fbpx

Selvopptatte og selvhøytidelige sosiale medier

Social Media Days ble arrangert for fjerde året på rad. Og for fjerde året på rad ble det hele delt i sosiale medier.

Definisjonen av selvopptatt er å være egosentrisk. Det å være selvhøytidelig er det samme som å være arrogant. Under Social Media Days 2015 som ble arrangert av Nils Petter Nordskar for fjerde året på rad, og som huset nærmere 550 deltagere over to dager på Oslo Kongressenter, var det flere som tok frem disse begrepene for å ”definere” deltagere, foredragsholdere – og ikke minst det som ofte blir omtalt som Sosiale Medier-bransjen.

Men er disse deltagerne virkelig så selvopptatte og selvhøytidelige? Ville det ikke vært langt mer egosentrisk om ingen av deltagerne tok bilder som de delte på Facebook, Instagram og Twitter? Ville det ikke vært mye mer egosentrisk om ikke Nils Petter Nordskar ikke streamet alle foredragene live over Internett, slik at alle de som ikke kunne være tilstede, kunne få ta del i foredragene som ble holdt?

Ville ikke deltagerne vært langt mer selvhøytidelige om alt som ble forelest og diskutert forble lukket og låst innenfor Oslo Kongressenter og ikke delt 100 prosent åpent og transparent i sosiale medier?

Det bor en liten narsissist i alle som bruker sosiale medier

SocialBro-SoMed2015

Klikk på bildet for større versjon. Kilde: SocialBro.

I løpet av Social Media Days har det blitt over 2,300 meldinger på Twitter via hashtagen #SoMed2015. Alt i alt har #SoMed2015 tvitringen oppnådd nærmere 3 millioner eksponeringer. Det er ikke egosentrisk, men totalt motsatt. Det er deling i stor skala.

Til en viss grad kan vi si at det er et snev av narsissisme i det å dele så mye som ble delt under #SoMed2015. Det er mange som også har tvitret litt sånn ”Se, her er jeg …..”-meldinger. Noen har også tatt selfies og hastaget de med #SoMed2015. Som Robert Ascherg sa under sitt innlegg: «Det å ta en selfie er det samme som å slikke sitt eget kjønn….»

Deltagerne på #SoMed2015 skiller seg ikke nevneverdig ut fra andre nordmenn som bruker sosiale medier for å vise hvor de er, og hva de gjør. Vi gjør det hele tiden, hver dag og til alle anledninger. Som når vi sjekker inn på en konsert, en restaurant, en flyplass, et hotell eller en badestrand ….eller bare når vi har gått over til naboen for å låne litt smør. Effekten og eksponeringen blir selvsagt kraftig forsterket når over 500 mennesker gjør det tilnærmet konsekvent over en to dagers periode – og det på et ganske så smalt sosialt nettverk som Twitter.

Da blir det fort oppfattet som støy. Og støy blir fort oppfattet som irritasjon – i begge tilfeller faktisk den motsatte effekten av hva vi lærer om under Social Media Days: Å produsere innhold som oppfattes relevant, som genererer merverdi, og dermed oppleves som mindre støyende.

Men sånn går det altså når Nils Petter samler over 500 energiske kvinner og menn fra hele landet – i alle aldre – og som kommer fra alle bransjer, hvis fellesnevner er at de brenner for sosiale medier og de muligheter som ligger i å sosialisere kommunikasjonen for de virksomheter og bedrifter de jobber hos…og for.

Lukket og introvert Social Media Days i 2016?

Nå har roen senket seg over Twitter igjen. Det er et år til Social Media Days 2016 skal arrangeres for femte gang. Kanskje det er på tide å bli virkelig selvopptatte og selvhøytidelige i 2016, og ikke dele noe av konferansen utenfor konferansens fire vegger.

Jeg håper ikke det, for det synes jeg ville vært veldig arrogant og egosentrisk.