fbpx
Samsung Galaxy Z Flip Fold

Samsung har lansert oppgraderinger til sine brettbare mobiler

Samsung Unpacked 2022 på 8 minutter: 10. august lanserte Samsung sine fjerde generasjons brettbare mobiler, nye smartklokker og øretelefoner. 

Markedets beste brettbare mobiler

Jeg har nylig vært i London, nærmere bestemt ved Piccadilly Circus, hvor Samsung hadde satt opp et enormt showroom i det som en gang huset platebutikken Virgin. 

Og jeg var der i anledning av lanseringen av fjerde generasjons brettbare mobiler fra Samsung, nærmere bestemt Galaxy Z Fold 4 og Galaxy Z Flip 4, i tillegg til nye utgaver av deres smartklokker, Galaxy Watch 5 og de trådløse earbudsene, Buds2 Pro.

Det jeg fikk se var ingen revolusjon, men en evolusjon. Mindre forbedringer i form av større, kraftigere og lysere skjerm. Bedre kameraer, kraftigere batterier, mindre strømforbruk, tillegg til et par nye og nyttige funksjoner også. 

 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Samsung Galaxy Buds2 Pro

Og et par nye funksjoner som ga meg en skikkelig wow-opplevelse. Og da snakker jeg verken om de brettbare mobilene eller de smarte klokkene, men om Buds2 Pro og «headtracking»-funksjonen, i tillegg til «auto-mutingen» når du snakker med andre i nærheten. Og ikke minst den 3D-baserte lydopplevelsen som var noe av det råeste jeg har opplevd i så små og lette øretelefoner. Buds2 Pro er i tillegg 15 prosent mindre enn forgjengeren, sitter som et skudd i øret og leverer også hinsides god støyreduksjon. Såpass god ANC (Active Noice Cancelling) at jeg mener dem kan konkurrere godt mot «over the ear»-hodetelefoner også. 

Jeg fikk lekt meg litt med Buds2 Pro, og gleder meg til å teste dem skikkelig ute i virkelige omgivelser; fra fly til tog til turer ute i naturen. Buds2 Pro skal kunne spille i 18 timer med ANC på før du må lade dem, eller i 29 timer uten ANC. Og før jeg glemmer det; best lydopplevelse med de funksjonene jeg nevnte, får du kun hvis dem blir brukt sammen med Samsung Galaxy-enheter, tilsvarende slik det er mellom Apple sine telefoner og AirPods. 

Buds2 Pro leveres i tre forskjellige farger, graphite, phantom black og beige, og har en veiledende pris på 2.490,-.

Samsung Galaxy Watch5

Personlig hadde jeg store forventninger til Watch5. Jeg hadde et ørlite håp om at Samsung ville lansere en klokke som kunne måle blodsukkeret mitt, men den gang ei. Og det var også rykter om at batteriet ville bli så kraftig oppgradert at klokka kunne være på i nærmere 2 døgn, og da med alt av funksjoner slått på. 

Med Watch5 Pro – som er toppmodellen – må vi i stedet ta til takke med “kun” 50 prosent bedre batterikapasitet, og inntil 20 timer i strekk med GPS-tracking skrudd på. For meg, når jeg er på en av mine mange turer ut i naturen, er det en ekstrem viktig oppgradering, for jeg har blant annet opplevd at Watch4 har konka ut før jeg har blitt ferdig med en lengre topptur. 

Det fysiske hjulet er borte, det likte jeg ikke. Men fargevalgene falt i alle fall i smak, i tillegg til størrelsen på 45 mm. 

Samsung Galaxy Watch5 har en startpris på 3.290,- (Bluetooth-utgaven), mens den dyreste Watch5 Pro utgaven, med 4G, koster 5.490,-.

Samsung Galaxy Z Fold4

Så var det Z-telefonene da – som du enten bretter ut eller opp – flip eller fold. 

Måtte jeg valgt meg ut en som favoritt, ville jeg gått for flippen. Rett og slett på utseendet. Fold-en er fortsatt først og fremst et 7,6-tommers nettbrett (mener jeg). Og til tross for 3 mm ekstra skjerm når du har brettet den sammen, så fremstår den fortsatt altfor smal til å kunne brukes som en “fullverdig” og vanlig smarttelefon. Både rammene rundt og «hingen» – bøye-mekanismen – har blitt tynnere, men formfaktoren er fortsatt den samme. 

Og selv om Fold-en blant annet kan skilte med oppgraderte kameraer, et kraftig batteri og mange multitasking-funksjoner som kan bidra til både økt effektivitet og produktivitet,  blant annet ved hjelp av taskbaren i bunn,  blir Z Fold mest av alt et veldig dyrt nettbrett. Et nettbrett som kan brettes. 

