fbpx

Late eller utdaterte ledere?

Har ledere blitt late, eller er det bare snakk om lederne som har gått ut på dato? Les 4 jobbtrender Trond og Trond må forstå.

Ledelse og ledere er et tema som engasjerer mange. Ledere står ovenfor mange krav og forventninger – og mange av disse kravene er forholdsvis nye, gitt alle de endringene vi har opplevd i løpet av de siste årene. Endringer som vi ikke har eldre generasjoner å lære fra. Teknologi har endret måten vi lever, leker, lærer og jobber på. Vi kan utføre mange av våre arbeidsoppgaver uansett hvor vi måtte befinne oss. Avstander og tidsforskjeller blir mindre problematisk, fordi vi kan koble oss på Internett når som helst, på hva som helst og hvor som helst.

Late eller utdaterte ledere?

DN-BDO-Trond-Morten-Lindberg-latskap-ledere-HansPetter

Faksimile fra DN 11.02.2015

Jobben er ikke lenger et fysisk sted, men en aktivitet. Det er det åpenbart mange ledere som (fortsatt) ikke har fått med seg.

– Norske arbeidstagere er for late. Det er umulig å få tak i en Oslo-direktør på en fredag ettermiddag. Om sommeren er de ute og seiler, om vinteren har de reist på hytta, uttalte Bergenser, industrieier og milliardær Trond Mohn til Dagens Næringsliv 12. februar.

Uttalelsen kom i kjølevannet av «late-ledere»-debatten som ble startet av en annen Trond – som forøvrig ER en Oslo-direktør. Trond-Morten Lindberg, toppsjefen i revisjonsselskapet BDO, skrev en kronikk dagen før i Dagens Næringsliv at latskap truer næringslivet.

Temaet er på ingen måte noe nytt. Daværende administrerende direktør i IT-selskapet Hewlett-Packard, Anita Krohn Traaseth skrev i 2013 om «tomme kontorer på fredager» og kommenterte blant annet:

– Vi kan ikke lenger vurdere arbeidsinnsatsen kun etter tradisjonell timetelling mellom faste klokkeslett i kunnskapsindustrien. Folk jobber om kvelden, i helgene, ja i den tidligere definerte fritiden sin – da må det også være rom for at de i den tradisjonelle arbeidstiden også gjør private ting eller f.eks jobber fra hytta eller hvor de måtte ha behov for å befinne seg i ny og ne. Vi kan like det eller ikke, men det har blitt sånn.

Les også: Er norske bedriftsledere i utakt med sine medarbeidere?

Ikke jobb hardere, men smartere

Jeg tror ikke norske arbeidstagere har blitt latere. At nordmenn stikker på fjellet med familien truer ikke nødvendigvis velferdsstaten. Jeg er derimot mer bekymret for hvilke konsekvenser utdaterte ledere og utdatert ledelse vil ha for ansattes produktivitet og motivasjon. Med Internett- og mobilteknologi kan vi jobbe smartere, uten at vi nødvendigvis må jobbe hardere eller lengre på kontoret. At Trond Mohn ikke får tak i Oslo-direktører på telefon, betyr ikke det samme som at de ikke jobber. Vi snakker mindre i telefon enn før, og skal vi snakke i telefon blir samtalene i økende grad planlagt på forhånd. Kanskje direktørene Trond ringte satt på hytta og deltok i en videokonferanse på Skype? Kanskje satt de dypt konsentrert og samhandlet rundt et dokument via Google docs? Kanskje ryddet de opp i eposten sin? Kanskje oppdaterte de et prosjekt i Basecamp? Kanskje var de ute på en skitur med familien? Det lar seg å kombinere og balansere jobb og fritid. Det står ikke lenger på teknologien, men på ledere som tviholder på den gamle måten å lede på.

Les også: Ikke ring uten at du har tekstet meg først!

Når «latskap» defineres på bakgrunn av det å svare på telefon eller være fysisk på kontoret, så vitner det først og fremst om ledere som ikke har tilpasset seg de endringene som Internett- og mobilteknologi har tilrettelagt for. Da er det ikke Oslo-direktørene som er utfordringen, men Trond og Trond. Det snakkes om at det har blitt en trend (og et problem) å logge av etter arbeidstid, mens trafikken til Telenor viser at folk ikke slår av mobiltelefonen i helgene. I følge Telenors administrerende direktør, Berit Svendsen, er det minst like mye trafikk i mobilnettet i helgene som på ukedagene, og undersøkelser viser i tillegg at 1 av 3 nordmenn jobber på vei til og fra jobben.

