fbpx
falske nyheter

Nytt initiativ fra Canon skal hindre bildemisbruk og spredning av falske nyheter

Nylig dukket det opp en bildeserie av tomme sykehussenger ved norske sykehus. Fotografiene ble brukt til å dokumentere at Covid -19 viruset ikke eksisterer her i landet. The Truthmark Intiative blir nå lansert for å sikre at bilder ikke blir brukt til å spre falske nyheter eller for å illustrere noe helt annet enn fotografiets egentlige historie.

Falske nyheter ved hjelp av bildemisbruk

Canon Nordic har utviklet det nye initiativet The Truthmark Intiative, en bildedatabase som gjør det mulig for fotografer å fortelle den sanne historien bak bildene sine. Dette skal sikre at historien er tett forankret til sannheten bak hvert enkelt foto.

I databasen kan bilder enkelt lastes opp samtidig som fotografen kan legge til informasjon og detaljer om bakgrunn, situasjon og tema som bildet illustrerer. Informasjonen blir lagt til bildet som nå kan benyttes fritt av ulike medier, på arbeidsplasser og til privat bruk. Sannheten bak bildet vil fra nå av alltid følge fotografiet i denne databasen.

Handler om vår troverdighet

Johnny Haglund er en erfaren frilansfotograf som har mottatt flere priser for sitt arbeid. I år er han også nominert til årets Magasinfoto. Han forteller at han kjenner godt til problemstillingen.

 

– J­eg har flere ganger opplevd at bildene mine forteller en helt annen historie og at all informasjonen knyttet til bildet blir helt feil. Dette er alvorlig for alle fotografer fordi det handler om din egen troverdighet som historieforteller. At folk er klar over sannheten bak bilder og får innblikk i den virkelige historien, er helt avgjørende. Denne kampanjen bidrar til å rette oppmerksomhet på problemstillingen og er ikke minst en god løsning på problemet. Jeg har stor tro på at dette er fremtiden, sier han.

 

Verden fortjener sannheten mer enn noen gang

Markedsdirektør Jenni Lindström i Canon Nordic er glad for å presentere en løsning på problemstillingen som Haglund og andre fotografer viser til.

– Vi ønsker å hindre at bilder blir misbrukt til å fortelle usanne historier. Verden fortjener nå sannheten mer enn noen gang, og det er nettopp dette Truthmark vil løfte frem.

 

Profesjonelle fotografer er historiefortellere. Et bilde gjengir en spesiell historie fra et øyeblikk, stedet og sammenhengen der det ble tatt. Canon Nordic har utviklet et verktøy som skal sikre at bildene blir brukt i riktig sammenheng og beskytter historien bak fotografiet.

Ved hjelp av digitale fingeravtrykk kan fotografen laste opp bilder, samt skrive ned historien til bildet og laste dette samlet i det nettbaserte fotoarkivet. Fotoarkivet blir åpent for publikum og når vi søker i databasen får vi i tillegg til fotografiet også historien bak situasjonen eller hendelsen som er avbildet.

Slik tar fotografer i bruk Thruthmark

  1. Klikk på https://truthmark.pictures
  2. Opprett en brukerkonto
  3. Last opp fotoet og skriv inn bakgrunnen og bildets sanne historie
  4. Fotoet blir lastet opp i databasen ved hjelp av et digitalt fingeravtrykk. Dette gjør at brukerne bekrefter den sanne historien som følger med bildet.

Canon Nordic forventer at Truthmark Intiative vil redusere misbruk av bilder verden over, og at flere vil bli oppmerksom på viktigheten av å verne om sannheten bak bildenes historier.

For mer informasjon om The Truthmark Intiative, se www.truthmark.pictures