjon og salg. Desentralisering av journalistikken. Selvbetjent annonsering. Økning i programmatisk vil føre til redusert annonsevolum. Dynamisk betaling. Mikrobetaling vs abonnement. Facebook og Google vil vokse på bekostning av redigerte medier. Mer virtual reality. Mer augmented reality. Mest underholdning. Økt satsning på egne kanaler og egen distribusjon. Mikro-påvirkere. Podkast. YouTube. Snapchat. Instagram.

2017 blir mer komplekst. Tempoet vil bli enda større. Suksess vil avhenge av fire Ker – og mangelen på de:

Mange mangler alle fire. De fleste mangler minst en. Mulighetene er mange. Utfordringene også. Mange vil blø. Flere vil dø. Verst blir det for de som baserer fremtiden på fortiden. Den ene forretningsmodellen (og bransjen) etter den andre, står i fare for å bli disrupted. Forstyrret. Ødelagt. Eliminert. De mest suksessfulle er de som blir best til å utnytte de teknologiske mulighetene til å tilpasse seg det markedet de opererer i og de forventningene kundene deres har til en stadig mer friksjonsfri opplevelse.

Lykke til.