Les også: Det er lov å være lat – og smart (Øystein Moan i Visma)

4 jobbtrender Trond og Trond må forstå

Les også: Seks sosiale medier-egenskaper den nye lederen må mestre (McKinsey-rapport)

Tok med oss jobben til Norefjell

Under årets vinterferie tok vi – det vil si Marianne og meg – med oss barn og jobb til Norefjell, nærmere bestemt Quality Spa & Norefjell.

DCIM100MEDIA

I tillegg til langrenn- og slalomski hadde vi også pakket ned mobiltelefoner, nettbrett og laptops. Mandag til onsdag ettermiddag jobbet vi i Oslo, Marianne på kontoret til Fursetgruppen, mens jeg jobbet hjemmeifra – hvor jeg har mitt kontor. Turen til Norefjell var først og fremst for ungenes del. Og takket være god 4G-dekning var det ikke noe problem å få jobben unnagjort. Arbeidsdagene på Norefjell ble ikke kortere, men mer stykket opp i etapper som strakk seg fra syv om morran til ni om kvelden.

slalom-vinterferie-jobb-norefjellPå torsdag kombinerte vi jobb og fritid etter beste evne. Vi var tidlig oppe, spiste frokost sammen, jobbet litt mens ungene lekte i «barnesonen«, før vi la jobben litt vekk og gikk for å bade alle sammen. Med min iPhone som mobil bredbåndsruter hadde vi mer enn nok båndbredde til å få unnagjort alt fra eposter, prosjekter, tilbudskriving, foredragsproduksjon, bloggposter og videosamtaler.

Fredagen var vi ute og kjørte slalom med ungene – etter at vi først hadde jobbet noen timer inne. På ettermiddagen var laptopen fremme noen timer igjen, for å jobbe – mens ungene tegnet, lekte eller så på en film. Med Internett og mobile enheter klarte vi å kombinere jobb og fritid med barna, og vi var langt fra de eneste på Norefjell som hadde «lagt samme plan».

Like mye på mobil hjemme som på fjellet

Mandag 16. februar installerte jeg «Moment»-appen på min iPhone. Appen måler hvor mye du bruker mobilen i løpet av en dag. Hvor mange minutter du har brukt den, og hvor mange ganger du har plukket den opp. Jeg ville ta den i bruk for å se om det ville bli store utslag mellom mandag til onsdag hvor jeg var i Oslo og jobbet, og resten av uken hvor jeg jobbet fra Norefjell. Det var det ikke….

Moment-Mandag-16-Fredag-20-hanspetter

Jeg bruker altså mobilen min i gjennomsnitt 5,5 timer hver dag og plukker den opp i snitt 44 ganger. Personlig trodde jeg faktisk at jeg plukket den opp langt oftere, og brukte den enda litt mer. Legger jeg derimot til antall ganger jeg bruker min MacBook Air og min iPad Mini, så er det kanskje snakk om et sted mellom 10 og 15 timer daglig bruk fordelt på mine mobile enheter. Jeg sover i gjennomsnitt 6 timer, hvilket etterlater et sted mellom 3 og 8 timer som jeg kan bruke til min kone, mine barn, venner og meg selv. Noen timer i løpet av et døgn er det lov å være lat også.

Jeg tror ikke vi er den eneste familien som «lever» slikt. Tvert i mot. Utfordringen er ikke latskap, Oslo-direktører som ikke svarer på telefon når Trond slår på tråden, eller køer ut av Oslo-sentrum torsdag ettermiddag. Utfordringen er ledere som ikke følger med i tiden. Utfordringen er ledere som ser bakover og ikke fremover. Utfordringen er ledere som ikke har tatt innover seg hvilke muligheter som Internett, sosiale medier og mobilteknologi kan by på – for blant annet økt produktivitet.

Hvis det er noen som er late, så er det ledere som ikke endrer og tilpasser seg. Det er en større utfordring og en større trussel enn køen ut av Oslo-sentrum på en torsdag.