fbpx
smartpostkasse

Posten tilrettelegger for postkassetyver

Postens krav om å samle åpne og usikrede postkasser på gateplan er en åpen invitasjon til postkassetyver. Jeg vil ha en smartpostkasse som er sikker og trygg, og som kan ta i mot post, pakker og mat.

Jeg har sluttet å få post i postkassa mi. Papirutgaven av Dagens Næringsliv på lørdager havner fortsatt i postkassen min, mens all øvrig post og pakker som blir sendt som brevpost, må hentes ut i “PIB” – Post i butikk. Årsaken er at postkassen min står noen meter inne på min egen tomt. Der har den stått siden 2008.

Siden 2008 har «postvolumet falt dramatisk», og ned til et nivå hvor posten ikke lenger skal leveres hver dag lenger. Postbudet har fått mye mindre å gjøre, men åpenbart så mye at det ikke lenger er mulig å levere posten til min postkasse, så fremst jeg ikke flytter den ut på gateplan.

Konsolideres på samme sted ut mot veien

Ikke bare skal postkassen ut på gateplan, men nå krever også Posten at flere av naboene mine også skal henge postkassene sine sammen med meg. Postkassene må «konsolideres» på mitt gjerde. Det er det ikke alle som er like glade for. Blant annet fordi det kan ødelegge det estetiske uttrykket.

smartpostkasse

* Posten har sluttet å levere post til mine naboer også. Disse henger åpenbart for langt unna veien for Posten.

 

Det estetiske er ikke spesielt viktig for meg. Men at Posten vil kreve at vi samler postkassene våre på mitt gjerde, vil potensielt være ødeleggende for postkassene våre dersom det kommer mye snø. Med unntak av i år, har samtlige vintre ført til at brøytebilene har skuffet snø godt over gjerdet. Det vil enten føre til at postkassene går i stykker eller at de forsvinner under snøen. I begge tilfeller vil vi derfor ikke kunne motta post. En løsning kunne vært at vi festet alle postkassene på det røde gjerdet inn mot et par av mine naboer, men det er ikke godt nok for Posten. Det er åpenbart «for langt» for postmannen å gå.

 

smartpostkasse

* Posten vil ikke levere post og postpakker før vi har flyttet postkassene våre fra de røde prikkene, og samlet dem på gjerdet ved den blå prikken.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

«Send fra egen postkasse»

Den andre årsaken er egentlig den viktigste, for nå har posten lansert en ny tjeneste de har kalt Send fra egen postkasse. Med den nye tjenesten skal du kunne sende brev og mindre pakker i retur, og det rett fra din egen postkasse. Posten gjør det til og med mulig å frankere pakkene digitalt, slik at du kan trenger å legge dem opp i postkassen din og så vil Posten komme og hente pakken. Fra en postkasse som står ut mot veien, ulåst og usikker. Og hvor du er ansvarlig for pakken frem til Posten har plukket den opp. 

Åpen invitasjon til postkassetyver

Det krever litt mer av en tyv å stikke innom huset eller tomta di for å sjekke om postkassen inneholder en pakke som skal sendes i retur, enn om det henger flere usikrede postkasser på rekke og rad langs med veien. Tjenesten til Posten er en åpen invitasjon for at tyver kan kjøre langsmed gjerdene, rulle ned bilvinduet og stikke hånden ned i postkassene for å sjekke om det ligger pakker som er sendt eller pakker som skal returneres. 

Smartpostkasse

Telefonen, huset, bilen og livene våre generelt, har blitt smartere etter hvert som teknologien har blitt billigere, bedre og dermed også i større grad nyttiggjort. «Alt som kan bli digitalisert, vil bli digitalisert» har vært et mantra i flere år, og vil for alvor bli virkeliggjort med 5G, tingenes internett og kunstig intelligens. Jeg ser ingen grunn til at det ikke skal gjelde postkassene våre. For mens brevpost-volumet faller dramatisk, så øker volumet av pakker i takt med økende netthandel og levering av matkasser.

Derfor vil jeg ha en smartpostkasse. En postkasse som er trygg og sikker, og tilkoblet internett. Jeg vil ha en smartpostkasse som kan ta i mot både brev, pakker og mat. Og som kan si ifra til meg at nå har det dukket opp en pakke, og hvem det er som har sendt den. Jeg vil ha en smartpostkasse som kan oppbevare pakkene eller maten min trygt og sikkert til jeg har kommet meg hjem.

Stoler ikke på postmannen

Jeg vil ha en smartpostkasse som jeg kan stole på. For Posten er jeg redd jeg ikke kan stole på lenger. Det siste året har det vært en økende tendens til at jeg har mottatt SMSer fra postbudet om at «pakken kunne ikke leveres da det ikke var noen hjemme». Selv om jeg var hjemme i det samme øyeblikket jeg mottok SMSen. Min smarte ringeklokke fra Ring hadde heller ikke registrert verken bevegelse utenfor, eller at noen hadde ringt på døren. 

Og det er ikke bare jeg som har hatt disse opplevelsene. Jeg mistenker at det skyldes dårlig tid og at den «enkle» løsningen for postbudet er å hevde at jeg ikke var hjemme, for så å levere fra seg min (og din) pakke på nærmeste PIB – Post i butikk. Tror du jeg har fått refundert pengene jeg betalte ekstra for å få pakken levert hjem? Enkelte ville hevdet at dette ikke bare er løgn, men ren svindel.

Les også: Ikke i postkassa mi, men innafor døra

 

En dum og en smart postkasse i 2020?

En smartpostkasse hvor jeg kan motta og returnere post og pakker på en trygg og sikker måte, og hvor jeg kan bli varslet når en pakke har dukket opp, vil også frigjøre meg fra den frustrerende opplevelsen det er å vente på at «pakken din vil bli levert mellom klokken 14:00 og 20:00», for så å konstatere at pakken dukker opp først 20:05. Eller ikke før neste dag.

Jeg vil ha en smartpostkasse som er trygt og sikkert plassert vekk fra både gateplan, brøytebiler og klåfingra tyver (eller fulle folk natt til lørdag), fremfor en åpen, usikra og dum postkasse plassert på gateplan, fordi Posten plutselig ikke gidder å gå et par meter for å levere eller hente post eller pakker.

Det burde uansett ikke være nødvendig i 2020 at man må «installere» begge deler; en åpen og usikra postkasse på gateplan for et par faktura-kvitteringer i uken (det er tross alt snakk om et rekordlavt postvolum) og en sikker og trygg smartpostkasse på egen tomt for et stadig økende volum av pakker og mat.

Om nødvendig bør Posten tilby en løsning hvor posten ikke leveres i smartpostkassen før det er en pakke også som skal leveres. Alternativt at normal post kun leveres en gang i uken. Det hadde ikke gjort meg noe som helst.

Men to postkasser i 2020; en dum og en smart… det er ikke særlig smart.