fbpx

Facebook for alle, mens Twitter fortsatt er for de spesielt interesserte....

Kun storby-folk med iPhone som bruker Twitter

Facebook for alle, mens Twitter fortsatt er for de spesielt interesserte….

Hvor mange er det egentlig som bruker Twitter i Norge? I følge Tvitre.no dreier det seg om rett i underkant av 300,000, mens TNS Gallup sin Interbuss fra første kvartal 2012 hevder at antallet er over 400,000. I løpet av 2012 er det stor sannsynlighet for at dette tallet har økt ytterligere… kanskje til så mange som 600,000 nordmenn? Hvem er det så som bruker Twitter? Enn så lenge er det ingen tvil om at de fleste har HØRT om Twitter, men de færreste bruker Twitter – ikke minst i daglig sammenheng. Nettverket kan på mange måter se ut til å være mest populært blant kjendiser, journalister, politikere og innenfor enkelte bransjer som feks media og kommunikasjon.

I følge Ipsos MMI er det stor variasjon når det kommer til hva «folk flest» bruker Twitter til, og ser vi spesifikt på bruken i ren forretningsmessig forstand er det kun 1 av 10 av oss som bruker det til nettverksbygging, mens så mange som 8 av 10 bruker Twitter til å følge med på hva andre – spesielt venner og kjendiser – holder på med.

Av folk i storbyene og med iPhone?

I følge min egen uhøytidlige undersøkelse om hvem det er her i landet som bruker smarttelefoner med de respektive operativsystemene iOS fra Apple, Android fra Google og Windows Phone fra Microsoft, så kunne det tyde på at det er store forskjeller i bruk avhengig av hvor i landet man kommer ifra.

Nå representerer ikke min undersøkelse sannheten i så måte, til det er ikke undersøkelsen basert på et representativt utvalg. Men det kan se ut som funnene i undersøkelsen stemmer godt overens med tilsvarende funn som blant annet Sparebank1 fant i forhold til hvem som laster ned og bruker deres bank-app til mobilen. iPhone er mest utbredt på sør- og øst-landet, mens Android er mest populær i nord-Norge.

Kan det her stemme? Er det slik at landet er delt i to mellom iOS i sør og Android i nord? Og hvis det så stemmer – til en viss – grad – hvilke mobile operativsystem blir mest brukt når vi nordmenn bruker Twitter?

Jeg har tatt en kikk på hashtags.no og sett på de mest populære hashtagene fra uke 43 i 2012. I tillegg har jeg lagt til en rekke andre relevante (etter min mening) hashtags for å se om det er en sammeheng her. Til å analysere de respektive hashtagene har jeg brukt Tweet Archivist (tidligere kjent som The Archivist som jeg blant annet brukte til å analysere Twitter-trafikken etter Social Winter i desember 2011) som gir meg en komplett dashboard med oversikt over hvilke verktøy og plattformer folk har brukt i forhold til de respektive hashtagene, og det er ingen tvil om at iPhone-brukere er langt mer aktive på Twitter enn de som bruker Android.

Klikk på bildet for større utgave

Samlet sett representerer iPhone- og iPad-andelen hele 44 prosent av alle Tweets i forhold til hashtagene over, mens Android-andelen er på 18 prosent. Andelen Twitter-meldinger som blir sendt via webben – via Twitter.com på en laptop/desktop – er på 37 prosent, mens Windows Phone og Blackberry er tilnærmet fraværende.

Avslutningsvis har jeg også sett på hvor i Norge det sendes Twitter-meldinger fra – i tråd med hypotesen om at det kun er i storbyer folk bruker Twitter, og via OneMillionTweetMap.com som presenterer Twitter-meldinger i form av et varmekart. Også her kan det tyde på at aktiviteten er høyest i våre største byer, og ikke overraskende er det spesielt rundt Oslo hvor aktiviteten er høyest.

Klikk på bildet for gå til OneMillionTweetMap for å teste det ut selv

Hva tror du, holder hypotesen mål? Kan det stemme at det er først og fremst iPhone-brukere på Østlandet som bruker Twitter? Det gjelder å ha et bevisst forhold til hvilke sosiale nettverk man bruker i forhold til hvilke målgrupper man ønsker å nå.

Befinner målgruppen din seg primært nordover i landet vårt er det mye som kan tyde på at Twitter ikke er det beste sosiale nettverket å bruke. Og stemmer funnene fra min egen undersøkelse samt tilsvarende innsikt fra Sparebank1 om hvor i Norge utbredelsen er størst når det kommer til de forskjellige mobile operativsystemenene, er det fristende å konkludere med at Twitter fortsatt er et nisje-nettverk for de spesielt intresserte i storbyer hvor iPhone-penetrasjonen er høyest.

photo credit: webtreats via photopin cc