fbpx
Teknosjåvinisme

Om teknosjåvinisme og naturopplevelser

Teknosjåvinisme, eller solutionism som det heter på engelsk, handler om at alle problemer kan løses med mer teknologi. Som for eksempel at alt skal bli så mye bedre med 5G. Eller Web 3.0, kryptovaluta, NFTer, metaverse, IoT, AI, osv, osv, osv, osv.

Mange av oss har hørt om Gartner sin hype syklus. Jeg skrev også nylig om denne syklusen relatert til NFT-bølgen som «herjer over hele verden». På samme måte som Clubhouse skulle forandre verden, er åpenbart også 5G svaret på alt.

Hvem trenger egentlig en robot-frisør?

Det er teknosjåvinisme i praksis. Og 5G-sjåvinismen blir, ikke overraskende, ledet an av Telenor og Telia, som bruker millioner av reklamekroner på å sloss om de mest idiotiske eksemplene på hvordan 5G er svaret på alt. Akkurat nå er det Telenor som «leder konkurransen» med en robot-frisør som kan klippe deg, ved hjelp av 5G, av en frisør på et annet sted i landet.

Er det virkelig det vi skal bruke tid og penger på? For en slik løsning, selv om Telenor kan tilby 5G-hastigheter med nesten null tidsforsinkelse, vil koste mye penger å utvikle. I tillegg tror jeg det vil koste mye penger i PR, kommunikasjon og markedsføring for å overbevise det norske publikum at dette ikke bare er trygt, men noe vi trenger.

Hvor mange frisører kan vi lønne sammenlignet med hvor sinnsykt mye det vil koste å lage en robot-frisør som kan klippe alt fra voluminøse lokker, bustete pannelugger , korte bob-frisyrer eller “The Mixie”? Sistnevnte er en blanding av den oppsiktsvekkende, men populære frisyren, The Mullet, kanskje bedre kjent som hockeysveisen og den helt korte pixie-klippen.

Hvis du ikke vet hvilken frisyre jeg snakker om, så kan du skru på «Nytt på nytt» og se på frisyren til Pernille Sørensen. Eller google deg frem til ​​sveisen til Mikhail Boyarsky fra julefilmen «Med Grimm og Gru». 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Alt som kan digitaliseres må ikke digitaliseres. Eller?

Nå sant skal sies vil veldig mye bli bedre med teknologi. Og 5G kommer definitivt til å skape mange nye muligheter. Men ikke nødvendigvis de mulighetene som Telenor og Telia er så flinke til å reklamere for. 

Personlig tror jeg 5G først og fremst vil kunne transformere mye av industrien vår, derav hele industri 4.0-begrepet. Men også innenfor helse og andre sektorer. Men for «vanlige folk», som har sett og hørt de samme 5G-historiene i over fire år, så vil ikke så mye bli radikalt annerledes. Selv om det vil ta mye kortere tid å laste ned en Netflix-film til mobilen. 

Det kan også bli for mye av det gode, selv om jeg forstår teleoperatørenes (økonomiske) motivasjon til å skape en hype. For å få 5G til å fremstå som svaret på alt. Teknosjåvinisme i praksis.

Takk gud for teknologien da pandemien isolerte oss fysisk

Samtidig er det viktig å påpeke at teknologi har bidratt til å gjøre svært mye bedre. Og det er vel få som ikke var glade for at vi hadde internett, sosiale medier og web-kameraer under pandemien. Da vi ikke kunne møtes fysisk, ble redningen digital.

Eller var den det? Forskningen viser faktisk at redningen var mest av alt analog. Det var naturen og naturopplevelser som reddet oss. Både fysisk og psykisk. Det kan jeg skrive under på selv. At det måtte en pandemi til for at jeg skulle sette pris på hva naturen har å by på, er på mange måter litt tragisk. Men det er en annen historie.

Les gjerne: Ekstremt langt utenfor egen komfortsone

Men det kan også bli for mye av det gode. Naturen har også sin grense for hvor mye den tåler (av oss). Bruker vi naturen for mye, blir naturen ødelagt. Og med rekordmange ut på tur har det også bidratt til å ødelegge naturen

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Ut i naturen, via metaverset

Og med stadig mindre plass til å gå tur, fordi stadig mer av naturen blir brukt til å bygge hytter på, som ikke bare ødelegger naturen, men som også forurenser fiskevann og elver, skaper støy og lysforurensing i naturen, samtidig som habitatområder for dyr blir ødelagt, blir kanskje løsningen på problemet mer teknologi. 

Den skremmende sannheten er at hele 90 prosent av de rødlistede artene er truet av vårt arealbruk og det økende behovet for å ha “hus nummer to”Da kan det jo tenkes at teknologien er løsningen. Og at metaverset kan gi oss den samme naturopplevelsen, uten at vi ødelegger naturen. 

Det kan jo bli den neste 5G-reklamen fra Telenor. At jeg har på meg turklær og -sekk, men i stedet for at jeg går i naturen, går jeg på en slags tredemølle. I stedet for solbriller har jeg på meg VR-briller. For å ikke falle ut av mølla, er jeg festet med en snor til taket. Og på hendene mine har jeg taktile hansker som kan kjenne og føle på de virtuelle natur-opplevelsene. Og i stedet for å fyre opp et bål i skogen, kan jeg enkelt spise turmaten min i form av et par 3D-printa piller, som inneholder akkurat det jeg trenger for å komme meg helskinna hjem fra turen.

Velkommen til 5G-fremtiden.