fbpx
iphone

Overraskende gode mikrofoner på iPhone

Det er ikke noe nytt at Apple iPhone har gode mikrofoner, men fortsatt blir jeg overrasket over hvor gode de er. 

Lyd er veldig viktig

Publikummet ditt kan ofte tilgi litt dårlig lys, dårlige farger, dårlig kontrast eller til og med litt dårlig oppløsning, uten at det går nevneverdig ut over selve brukeropplevelsen, det være seg et webinar eller en video på YouTube eller i andre sosiale medier.

Men lyden må være god. Det hjelper litt å tekste der hvor lyden er for dårlig, men det tar ikke lange tiden før brukeropplevelsen blir kraftig redusert og hvor den dårlige lyden blir et irritasjonsmoment. Derfor bruker jeg også eksterne mikrofoner i de fleste tilfeller når jeg for eksempel spiller inn podkast-episoder eller YouTube-videoer.

Mens jeg bruker Shure SM7B-mikrofonen til Teknologitrender-podkasten og YouTube-serien med samme navn, nøyer jeg meg med Røde VideoMicro når jeg spiller inn nye episoder av for eksempel YouTube-serien, Teknologi i kjelleren til Hans-Petter. Jeg har også tidvis brukt DJI Osmo Pocket til å spille inn Teknologi og Natur-episoder, og da har jeg variert mellom å bruke de innebygde mikrofonene og den trådløse mikrofonen som jeg kan feste til klærne mine. Jeg gikk også til innkjøp av en kompakt, ekstern mikrofon fra Saramonic, som jeg brukte ved et par anledninger, men lyden ble ikke nevneverdig mye bedre, så den la jeg fort fra meg.

Sist, men ikke minst har jeg også ofte brukt mitt Røde Wireless Go II-set, som består av en trådløs mottaker jeg kobler for eksempel til min Apple iPhone 13 Pro Max eller Google Pixel 7 Pro, og to trådløse sendere. Disse trådløse senderne har hver sin døde katt (deadcat på engelsk, eller vindpels for å være mer korrekt), som demper både harde konsonanter og støy fra vinden hvis du filmer ute.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Overraskende god lydkvalitet med de innebygde mikrofonene

Når det er sagt, bruker jeg stadig vekk kun mikrofonene til smarttelefonen jeg filmer med. Og de blir stadig bedre. Nå er det mange iPhone-utgaver siden Apple la seg på fire mikrofoner; en foran ved selfiekameraet, en mikrofon bak sammen med kamerahuset og to under ved høytalerne i bunn. Men for hver nye iPhone blir mikrofonene stadig bedre til å fange opp hvor din stemme kommer fra og samtidig redusere den øvrige støyen. Og det uten å forringe kvaliteten på stemmen din.

Såpass god lydkvalitet blir det at ikke bare jeg, men publikummet mitt også blir overrasket. Bare hør selv hvor god lyd jeg får ut av min iPhone 13 Pro Max. Det skal legges til at det ikke var mye vind da jeg stakk ut i Oslo-marka en ettermiddag for å sette opp et nytt telt jeg hadde kjøpt for første gang, men lyden er eksepsjonell god (synes jeg). Legg også merke til at jeg befinner meg i varierende avstand til smarttelefonen mellom de forskjellige klippene, og jeg kompenserer ikke avstanden med kraftigere stemme av den grunn.

 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Skal jeg filme meg selv på større avstander mellom meg selv og kameraet jeg filmer med, tar jeg med meg Røde Wireless Go II-mikrofonene. Som jeg for øvrig brukte da jeg møtte på min gamle Cisco-kollega, Gunnar Florus, hos Epicenter, for å snakke om hans forberedelser og gjennomføring av Massiv-turen på sensommeren i år.