fbpx
etikk moral

Lov, etikk, moral og (kunstig) intelligens

Det er mye som er lov, men som ikke nødvendigvis er riktig. Derfor har vi etiske og moralske koder å støtte oss til. Hva kan vi forvente oss av moralen og etikken ved kunstig intelligens, hvis vi ikke har justert vårt eget moralske kompass?

PR-rådgiver Jarle Aabø har kjøpt domenenavnet til sin «politiske nemesis». Blogger kjøpte domenenavnene til flere av sine konkurrenter. Bank Norwegian kjøpte søkeord til sine konkurrenter. Høyre kjøpte søkeord knyttet til Arbeiderpartiet og BI kjøpte søkeord til sin universitets-konkurrent. Om det er lov er en ting. Men om det er riktig er en annen sak.

Med et dårlig moralsk (og etisk) kompass, er det grunn til å uroe seg om utviklingen av kunstig intelligens. Ikke minst med tanke på at etikk og moral ikke er universelt. Jeg frykter ikke teknologien i seg selv. Ei heller kunstig intelligens. Men jeg frykter at mange av dem som utvikler teknologi og tar i bruk kunstig intelligens ikke deler vårt etiske og moralske kompass. De som legger sin egen etikk og moral «på hylla», for egen vinnings skyld.

Ja til bilen i Oslo

«Ja til bilen i Oslo» er en nyhetsavis som er drevet av PR-rådgiver Jarle Aabø. Han kjøpte nylig domenet EivindTredal.no hvor planen er å publisere skjermdumper av Miljøpartiets aktiviteter i sosiale medier i tiden fremover. Eivind Trædal har siden 2015 sittet i Oslo bystyre for Miljøpartiet de grønne. En stor andel av nyhetssakene til «Ja til bilen i Oslo» er svært kritiske til miljø- og samferdselspolitikken i Oslo, hvor MDG er sentrale.

 

etikk moral

* Faksimile fra Dagens Næringsliv. Klikk på bildet for å gå til saken.

 

Jeg skal ikke gå inn på det juridiske her. Dagens Næringsliv skriver om denne saken 2. januar og viser blant annet til Bernt Aardal som er professor og valgforsker ved Universitet i Oslo. Bernt sier til DN at «det å registrere et domene som er noen andres navn, da begynner man å nærme seg grenser man skal være forsiktig med å tråkke over».

Eivind Trædal sier til DN at han vil klage inn saken til Domeneklagenemda. Der heter det blant annet at du kan bli dømt til å gi fra seg et domene om man har tatt et navn andre har rettigheter på og om det er brukt i ond tro.

Juridisk innafor. Moralsk utafor

Som sagt, jeg skal ikke gå inn på jussen her. Umiddelbart tenker jeg at Eivind Trædal har rett til sitt eget navn. I tillegg virker det svært sannsynlig at Jarle Aabø har tenkt å bruke domenet i ond tro. Men det kan være at Jarle er juridisk innafor. Men hva så med det moralske?

Psykolog og biolog, Marc D. Hauser, skriver følgende om etikk og moral:

– Mennesker er bestialske av natur. Våre etiske koder er ”fartsdumper” i våre brutale instinkter som gjør at vi kan leve sammen relativt fredfullt. Moral er en begrensning på naturlig menneskelig adferd.

Etikk og moral har begynt å bli et aktuelt tema i kjølevannet av hvordan personinformasjon om oss selv blir brukt (og utnyttet) til å påvirke og manipulere oss gjennom sosiale medier. Samtidig blir spørsmål om moral og etikk stadig viktigere etter hvert som utviklingen av kunstig intelligens raser fremover. Hvor mye etikk og moral kan vi forvente av kunstig intelligens, hvis vi kaster våre egne etiske og moralske prinsipper «på bålet»?

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Vi blir stadig «lurere»

I 2018 ble den nye personvernforordningen (GDPR) implementert. Formålet er å beskytte vår personinformasjon. Også her er det mange virksomheter som «strekker strikken» for hva som er etisk og moralsk riktig. Hvis du tenker at «dette er lurt», så befinner du deg kanskje i den moralske gråsonen. Slik jeg mener Jarle Aabø gjør med EivindTredal.no (og diverse andre domener han har kjøpt).

Rett til sitt eget navn som domenenavn

Jarle er derimot på ingen måter alene. Vi har sett flere slike «lure» eksempler i løpet av de siste årene. Blogger, sosiale medier-rådgiver og medieutvikler Trine Grung, møtte sterk kritikk da hun tilbake til 2013 hadde kjøpt en rekke domenenavn tilhørende konkurrerende bloggere og kjendiser. Domenene var lenket til sin egen hjemmeside.

 

etikk moral

* Faksimile fra VG. Klikk på bildet for å gå til saken.

 

Siden hun gjorde dette året før man fikk  rett på sitt eget navn som domenenavn, gjorde ikke Trine Grung noe galt. Ikke juridisk i alle fall. Men hva med det etiske og moralske? Var det riktig å kjøpe domenene og lenke de til egen nettside? Det skal legges til at Trine Grung mente at dette var basert på en teknisk glipp og en misforståelse.

Kjøp av konkurrenters søkeord

Jarle og Trine er på ingen måter alene om å tilsynelatende «gå på akkord» med sitt etiske og moralske pass. I løpet av de siste årene har vi sett mange eksempler på «lure markedsførere» i alt fra politiske partier, universiteter og selskaper. Det politiske partiet Høyre kjøpte søkebegrepet «partiprogram AP» i 2017. Høyskolen BI kjøpte søkeordet NHH i 2014 og Bank Norwegian ble i 2017 felt for å annonsere på andres varemerke. I dommen het det at Bank Norwegian opptrådte «illojalt» og at de «snyltet på andres innsats».  De kunne også lagt til «etisk og moralsk forkastelig».

 

etikk moral

* Faksimile fra Dagens Næringsliv. Klikk på bildet for å gå til saken.

 

Oppdatert 8. januar: Bank Norwegian vant Google-rettsak mot konkurrentene. Asker og Bærum tingrett mener Bank Norwegian ikke snylter på konkurrenter når banken kjøper annonseplass ved deres kjennetegn i søkeresultater i Google (Dagens Næringsliv)

 

Universelt forhold til etikk og moral

Eksemplene over er uansett «peanøtter» sammenlignet med hva som skjer globalt i dag og hva vi kan forvente oss i tiden fremover. Selv i lille Norge har vi nok ikke et identisk forhold til etikk og moral. Hvor stor blir avstanden da til regimer som Kina, Russland og Saudi-Arabia? Eller USA for den sakens skyld. Kan vi stole på etikken og moralen til Donald Trump, Facebook og Google?

Hvordan kan vi stole på at den teknologien som blir utviklet i dag – og som inneholder i stadig økende grad kunstig intelligens – er utstyrt med etikk og moral som samsvarer med våre verdier? Og hvordan skal vi beskyttes mot den teknologien som ikke gjør det?

Jeg frykter ikke teknologien i seg selv. Ei heller kunstig intelligens. Men jeg frykter at mange av dem som utvikler teknologi og tar i bruk kunstig intelligens ikke deler vårt etiske og moralske kompass. De som legger sin egen etikk og moral «på hylla», for egen vinnings skyld.

Det kan fort bli veldig «stygt».

 

Bilde: Jordan Madrid via Unsplash