fbpx

Marketing og content marketing er ikke det samme

Internett og sosiale medier har blitt omtalt som «keiserens nye klær». Nå er det content marketing keiseren har kledd seg i, eller?

– Er content marketing keiserens nye klær? På hvilken måte dette skiller dette seg fra «vanlig» reklame? Spørsmålet kommer fra Hans Mathias Thjømøe i en kronikk i Kampanje 27. mai.

Keiseren har kledd seg i mye i løpet av de siste 20 årene, blant annet med Internett, og så med sosiale medier:

– Jeg tror ikke Internett vil bli noe generelt reklamemedium, uttalte Terje Vold i 1996 i en artikkel på Digi.no

Sosiale medier er svært spennende, men ikke for å bygge merkevarer. Jeg har ikke hørt eller lest noe som forteller meg at sosiale medier er viktig for å bygge merkevarer, skrev Alf Bendik Bendixen i en kronikk i Kampanje i 2011.

Det har blitt skrevet «bøttevis» av artikler som har til hensikt å forklare hva innholdsmarkedsføring er for noe – fra meg inkludert. Begrepet og markedsførings-metodikken engasjerer, inspirerer, frustrerer og irriterer mange. Engasjementet er nok størst hos bedriftene, minst hos journalistene. I dag vet vi at bedrifter (som mediebransjen kaller for annonsører) satser i økende grad på å produsere godt innhold i egne kanaler, fordi de erfarer at den tradisjonelle reklamen og markedsføringen har redusert effekt.

Les også: Jeg elsker Content Marketing

I stedet for å skrive «enda en bloggpost» om hva innholdsmarkedsføring er for noe – og hvorfor det er viktig å satse på å produsere innhold som kunden vil ha – i stedet for å produsere reklame som vi ikke vil ha (Les: Eksplosiv vekst i annonseblokkering) – har jeg gjort et lite forsøk på å sette tradisjonell markedsføring/reklame opp mot content marketing / innholdsmarkedsføring her:

Forskjellene på markedsføring og innholdsmarkedsføring. Klikk på bildet for større versjon.

Forskjellene på markedsføring og innholdsmarkedsføring. Klikk på bildet for større versjon.

Les også: 80 prosent av oss liker ikke reklame på Internett

I økende grad reserverer vi oss for, spoler forbi og blokkerer reklame, være seg i postkassen, på TV og på Internett. Og det gjelder spesielt de yngre. De som også er mest aktive på Internett og som konsumerer det meste av medieinnholdet digitalt. Det er bedre å bli funnet på grunn av godt innhold, enn å bli blokkert på grunn av dårlig.

Gratis tips for å skrive innholdsmarkedsføring

Skriv innhold som du selv hadde lest. Skriv innhold som du hadde blitt nysgjerrig på å lese. Skriv innhold som lærer deg noe nytt. Skriv innhold som treffer deg i hodet, hjertet og magen, og ikke bare i lommeboken. Reklame forsøker å selge deg et produkt eller tjeneste. Innholdsmarkedsføring får kunden til å få lyst til å kjøpe. Innholdsmarkedsføring er ikke «keiserens nye klær». Tradisjonell markedsføring er derimot i ferd med å bli «keiserens gamle…»

photo credit: OKIMG_3682 via photopin (license)