Kameraene bak er på henholdsvis 50 MP vidvinkel, 12 MP ultravidvinkel og 10 MP telefoto, mens frontkameraet er på 10 MP. Foruten 12 GB minne som standard, får du kjøpt Z Fold med henholdsvis 256 og 512 GB lagringsplass. Og batteriet er på 4400 mAh, med støtte for 25w lading, tilsvarende 50 prosent ladet opp i løpet av 30 minutter. 

Kommer i henholdsvis Gray Green, Phantom Black, Beige og Burgundy. Sistnevnte kun kjøpes direkte fra Samsung.com

Den rimeligste utgaven av Galaxy Z Fold4 koster 19.490,-.

Samsung Galaxy Z Flip4

Så var det Flip-en, som jeg fortsatt synes er mest sexy. Og mest digg å “leke med”.  Den nye skjermen tåler mer enn forgjengeren. Kort fortalt har alt er litt bedre. Og Z Flip4 kommer også i nye farger, i tillegg til alle fargekombinasjoner du kan velge mellom i form av Bespoke-utgavene. De fire fargene Flip-en kommer i er henholdsvis Bora Purple, Graphite, Pink Gold og Blue. 

Kule deksler også, men formfaktoren er dog en ulempe da du ikke kan ha et deksel som kan huse et par kredittkort. For meg er det nesten en «showstopper» i seg selv, selv om jeg stadig oftere betaler med mobilen, eller med klokka mi.

Samsung Galaxy Z Flip4 koster fra 11.990,– hos blant annt Elkjøp.

Blir brettbare mobiler den nye normalen?

Sexy, kule, fete og brettbare til tross, spørsmålene jeg blir sittende igjen med er; 

  • Hvorfor utvikler Samsung brettbare mobiler og
  • Kommer brettbare mobiler til å bli den nye standarden?
  • og hvis det er tilfellet, når?

For per dags dato – og etter at Samsung har lansert sine fjerde-generasjons brettbare mobiler, er volumet forsvinnende lite. 

Kun 7,1 millioner brettbare mobiler ble solgt i 2021, ifølge IDC. Og selv om det var en økning på nesten 300 prosent fra 2020 og at volumet er spådd å vokse til 27 millioner enheter innen 2025, er det fortsatt snakk om ekstremt få enheter når vi sammenligner det med over 1,4 milliarder solgte smarttelefoner totalt i løpet av fjoråret

Statistic: Number of smartphones sold to end users worldwide from 2007 to 2021 (in million units) | Statista

Det gir de brettbare modellene en markedsandel på under 0,5 prosent. Samtidig er det tegn som tyder på at de brettbare mobilene er i ferd med å få fotfeste i markedet. Blant annet svarer nærmere halvparten av amerikanske forbrukere svarer at de vurderer en brettbar telefon neste gang de skal oppgradere. Og kun gudene vet hvor raskt markedet for brettbare mobiler vil vokse i det øyeblikket Apple hiver seg på “the bandwagon”. Det kan derimot ta mange år, for ifølge “sikre” kilder vil Apple først lansere sin første generasjons brettbare mobil tidligst i 2025 – da har Samsung lansert sin 7. generasjons utgave.

Utfordringen med brettbare mobiler i dag er at du betaler forholdsvis mye for at mobilen kan brettes. Samtidig som du ofte må gå på kompromiss med for eksempel kamerakvalitet, batterikapasitet, trådløs lading og/eller skjermkvalitet.

Og formfaktoren, som er unik på den ene siden, men ikke nødvendigvis optimal på den andre siden. Når det er sagt, så er det veldig “satisfying” og brette disse mobilene til Samsung. Og det er ingenting å si på kvaliteten, Det merkes godt når du har den i hånda di. Og med tanke på at det nesten ikke er noen som kjøper disse brettbare mobilene, kan det være fristende for enkelte – for dem som er tøffe nok til å skille seg litt ut – å satse nettopp på en Z Flip eller Fold. 

Personlig gleder jeg meg til å få testet ut disse brettbare modellene skikkelig, for å se om de er gode nok til å “friste meg i det lange løp”. Samsung Galaxy Buds2 Pro og Watch 5 Pro er derimot et par «no-brainere». De oppgraderte modellene må jeg rett og slett skaffe meg. Og sammen med Samsung Galaxy S22 Ultra, som er min «go to Samsung-mobil for tiden», blir brukeropplevelsen ekstra god. 

Samsung har gjort en formidabel jobb de siste årene med å utvikle et økosystem som (nesten) kan hamle opp med økosystemet til Apple.