Reklame er for de fattige!

Har du råd, kan du betale for å slippe reklame. Er du derimot fattig, må du ta til takke med å bli forstyrret av den.

Vi kjenner til det allerede fra mange tjenester; apper du laster ned til din smarttelefon, nettbrett eller laptop, som er gratis, men som forstyrrer deg i form av reklame. I noen tilfeller er det en liten banner som ligger i bunnen av skjermen din, i andre tilfeller er det video-rolls som må spilles av, før du kommer deg videre. Kjøper du derimot appen, slipper du all reklame. Trenden ser ut til å være å betale seg ut av reklamen. Og mens det tidligere var mindre aktører som brukte denne tilnærmingen for å tjene penger, ser det ut til å bli mer og mer normalen også for de store.

«No ads. Just uninterrupted content»

Ta Spotify som et eksempel. Gratisutgaven forstyrrer deg med reklame, mens premiumversjonen er fri for forstyrrelser. Spotify skriver det selv på sine nettsider – «No ads. Just uninterrupted music». Slik så vi også med Apple da de lanserte sin siste utgave av iOS. Du betaler ekstra for et premium-produkt som iPhone eller iPad, og som «takk» får du muligheten til å kvitte deg med forstyrrende reklame, i form av deres AdBlock-integrasjon.

Netflix og HBO er i nesten samme gate. Du abonnerer for en video-tjeneste, og får reklamefritt – «uninterrupted» – video tilbake. Derimot finnes det ikke en reklame-finansiert utgave av Netflix og co, så sammenligningen blir ikke helt riktig.

For en stund tilbake annonserte Google at de ville gå «down the same road» med YouTube. Løsningen heter YouTube Red, og for 9,99 USD får du både reklamefri musikk (Google Play Music) og reklamefri YouTube. Har du ikke råd, må du ta til takke med forstyrrende og irriterende reklame; før, underveis og etter det du har lyst til å se eller høre på.

Les også: YouTube strømmer til Norge (DN)

Nå som ryktene går om at Facebook er i gang med å kjøpe seg rettigheter til å vise store sports-eventer på Facebook – i første omgang er det snakk om NFL i USA, kan vi nok forvente samme tilnæring fra det holdet også. Mange av har i løpet av de siste månedene blitt vant med å se live video på Facebook, og skulle Facebook nå slå kloa i NFL, vil nok det markere starten på et skifte også fra de. Rettighetene vil ikke være billige, så Facebook vil bli «tvunget» til å ta seg betalt – enten i form av annonser før, underveis og etter – eller i form av en abonnementsavtale. Har du god råd vil du betale for en «uninterrupted» TV-opplevelse. Har du derimot dårlig råd, må du ta til takke med å se reklamen.

Som Spotify skriver på nettsiden sin: «Go Premium. Be happy».