McKinsey anbefaler ledere å bruke sosiale medier

11. februar 2013 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Seks sosiale medie-egenskaper dagens ledere må mestre i følge McKinseys siste kvartalsrapport!

Av og til føles det ut som jeg egentlig kunne ha skrevet hva som helst her, for med unntak av noen ytterst få så glimrer de fleste norske ledere i dag med sitt fravær – både som lyttere og deltagere i sosiale nettverk eller som skribenter på egne eller jobbrelaterte blogger. Det kan virke som de fleste ledere i dag ikke er spesielt opptatt av å skape og styrke relasjoner der hvor virksomhetens ansatte, partnere, kunder og andre målgrupper befinner seg.

Johan H. Andresen var på ingen måte ukjent før han tok i bruk Twitter, men med Twitter ble Norge bedre kjent med personen Johan H. Andresen. På Twitter viser Johan frem flere sider av seg selv – alvor, humor, business og pleasure – noe som har gjort han meget populær med snart 30,000 følgere. Det skulle vært spennende å vite hvordan sosiale mekanismer blir brukt internt i Ferd – for organisatoriske, økonomiske og omdømmemessige formål…..

Når GE ber deg hoppe – så hopper du!

Det derimot mange norske ledere har til felles er at de ofte lytter til det selskaper som GE og McKinsey skriver og sier, så når McKinsey nå er ute med en klar henvisning til at selskapers ledere må lære seg sosiale medier og at de kan lære av General Electric så har muligens sannsynligheten økt dramatisk for at 2013 vil være et «breakaway» år for norske lederes forhold til sosiale medier, eller?

McKinsey tror blant annet at det vil presse frem en ny type leder for å klare å kapitalisere på de mulighetene som en transformering mot en sosialisering av kommunikasjon kan muliggjøre, samtidig som det jobbes for å redusere risikoene som de nye kommunikasjonsplattformene kan by på.

Leadership factory

McKinsey peker spesielt på GE som et eksempel til inspirasjon, og legger til at selskapet er spesielt interresant fordi selskapet nettopp IKKE er  et typisk digitalt selskap (digital native), men at deres evne til å fornye seg gjennom 130 år gjør de til ekstra interresante å følge med på.

GEs satsning på sosiale medier er som McKinsey påpeker best synlig gjennom GE Colab – et egetutviklet sosialt nettverk for GE ansatte som legger til rette for samhandling på globalt nivå. GE Colab kombinerer det beste fra Facebook, Twitter og andre sosiale nettverk og setter de ansatte i stand til å enkelt samhandle med hverandre, chatte, dele dokumenter, blogge, videoblogge og mye mer. Siden lanseringen i 2012 har initiativet samlet over 115,000 ansatte i GE.

Klikk på bildet for å lese hele rapporten
Klikk på bildet for å lese hele rapporten

Seks sosiale medier-egenskaper den nye lederen må mestre:

 • Lederen som en innholdsprodusent – Skape innhold som engasjerer.
 • Lederen som distributør av innhold – formidling utenfor de tradisjonelle hierarkiske kommunikasjonslinjer.
 • Lederen som en mottager – Evnen til å sortere og håndtere informasjon- og kommunikasjonsoverflodet.
 • Lederen som viser vei for hvordan selskapet skal benytte og utnytte de sosiale mekanismene.
 • Lederen som tar aktivt ansvar for hvordan selskapet skal reorganiseres og tilpasses for å bli en sosial bedrift – lederen blir høvdingen og arkitekten.
 • Lederen som visjonæren som forstår hva som trengs for å ligge i forkant av utviklingen.

I følge McKinsey vil selskaper som utvikler en kritisk masse av ledere som klarer å håndtere disse seks egenskapene møte fremtiden mye bedre rustet for videre vekst og suksess. De vil bli mer kreative, innovative og smidige.

McKinsey runder av hele rapporten med følgende motiverende råd:

When organizations and their leaders embrace the call to social-media literacy, they will initiate a positive loop allowing them to capitalize on the opportunities and disruptions that come with the new connectivity of a networked society. And they will be rewarded with a new type of competitive advantage.

Her er linken til resten av rapporten.

Vil også anbefale «åpen business» bloggposten til Marius Eriksen – min tidligere kollega i Geelmuyden.Kiese som peker på nettopp det samme!

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Utrolig bra, Hans-Petter!
  Spesielt spennende at McKinsey her også setter Innholdprodusent som en av de seks Medieegenskaper lederne må mestre. Det har vel vært delt oppfatning av det i den norske debatten jeg har fått med meg. Jeg tror McKinsey har rett i å ta med dette som en av de seks egenskapene. Om vi ser på leder som en «fronter» (noe jeg gjør) så vil, leder som Innholdsprodusent være det som setter igang den nødvendige prosessen for å få organisasjonen til å åpne opp og gå mot Open business!
   
  Fra GK-Forum  ved meriksen – «Åpne virksomheter er fremtidens virksomheter. Endringene som har skjedd i samfunnet har tvunget frem mer åpenhet, mer gjennomsiktighet, mer ærlighet og mer oppriktighet hos organisasjoner og virksomheter.»
   
  Synes også disse setningene fra McKinsey var viktige for de lederne som nå er i tenkeboksen – Hva må til for at jeg og min organisasjon skal være med inn i en «ny fremtid»?
  «To thrive in the world of social media, leaders need to acquire a mind-set of openness and imperfection, and they must have the courage to appear “raw” and unpolished—traits that may be as challenging for them as developing the creative and technical-production skills.»
   
  Takk igjen Hans-Petter for nok et godt innlegg 🙂

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg