fbpx

Les boken til Petter Stordalen

Jeg har lest Petter Stordalens bok – Jeg skal fortelle deg min hemmelighet. Det bør du også gjøre.

 

Disclaimer: I disse tider for dårlig merking er det viktig for meg å være klar og tydelig nå med en gang: Jeg jobber med ett av hotellene til Petter Stordalen. En av mine kunder er THE THIEF. Det tror jeg ikke Petter Stordalen vet. Uansett – det er viktig for meg å påpeke at jeg ikke har FÅTT boken av Petter Stordalen, eller noen andre i Nordic Choice-systemet. Ei heller har jeg blitt «påvirket» eller «instruert» på noen som helst måte.

Jeg ble kjent med en helt annen mann

– Mangler jeg bakkekontakt? Jeg tror det er overhengende sannsynlig, ja. Jeg tror alle milliardærer mangler bakkekontakt. La oss stoppe litt der: Hva slags milliardær ville du vært?

Det har jeg rett og slett ikke et godt svar på. Det er så fjernt unna min «fatteevne» at jeg aldri har – og nok aldri kommer til å bruke mye energi på å tenke på det. Jeg er snart 44 år, og har innsett for lengst at jeg aldri kommer til å bli en milliardær. Derimot føler jeg meg rik på øyeblikk og ikke minst muligheter. Jeg er privilegert. Privilegert som bor i Norge, og privilegert som er sjef i mitt eget selskap – som strengt talt begrenser seg til meg selv.

Jeg kjenner meg igjen på mange måter i boken til Petter. (Etter å ha lest boken føler jeg meg på fornavn med han.) Ikke fordi jeg har like mye penger som han, for det har jeg ikke. Ikke i nærheten. Det er ikke derfor jeg kjenner meg igjen. Det er heller ikke fordi jeg har tatt like mange sjanser som han. Eller at jeg er like flink som han i forhandlingssituasjoner. Eller at jeg trener like mye, og tenker like mye som han på «den neste store dealen». Jeg våget derimot å satse. Jeg våget å starte for meg selv. Jeg våget å følge hjertet. Akkurat der kjenner jeg meg igjen.

– Det er tøft å satse. Det er derfor så få tør å gjøre det. Og det skal vi være takknemlig for. Det gjør nemlig alt så mye enklere for oss som tør.

 «Helt om natten, helt om dagen»

Petter kan virke som en utrolig eksentrisk, kynisk og rå forretningsmann. En som har sansen for «det gode liv» og som aldri takker nei til en fest. Han er eksentrisk, kynisk og rå. Men han fester nesten aldri. Sniker seg hjem klokken åtte, og står grytidlig opp for å komme seg ovenpå. Faste rutiner er Petters mantra. Være hakket foran alle andre. Ville mer – alltid. «Helt om natten, helt om dagen» – glem det!

– Vilje er bra, men det er ikke nok hvis du skal lykkes, uansett hva du skal lykkes med. Talent er også bra, men det betyr lite i lengden. Systematisk og hard øving slår alltid talent over tid. Gjennomføringskraft er viktigere enn alt annet. Å omsette vilje til handling. Å omsette idéer til handling. Å omsette strategier til handling. Det er dét det handler om.

Jeg kunne fortsatt til det uendelige – sitert fra boken til Petter. Jeg har lest den på min iPad, og markert sikkert to hundre deler av boken. Små setninger og paragrafer som jeg liker. Som jeg vil gå tilbake til for inspirasjon og ettertanke. Jeg leste (dessverre) boken til Petter ferdig altfor fort, men jeg klarte ikke å styre meg. «Jeg skal fortelle meg din hemmelighet» er en myk macho-bok om å lykkes som forretningsmann. Kalkulert og kynisk på den ene siden, ærlig og sårbar på den andre siden. Petter skriver også ut en helt annen side ved seg selv. Den siden som vi aldri ser på NRK eller TV2. Den siden som vi aldri leser om i Dagens Næringsliv. Jeg har lest boken på t-banen og smilt. På et fly og tørket et par tårer. Og på sengen og fått et par nye ideer. Petter går «all in» i alt han foretar seg. Det gjør han til de grader i boken også. Full disclosure. Alt skal ut.

Åpen skjorte og åpent hjerte

Petter er kjent for å stille med åpen skjorte, men her stiller han med åpent hjerte og tar deg med helt hjem til det mest private. Petter tar deg med på en reise gjennom hele livet sitt frem til i dag. Og da mener jeg i dag. Boken må nesten ha gått i trykken samme dagen som han var ferdig å skrive den. Jeg har blitt med Petter Stordalens liv som sønn, forretningsmann, far og ektemann. En reise gjennom karakterbygging og forretningskultur. Om å tape, lære, reise seg og vinne. Og Petter har tapt mye, og har flere ganger vært på «nippet» til å tape alt. Men har han gitt opp av den grunn; aldri. Og han har kjempet mot mange – i mange kamper. Med sin far, Hagen, Sveaas og Ringnes. For å nevne noen.

Den største dealen og den største kampen

Gjennom hele boken er det to temaer som er den røde tråden. Kampen som Gunhild Stordalen kjemper – for sitt eget liv, og kampen om den største dealen. Jeg skal ikke si noe om hvordan det går verken med den ene eller andre kampen. Ei heller hva «hemmeligheten» til Petter er. Det jeg derimot vil, er å oppfordre deg til å kjøpe boken hans. Her er det så mye å lære for så mange.

– Alle de valgene jeg tok har vært nødvendige for å ta meg dit jeg er i dag. Også de avgjørelsene som der og da føltes vonde. Alle sammen har tatt meg dit jeg er i dag. Så ville jeg ikke valgt annerledes, hvis jeg fikk gjøre det igjen. Jeg ville ikke vært uten det livet jeg har levd. 

– Sola har ennå ikke kommet opp over horisonten, men hele himmelen er lys. Havet ligger stille og luften er grå og frisk. I natt har Gunhild sovet uavbrutt. Fra der jeg sitter og skriver på balkongen, kan jeg se inn på henne der hun ligger. Hun er tilbake i normalvekt. Hodet hennes, som i lang tid var helt glatt, er nå dekket av et lag med hår. Det er litt mørkere enn hun pleide å ha det. Om noen minutter er klokka sju og alarmen vil ringe og vekke henne. Gunhild vil strekke seg slik hun alltid strekker seg om morgen, og så vil hun se opp. Jeg tipper hun vil smile.

«Jeg skal fortelle deg min hemmelighet» er (selvsagt) tilgjengelig i digital utgave. Jeg leste boken via iPad – fra iBooks (249,-), men du får også kjøpt den til Kindle (249,- fra eBok.no). Det er den definitivt verdt.

God bok.